3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530)
Tématem této bakalářské práce bylo srovnání stravovacích návyků uživatelů zahřívaného tabáku v porovnání s kuřáky klasických cigaret. Hlavním cílem bakalářské práce bylo srovnat, jestli dochází k významným změnám stravovacích návyků u uživatelů zahřívaného tabáku v porovnání s kuřáky klasických cigaret pomocí odpovědí z dotazníku stravovacích návyků. V práci byly srovnávány stravovací návyky u 18 respondentů, kteří byli rozděleni na skupinu uživatelů zahřívaného tabáku (8 respondentů) s průměrným věkem 41 ± 5,66 a kuřáků klasických cigaret (8 respondentů) s průměrným věkem 55 ± 15,09. Sledované parametry podrobeny statistickému šetření byly příjem bílkovin, tuku, sacharidu, vlákniny, mléčných výrobků a ovoce spolu se zeleninou. Pro statistické porovnání skupin byl použit Studentův dvouvýběrový nepárový t-test na střední hodnotu. Před vykonáním t-testu byl použitý F-test, v kterém jsme každý parametr podrobili analýze na tzv. rovnost rozptylu. Výsledné střední hodnoty sledovaných znaků mezi soubory byly následující: bílkoviny p = 0,585859, tuky p = 0,536003, sacharidy p = 0,689622, vláknina p = 0,94961, mléčné výrobky p = 0,475181, ovoce a zelenina p = 0,544135. Všechny sledované znaky nebyly z pohledu statistiky významné, vzhledem k tomu, že za hladinu významnosti jsme považovali hodnotu menší než p = 0,05. Z výsledků vyplývá, že uživatelé zahřívaného tabáku nevykazují významné změny ve stravovacích návycích v porovnáni s kuřáky klasických cigaret.
Preliminary scope of work in English
The topic of this bachelor thesis was a comparison of the eating habits of users of heated tobacco compared to smokers of conventional cigarettes. The main aim of the bachelor thesis was to compare whether there are significant changes in the eating habits of heated tobacco users compared to conventional cigarette smokers using responses from an eating habits questionnaire. The study compared the eating habits of 18 respondents who were divided into a heated tobacco user group (8 respondents) with a mean age of 41 ± 5.66 and a conventional cigarette smoker group (8 respondents) with a mean age of 55 ± 15.09. The parameters under statistical investigation were protein, fat, carbohydrate, fiber, dairy products and fruit intake along with vegetables. Student's two-sample unpaired t-test for mean was used for statistical comparison of the groups. Before performing the t-test, the F-test was used in which each parameter was subjected to analysis for the so-called equality of variance. The resulting means of the observed traits between the sets were as follows: protein p = 0.585859, fat p = 0.536003, carbohydrate p = 0.689622, fiber p = 0.94961, dairy p = 0.475181, fruit and vegetables p = 0.544135. All observed traits were not statistically significant, given that we considered the significance level to be less than p = 0.05. The results show that users of heated tobacco do not show significant changes in their eating habits compared to conventional cigarette smokers.