Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Optimalizace elektroforetického stanovení proteinogenních aminokyselin
Thesis title in Czech: Optimalizace elektroforetického stanovení proteinogenních aminokyselin
Thesis title in English: Optimization of electrophoretic determination of proteinogenic amino acids
Key words: aminokyseliny, kapilární elektroforéza
English key words: amino acids, capillary electrophoresis
Academic year of topic announcement: 2016/2017
Thesis type: Bachelor's thesis
Thesis language: čeština
Department: Department of Analytical Chemistry (31-230)
Supervisor: doc. RNDr. Tomáš Křížek, Ph.D.
Author: hidden - assigned by the advisor
Date of registration: 07.11.2016
Date of assignment: 07.11.2016
Date of electronic submission:19.05.2017
Date of proceeded defence: 09.06.2017
Opponents: RNDr. Martina Riesová, Ph.D.
 
 
 
Preliminary scope of work
Kapilární elektroforéza je jednou z metod, které umožňují účinnou separaci a stanovení všech dvaceti proteinogenních aminokyselin. V literatuře se objevuje metoda, která používá jako základní elektrolyt octovou kyselinu s přídavkem hydroxyethylcelulózy. V koncentraci použité octové kyseliny se však jednotlivé publikace rozcházejí. Prvním cílem práce bude tedy prostudovat vliv koncentrace kyseliny na separaci aminokyselin a, například porovnáním kyseliny od různých dodavatelů, zkoumat příčiny nejednotnosti v odborné literatuře. V druhé části práce bude věnována pozornost vývoji a optimalizaci online techniky pro prekoncentraci aminokyselin z rostlinných extraktů pro zvýšení citlivosti jejich stanovení.
Preliminary scope of work in English
Capillary electrophoresis is one of the techniques that enable efficient separation and determination of all twenty proteinogenic amino acids. In literature, a method using acetic acid with addition of hydroxyethylcellulose as background electrolyte can be found. Individual publications, however, differ in concentration of the acetic acid used. The first goal of this work is to study the influence of acetic acid concentration on separation of amino acids and, for example by comparison of acids from different suppliers, investigate the causes of these differences in literature. In the second part, the attention will be focused on development and optimization of an online technique for preconcentration of amino acids from plant extracts in order to increase sensitivity of their determination.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html