Optimalizace optické aparatury pro chemiluminiscenční detekci přírodních látek
Thesis title in Czech: | Optimalizace optické aparatury pro chemiluminiscenční detekci přírodních látek |
---|---|
Thesis title in English: | Optimization of the optical setup for chemiluminescence detection of natural products |
Key words: | Chemiluminiscence, luminol, chemilumniscenční spektrum, časový průběh chemiluminiscence, pivo, stárnutí piva |
English key words: | Chemiluminescence, luminol, chemilumnescence spectrum, time evolution of chemiluminescence, beer, beer stalling |
Academic year of topic announcement: | 2022/2023 |
Thesis type: | Bachelor's thesis |
Thesis language: | čeština |
Department: | Department of Analytical Chemistry (31-230) |
Supervisor: | doc. RNDr. Juraj Dian, CSc. |
Author: | hidden - assigned and confirmed by the Study Dept. |
Date of registration: | 08.11.2022 |
Date of assignment: | 05.12.2022 |
Confirmed by Study dept. on: | 14.02.2023 |
Date of electronic submission: | 24.08.2023 |
Date of proceeded defence: | 12.09.2023 |
Opponents: | RNDr. Jakub Hraníček, Ph.D. |
Guidelines |
Spektrometrické metody |
References |
1. A.N. Garcia-Campana, W.R.G. Bayens, Chemiluminescence in Analytical Chemistry, Marcel Dekker 2001. 2. A. Roda, Chemiluminescence and Bioluminescence – Past, Present and Future, Royal Society of Chemistry, Cambridge, 2011. 3. články v odborných časopisech. |
Preliminary scope of work |
Chemiluminiscence je uvolňování světelné energie při chemických reakcích, kdy dochází k tvorbě produktů v excitovaných stavech a přebytečná energie je během deexcitace transformována na světlo. Chemiluminiscence tak představuje optickou sondou celé řady chemických přeměn. V potravinářském průmyslu je využívána pro sledování kvality potravin na základě odlišného chemiluminiscenčního chování čerstvých a dlouhodobě skladovaných vzorků. Cílem bakalářské práce bude realizace chemiluminiscenčních měření na roztocích luminolu nejdříve pomocí optického vláknového spektrometru a poté realizace nové chemiluminiscenční aparatury. Optimalizace chemiluminiscenčního signálu bude provedena volbou vhodných koncentrací reaktantů. V případě úspěšné optimalizace nově realizované aparatury pro detekci luminolu budou provedeny testovací měření modelových směsí s uměle zestárnutými vzorky piva. Zásady pro vypracování: 1. Seznámení se se základními poznatky o chemiluminiscenci. 2. Měření chemiluminiscence luminolu pomocí optického vláknového spektrometru, optimalizace chemiluminiscence vhodnou volbou koncentrací reaktantů. 3. Realizace chemiluminiscenční měřící cely, změření časového vývoje chemiluminiscence roztoků luminolu a vybraných modelových systémů s luminolem. Optimalizace intenzity chemiluminiscence koncentrací reaktantů, vyhodnocení experimentálních dat. 4. V případě úspěšné detekce chemiluminiscence u luminolových směsí testování časového vývoje chemiluminiscence s cílem určení stupně stárnutí vzorků piva pomocí uměle zestárnutých vzorků. |