Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Optimalizace optické aparatury pro chemiluminiscenční detekci přírodních látek
Thesis title in Czech: Optimalizace optické aparatury pro chemiluminiscenční detekci přírodních látek
Thesis title in English: Optimization of the optical setup for chemiluminescence detection of natural products
Key words: Chemiluminiscence, luminol, chemilumniscenční spektrum, časový průběh chemiluminiscence, pivo, stárnutí piva
English key words: Chemiluminescence, luminol, chemilumnescence spectrum, time evolution of chemiluminescence, beer, beer stalling
Academic year of topic announcement: 2022/2023
Thesis type: Bachelor's thesis
Thesis language: čeština
Department: Department of Analytical Chemistry (31-230)
Supervisor: doc. RNDr. Juraj Dian, CSc.
Author: hidden - assigned and confirmed by the Study Dept.
Date of registration: 08.11.2022
Date of assignment: 05.12.2022
Confirmed by Study dept. on: 14.02.2023
Date of electronic submission:24.08.2023
Date of proceeded defence: 12.09.2023
Opponents: RNDr. Jakub Hraníček, Ph.D.
 
 
 
Guidelines
Spektrometrické metody
References
1. A.N. Garcia-Campana, W.R.G. Bayens, Chemiluminescence in Analytical Chemistry, Marcel Dekker 2001.
2. A. Roda, Chemiluminescence and Bioluminescence – Past, Present and Future, Royal Society of Chemistry, Cambridge, 2011.
3. články v odborných časopisech.
Preliminary scope of work
Chemiluminiscence je uvolňování světelné energie při chemických reakcích, kdy dochází k tvorbě produktů v excitovaných stavech a přebytečná energie je během deexcitace transformována na světlo. Chemiluminiscence tak představuje optickou sondou celé řady chemických přeměn. V potravinářském průmyslu je využívána pro sledování kvality potravin na základě odlišného chemiluminiscenčního chování čerstvých a dlouhodobě skladovaných vzorků.
Cílem bakalářské práce bude realizace chemiluminiscenčních měření na roztocích luminolu nejdříve pomocí optického vláknového spektrometru a poté realizace nové chemiluminiscenční aparatury. Optimalizace chemiluminiscenčního signálu bude provedena volbou vhodných koncentrací reaktantů. V případě úspěšné optimalizace nově realizované aparatury pro detekci luminolu budou provedeny testovací měření modelových směsí s uměle zestárnutými vzorky piva.
Zásady pro vypracování:
1. Seznámení se se základními poznatky o chemiluminiscenci.
2. Měření chemiluminiscence luminolu pomocí optického vláknového spektrometru, optimalizace chemiluminiscence vhodnou volbou koncentrací reaktantů.
3. Realizace chemiluminiscenční měřící cely, změření časového vývoje chemiluminiscence roztoků luminolu a vybraných modelových systémů s luminolem. Optimalizace intenzity chemiluminiscence koncentrací reaktantů, vyhodnocení experimentálních dat.
4. V případě úspěšné detekce chemiluminiscence u luminolových směsí testování časového vývoje chemiluminiscence s cílem určení stupně stárnutí vzorků piva pomocí uměle zestárnutých vzorků.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html