Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Laktózová intolerance - fakta a mýty
Thesis title in Czech: Laktózová intolerance - fakta a mýty
Thesis title in English: Lactose intolerance - facts and myths
Key words: mléko, laktóza, laktáza, laktózová intolerance, alergie na bílkovinu kravského mléka
English key words: milk, lactose, lactase, lactose intolerance, cow's milk protein allergy
Academic year of topic announcement: 2017/2018
Thesis type: Bachelor's thesis
Thesis language: čeština
Department: 3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530)
Supervisor: doc. Ing. Jaroslav Hubáček, CSc., DSc.
Author: hidden - assigned by the advisor
Date of registration: 23.10.2017
Date of assignment: 23.10.2017
Date and time of defence: 25.06.2018 00:00
Date of electronic submission:28.04.2018
Date of proceeded defence: 25.06.2018
Course: Defense of Bachelor thesis (B02367)
Opponents: MUDr. Ivan Raška, Ph.D.
 
 
 
Preliminary scope of work
Práce má za cíl definovat specifika laktózové intolerance a její projevy, zabývá se výskytem laktózové
intolerance v populaci a následnou volbou vhodného dietního opatření. Dále poukazuje na důležitost
mléka a mléčných výrobků v potravě člověka a jak lze zajistit dostatečnou kompenzaci u osob
odmítajících tyto složky potravy z jakýchkoliv důvodů. Praktická část zjišťuje, jak často a v jaké míře
jsou mléko a mléčné výrobky odmítány a zda je hlavním důvodem laktózová intolerance.
Preliminary scope of work in English
The main goal of this thesis is to define the specifics of the lactose intolerance and its symptoms, prevalence and diet preferences. Furthermore, it highlights the importance of milk and dairy products in human nutrition and ways how to replace these components of nutrition for people who refuse dairy for any reason. The practical part finds out how often and to what extent the dairy products are refused by people and if the main reason for that is the lactose intolerance.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html