Léčebné a zhoubné aspekty jídla v tradiční Koreji
Thesis title in Czech: | Léčebné a zhoubné aspekty jídla v tradiční Koreji |
---|---|
Thesis title in English: | Curative and Pernicious Aspects of Food in Traditional Korea |
Key words: | Korejský poloostrov, lékařství, strava, rostliny, těhotenství, fermentace, přísloví |
English key words: | Korean peninsula, medicine, food, plants, pregnancy, fermentation, proverbs |
Academic year of topic announcement: | 2014/2015 |
Type of assignment: | Bachelor's thesis |
Thesis language: | čeština |
Department: | Department of Sinology (21-KSI) |
Supervisor: | doc. PhDr. Miriam Löwensteinová, Ph.D. |
Author: | hidden![]() |
Date of registration: | 30.04.2015 |
Date of assignment: | 30.04.2015 |
Administrator approval: | zatím neschvalováno |
Confirmed by Study dept. on: | 30.09.2015 |
Date and time of defence: | 09.09.2016 09:00 |
Date of electronic submission: | 07.07.2016 |
Date of proceeded defence: | 09.09.2016 |
Submitted/finalized: | committed by student and finalized |
Reviewers: | Mgr. Marek Zemánek, M.A., Ph.D. |
Advisors: | Mgr. Vladimír Glomb, Ph.D. |
Guidelines |
Diplomantka se ve své práci bude věnovat filosofii jídla v tradiční Koreji, zejména ve vztahu k jeho léčebným a neblahým účinkům. Při zpracování bude postupovat následujícím způsobem: a) Vymezí metodu a rozsah tématu; b) stručně shrne základní pojmy nutné pro porozumění klasifikaci potravin (jin/jang, pět smyslů, pět chutí, vztah k základním konceptům zdraví a nemoci, tělo a jídlo); c) přiblíží relevantní encyklopedie a příručky z doby pozdního Čosŏnu, které léčebné/zhoubné aspekty jídla tematizují; d) v klíčové části práce se bude věnovat nejčastějším potravinám/jídlům považovaným za léčivé/škodlivé a jejich aplikaci v konkrétních případech, resp. deformaci jejich koncepce ve 20. století. e) Uvedené doplní o nejnovější trendy líčení tradice a její mytizace v globalizující se Koreji, včetně vnímání vegetariánství a fenoménu mŏkppang. |
References |
Prameny:
Čŭngbomunhŏnpigo – (relevantní části) Literatura: Kim Kju-sŏk: Čihjeroun uri ǔmsik: Umjangi čohwadön hangugǔi čontchong Misul munhwa, 2008. ISBN 9788991847583 I Mjŏng-bok: Sasaǔihak. Sŏnjŏngsa, 2002. ISBN 8975584119 I Mjŏng-bok: Sasangčchedžil pchalsängčchedžil sigijobop. Kŏngang sinmunsa, 2007. ISBN 9788988314852 I Čchang: Sasangǔihak momǔi čchŏrhak maǔmǔi kŏngang. Čchäksesang, 2003. ISBN 9788970133959 Čchŏng Hjegjŏng: Čchŏnnjŏn hansik kjŏnmunnon: Sänggagǔi namu, 2009. ISBN 9788984989757 ANDO, Vladimír: Klasická čínská medicína. I-V. Svítání, 2001-11. RŮŽIČKA, Radomír. Učení o pěti prvcích: principy prevence, diagnostiky a léčby podle zákona pěti prvků. Poznání, 2004. ISBN 80-86606-19-8 LU, Henry C. Čínský systém léčby potravinami: Tradiční čínská dietetika. Fontána, 2004. ISBN 80-7336-137-X PITCHFORD, Paul. Healing With Whole Foods: Asian Traditions and Modern Nutrition. North Atlantic Books, 2002. ISBN 978-1556434303 |