Analýza stravování seniorů ve vlastním prostředí
Thesis title in Czech: | Analýza stravování seniorů ve vlastním prostředí |
---|---|
Thesis title in English: | Analysis of the nutrition of senior citizens in their environment |
Key words: | senior, výživa, doporučení, zdravotní stav |
English key words: | senior, nutrition, recommendations, health condition |
Academic year of topic announcement: | 2019/2020 |
Thesis type: | Bachelor's thesis |
Thesis language: | čeština |
Department: | 3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530) |
Supervisor: | PhDr. Tamara Starnovská |
Author: | hidden![]() |
Date of registration: | 09.10.2019 |
Date of assignment: | 09.10.2019 |
Date and time of defence: | 24.06.2020 00:00 |
Date of electronic submission: | 26.04.2020 |
Date of proceeded defence: | 24.06.2020 |
Course: | Defense of Bachelor thesis (B02367) |
Opponents: | Mgr. Ing. Tereza Vágnerová, Ph.D. |
Preliminary scope of work |
Bakalářská práce analyzuje stravovací režimy seniorů žijících ve společné domácnosti (2 manželské páry z Chebu a 2 manželské páry z Plesné). Teoretická část je zaměřena na nutriční parametry pro stravování seniorů. Dále rozebírá předpokládané nedostatky ve stravování této populační skupiny. Zaměřuje se na nedostatky související s obvyklými chronickými onemocněními, zažívacími obtížemi a sociálním statusem. Praktická část analyzuje týdenní záznamy jídelníčků zapisovaných respondenty podle návodu, a následné rozhovory s respondenty. Rozhovory jsou zaměřeny na odběr anamnestických údajů, životní styl, upřesnění údajů získaných z jídelních záznamů a faktory ovlivňující stravování. Získané jídelníčky budou vyhodnoceny prostřednictvím SW nástroje se zaměřením na bilanci makroživin, energie a klíčových mikroživin. Nutriční potřeba respondentů bude stanovena na základě skutečné potřeby. Získané údaje budou následně porovnány navzájem a vůči platným doporučením. Výsledky budou interpretovány jak s ohledem na zhodnocení adekvátnosti realizovaného stravování vůči objektivní nutriční potřebě respondentů, tak ve vztahu k obecně předpokládané nutriční rizikovosti této populační skupiny. |
Preliminary scope of work in English |
The bachelor thesis analyzes the dietary regimes of seniors living in shared households (2 married couples from Cheb and 2 married couples from Plesná). Its theoretical part is focused on nutritional parameters for seniors. It also discusses expected deficiencies in the diet of this population group. It focuses on the shortcomings associated with common chronic diseases, indigestion problems and social status. Its practical part analyzes weekly records of respondents' diet taken down by them according to instructions, and subsequent interviews. The interviews are focused on the collection of anamnestic data, lifestyle, clarification of data obtained from the records and on factors influencing diet. The obtained diets will be evaluated using a SW tool focusing on the balance of macronutrients, energy and key micronutrients. The nutritional needs of respondents will be determined on the basis of actual needs. The obtained data will then be compared with each other and with current recommendations. The results will be interpreted both with regard to the evaluation of the adequacy of the current diet in relation to the objective nutritional needs of the respondents, and in relation to the generally assumed nutritional risk of this population group. |