Analýza složení potravy za pomocí molekulárně-genetických metod
Thesis title in Czech: | Analýza složení potravy za pomocí molekulárně-genetických metod |
---|---|
Thesis title in English: | Analyzes of diet composition by molecular-genetic approaches |
Academic year of topic announcement: | 2018/2019 |
Thesis type: | Bachelor's thesis |
Thesis language: | čeština |
Department: | Department of Zoology (31-170) |
Supervisor: | Mgr. Jakub Kreisinger, Ph.D. |
Author: |
Preliminary scope of work |
Současné pokroky v sekvenčních technologiích značně usnadnily využití DNA obsažené v prostředí (tzv. Environmentální DNA) k analýzám složení a struktury společenstev celé řady organismů. Jednou možností využití environmentální DNA je i analýza složení potravy, které je však spojena s celou řadu technických specifik. Cílem této práce bude vypracovat rešeršní přehled o metodách a přístupech, které lze k analýzám potravy pomocí hlubokého sekvenování využít. Nedílnou součástí této práce bude kritické zhodnocení těchto metod a přehled konkrétních případových studií, kde se tyto metody uplatnily. V případě zájmu lze práci rozšířit o praktickou část, ve které budou analyzovány vzorky nasbírané v rámci některého z našich běžících projektů. |