Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Srovnání sedimentačních vlastností vybraných kvasničných suspenzí praktického významu metodou zobrazovací fotometrie
Thesis title in Czech: Srovnání sedimentačních vlastností vybraných kvasničných suspenzí praktického významu metodou zobrazovací fotometrie
Thesis title in English: Comparison of sedimentation properties of selected yeast suspensions of practical importance using the method of imaging photometry ((c) Sladky, P., 2005)
Academic year of topic announcement: 2005/2006
Thesis type: Bachelor's thesis
Thesis language: čeština
Department: Department of Chemical Physics and Optics (32-KCHFO)
Supervisor: doc. Ing. Petr Sladký, CSc.
Author: hidden - assigned and confirmed by the Study Dept.
Date of registration: 17.10.2005
Date of assignment: 17.10.2005
Date and time of defence: 26.06.2007 00:00
Date of electronic submission:26.06.2007
Date of proceeded defence: 26.06.2007
Opponents: RNDr. Petr Gabriel, Ph.D.
 
 
 
Guidelines

Vypracovat přehled:
a) metod měření sedimentace kvasinek v kapalných suspenzích,
b) teoretických modelů metod měření sedimentace kvasinek a krvinek,
c) zobrazovacích fotometrických metod měření fázových rozhraní.

Navrhnout a ověřit pomocí modelové suspenze jednoduchou aparaturu na měření fázových rozhraní zobrazovací fotometrickou metodou.

Porovnat sedimentačních vlastností vybraných kvasničných suspenzí praktického významu metodou zobrazovací fotometrie pomocí vyvinuté aparatury.
References
Box, W., Goodger, A., and Quain, D. (2003): A real time flocculation test for direct analysis of yeast ex brewery . Proceedings of European Brewery Convention Congress,Dublin.
Cahill, G., Walsh, P. K., and Donnelly, D. (1999): Improved Control of Brewery Yeast Pitching Using Image Analysis. Journal of the American Society of Brewing Chemists
57, 72-78.
Calleja, G. B. and Johnson, B. F. (1977): A comparison of quantitative methods for measuring yeast flocculation. Canadian Journal of Microbiology 23, 68-74.
D´Hautcourt, O. and Smart, K. A. (1999): Measurement of Brewing Yeast Flocculation. Journal of the American Society of Brewing Chemists 57, 123-128.
Jin, Y.-L. and Speers, R. A. (2000): Effect of Environmental Conditions on the Flocculation of Saccharomyces cerevisiae. Journal of the American Society of Brewing Chemists 58, 108-116.
Kempers, J., van der Aar, P. C., and Krotjé, J. (1991): Flocculation of brewers‘ yeast during fermentation. Proceedings of European Brewery Convention Congress, Lisboa 1991, 249-256.
Latimer, P. (1979): Light scattering vs. microscopy for measuring average cell size and shape. Biophsical Journal 27, 117-126
Powell, C. D., Quain, D. E., and Smart, K. A. (2004): The Impact of Sedimentation on Cone Yeast Heterogeneity. Journal of the American Society of Brewing Chemist 62, 8-17
Speers, R. A. and Ritcey, L. L. (1995): Towards an Ideal Flocculation Assay. Journal of the American Society of Brewing Chemists 53, 174-177
Stratford, M. and Keenan, M. H. J. (1987): Yeast Flocculation: Kinetics and Collision Theory. Yeast 3, 201-206.
Stratford, M. and Keenan, M. H. J. (1988): Yeast Flocculation: Quantification. Yeast 4, 107-115.
Strauss, C. J., Kock, J. L. F., Viljoen, B. C., Botes, P. J., Hulse, G., and Lodolo, E. (2004):Lipid Turnover During Inverse Flocculation in Saccharomyces Cerevisiae UOFS Y-2330. The Journal of the Institute of Brewing 110, 207-212.
van der Aar, P. C. (1996): Consequences of Yeast Population Dynamics with Regard to Flocculence. Ferment 9, 39-42.
van der Aar, P. C., Straver, M. H., and Teunissen, A. W. R. H. (1993): Flocculation of Brewer’s Lager Yeast. Proceedings of the European Brewing Convention Congress, Oslo 1993, 259-266.
Preliminary scope of work
Práce se týká experimentálního studia sedimentačních vlastností kvasničných suspenzí metodou zobrazovací fotometrie.

Cílem práce je porovnat sedimentační charakterisitky vybraných kvasničných suspenzí praktického významu mezi sebou a zvolenou modelovou suspenzí definovaných sedimentačních vlastností.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html