Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Analýza původu u názvů tradičních produktů francouzských regionů
Thesis title in Czech: Analýza původu u názvů tradičních produktů francouzských regionů
Thesis title in English: Analysis of the Origin of Names of Traditional Products in French Regions
Key words: Gastronomie, Francie, Provence, Bretaň, Normandie, etymologie, pokrm, produkt
English key words: Gastronomy, France, Provence, Brittany, etymology, food, product
Academic year of topic announcement: 2015/2016
Thesis type: Bachelor's thesis
Thesis language: čeština
Department: Katedra francouzského jazyka a literatury (41-KFJL)
Supervisor: PhDr. Eva Müllerová, CSc.
Author: hidden - assigned by the advisor
Date of registration: 09.02.2016
Date of assignment: 09.02.2016
Date and time of defence: 12.09.2017 10:00
Date of electronic submission:13.07.2017
Date of proceeded defence: 12.09.2017
Course: Diploma Thesis (OSZD004)
Opponents: PhDr. Eva Kalfiřtová
 
 
 
Guidelines
Excerpce názvů jídel a jejich původu podle jednotlivých regionů. Výběr regionů pro vlastní zpracování práce, srovnání na základě etymologie u jednotlivých výrazů. Zhodnocení výsledků excerpce a analýzy - na základě etymologie
References
Dictionnaire étymologique du francais - Larousse
Culinaria Francie - Kulinární průvodce, 2012, André Dominé
Preliminary scope of work
Práce podává ucelený přehled o gastronomii a tradičních produktech a pokrmech v regionech Provence, Bretani a Normandii. Práce se zaměřuje rovněž na souvislost mezi geografickou polohou, úrodností půdy, podnebím a pěstovanými surovinami a tradičními pokrmy. Hlavním úkolem práce je určit etymologii názvů tradičních regionálních produktů a pokrmů a shrnout způsob, podle kterého se pojmenovávají tradiční pokrmy. Na regionální pokrmy a produkty práce nenahlíží pouze z hlediska lingvistického, ale i historického.
Preliminary scope of work in English
The aim of the thesis is to give a comprehensive overview of gastronomy, traditional products and dishes in the regions of Provence, Brittany and Normandy. It also focuses on context between geographical location, soil fertility, climate, raw grown materials and traditional dishes. The main objective of this work is to determine the etymological origin of traditional regional products and dishes and to summarize the way according to which these traditional dishes and products are given their name. This thesis analyzes these products and dishes from a linguistic and historical aspect.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html