Kartelizace chmelařství v Českých zemích, 1890-38
Thesis title in Czech: | Kartelizace chmelařství v Českých zemích, 1890-38 |
---|---|
Thesis title in English: | The Emergence of Cartels in the Czech Lands Hop Production, 1890-38 |
Key words: | Pěstování chmele, obchod chmelem, pivovarnictví, trh chmele, nedokonalá konkurence, kartelizace, kartely exportní, kartely mezinárodní, ochrana označení původu, dějiny zemědělství. |
English key words: | Hop Industry, Hop Trade, Brewing Industry, Hop Market, Imperfect Competition, Cartels, Export Cartels, International Cartels, Protected Designation of Origin, Agrarian History. |
Academic year of topic announcement: | 2014/2015 |
Thesis type: | diploma thesis |
Thesis language: | čeština |
Department: | Institute of Economic and Social History (21-UHSD) |
Supervisor: | prof. PhDr. Eduard Kubů, CSc. |
Author: | hidden - assigned and confirmed by the Study Dept. |
Date of registration: | 05.03.2015 |
Date of assignment: | 05.03.2015 |
Administrator's approval: | not processed yet |
Confirmed by Study dept. on: | 10.03.2015 |
Date and time of defence: | 14.09.2016 09:00 |
Date of electronic submission: | 03.08.2016 |
Date of proceeded defence: | 14.09.2016 |
Submitted/finalized: | committed by student and finalized |
Opponents: | doc. PhDr. Jiří Šouša, CSc. |
Guidelines |
Československá republika patřila k největším světovým výrobcům a vývozcům chmele. Předkládaná diplomová práce analyzuje vývoj českého chmelařství, osvětluje strukturu domácího trhu s touto prestižní exportní plodinou, nepostradatelnou pro pivovarský průmysl, a snaží se objasnit proces jeho kartelizace. Upozorňuje přitom na ekonomické, sociální a kulturní kontexty tohoto procesu.
První část práce zasazuje vývoj chmelařství v českých zemích do roku 1938 do rámce, vytvářeného dynamikou hospodářských cyklů, proměnami státní hospodářské politiky, modernizací dopravní infrastruktury a rozvojem českého pivovarnictví. Následující část analyzuje strukturu domácího trhu s chmelem a jeho kartelizaci. Poukazuje na snahy o zavedení obchodní známky žateckého chmele, jakožto nástroje kontroly kvality i nástroje konkurence. Zkoumá vznik a organizaci kartelů (českých a německých) producentů chmele i obchodníků s touto komoditou a jejich vzájemnou interakci. Proces kartelizace, který sleduje z pohledu celého odvětví i z vnitrofiremní perspektivy, dává do souvislosti s vývojem v českém pivovarnictví. Snaží se zároveň postihnout, do jaké míry se chmelařským kartelovým organizacím dařilo kontrolovat trh. Poukazuje na klíčové aktéry v mocenském poli těchto vlivových struktur a analyzuje jejich schopnost ovlivňovat státní hospodářskou politiku i obsazovat pozice v místní samosprávě. Studii, vycházející v první řadě z analýzy odborného a regionálního tisku, uzavírá srovnání předložené interpretace průběhu kartelizace v chmelařství s vybranými teoriemi kartelizace (Hejda, Kleinwächter, Resch, Schumpeter), usilující o shrnutí a zobecnění dosažených poznatků. |
References |
I) Prameny
a)prameny spisové povahy: Archiv MZV NA ČR (f. Min. zemědělství, Vídeň; Min. zemědělství I; Česká zemědělská rada) SOA Louny (f. Archiv města Žatec) SOA Plzeň (OŽK Cheb) SOA Praha (KSO Praha) b)tištěné prameny periodika: Auschaer Rotland (1927-38) Brauer- und Mälzer-Zeitung (1919) Český chmelař (1927-38) Der Pilsner Bierbrauer (1918-20) Erste Saazer Hopfen- und Brauer- Nachrichten (1918-20) Chmelařské listy (1921-23) Kvas (1918-38) Pivovarské listy (1918-19) Saazer Anzeiger (1918-38) Saazer Hopfen- und Brauer-Zeitung (1918-38) monografie: Robert GRAAS, Der Hopfenbau Böhmens, Prag 1904. Franz Viktor GÜNZEL (Hg.), Der Saazer Hopfen, Saaz 1904. Josef JARSCHEL, Der Hopfenbau im Auschaer Rotlande, Auscha 1906. Josef O. KAŠPÁREK, Chmelařské oblasti v Čechách a na Moravě, Louny 1943. Antonín MOHL, Chmelařství. Díl 2. Pěstování chmele po stránce povšechné i podrobné, Praha 1924. Josef Schöffl, Der Saazer Hopfenbau nach mehr als fünfzigjährigen Erfahrungen und Beobachtungen, Saaz 1884. František ZIMA – Václav ZÁZVORKA, Chmelařství, Praha 1938. II) Výběrový seznam literatury: a) metodologie Jiří HEJDA, Nová hospodářská politika, Praha 1929. Friedrich KLEINWÄCHTER, Die Kartelle. Ein Beitrag zur Frage der Organisation der Volkswirschaft, Innsbruck 1883. Andreas RESCH, Industriekartelle in Österreich vor dem Ersten Weltkrieg. Marktstrukturen, Organisationstendenzen und Wirtschaftsentwicklung von 1900 bis 1913, Berlin 2002. Harm G. SCHRÖTTER, Kartellierung und Dekartellierung 1890 – 1990, In: Vierteljahrschrift für Sozial- und Wirtschaftsgeschichte, 81/4, 1994, s. 457–493. Joseph Alois SCHUMPETER, Kapitalismus, socialismus a demokracie, Brno 2004. b) historiografie českého chmelařství Magdalena BERANOVÁ – Antonín KUBAČÁK, Dějiny zemědělství v Čechách a na Moravě, Praha 2010. Josef FENCL, Z historie pivovarnictví a chmelařství Rakovnicka, Rakovník 1982. Petr HOLODŇÁK - Ivana EBELOVÁ, Žatec, Praha 2004. Karl HÜBL, Bauerntum und Landbau der Sudetendeutschen, München 1963, s. 542-547. Vlastislav LACINA, Krize československého zemědělství 1928-1934, Praha 1974. Bořivoj LŮŽEK, České chmelařství v 19. století, Ústí n/L. 1971. Antonín MOHL, Chmelařství. Díl 1. Dějiny chmelařství, Praha 1906. Alena ZINNEROVÁ, Český chmelařský spolek a vývoj chmelařství v žatecké oblasti od roku 1894 do roku 1913, Sborník Okresního archivu v Lounech, 4/1991, s. 29-45. |