Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Kombinácia sensometrických a optometrických skúšok a analýz
Thesis title in thesis language (Slovak): Kombinácia sensometrických a optometrických skúšok a analýz
Thesis title in Czech: Kombinace sensometrických a optometrických zkoušek a analýz
Thesis title in English: Combining sensometric and optometric tests and analyses
Key words: Sensometrická analýza|optometrická analýza|trojuholníková skúška|COLORTURB|testy rozdielu a podobnosti|Thurstonov model
English key words: Sensometric analysis|optometric analysis|triangle test|tests for difference and similarity|COLORTURB|Thurstonian model
Academic year of topic announcement: 2022/2023
Thesis type: Bachelor's thesis
Thesis language: slovenština
Department: Department of Probability and Mathematical Statistics (32-KPMS)
Supervisor: prof. RNDr. Jaromír Antoch, CSc.
Author: hidden - assigned and confirmed by the Study Dept.
Date of registration: 03.11.2022
Date of assignment: 03.11.2022
Confirmed by Study dept. on: 29.11.2022
Date and time of defence: 26.06.2023 09:00
Date of electronic submission:11.05.2023
Date of submission of printed version:15.05.2023
Date of proceeded defence: 26.06.2023
Opponents: doc. RNDr. Michal Pešta, Ph.D.
 
 
 
Advisors: RNDr. Petr Gabriel, Ph.D.
Guidelines
Při hodnocení sensometrických charakteristik potravin se běžně používají tak zvané sensometrické zkoušky. Jejich praktická realizace je ve většině případů poměrně náročná a především finančně a časově nákladná. Při hodnocení nápojů se přitom ukazuje, že tyto testy by mohly být podstatně zefektivněny, pokud by se stávající postupy doplnily výsledky paralelně prováděných optometrických měření. Jedná se například o situace, kdy je hlavním cílem odhalit nedovolené ředění, kontaminaci náhražkou nebo světelné a tepelné poškození potraviny způsobené nevhodným uskladněním. Na tyto problémy se soustředí i tato práce.

Cílem této práce je:
• Seznámit se stávajícími postupy.
• Ze stávajících sensometrických analýz vybrat ty, jež je možné kombinovat s měřeními získanými optometricky.
• Navrhnout experiment umožňující stanovení úrovně degradace potraviny, například piva (ředění vodou či jinou tekutinou, optické nebo tepelné zestárnutí).
• Navrhnout způsob kombinace výsledků sensometrických testů s optometrickými měřeními.
References
1. Jian Bi (2015) Sensory Discrimination Tests and Measurements: Sensometrics in Sensory Evaluation. J. Wiley, Chichester.
2. H. Heymann, S.E. Ebeler (2016) Sensory and Instrumental Evaluation of Alcoholic Beverages. Academic Press, San Diego.
3. Brockhoff B. Sensometrics for food quality control. In: Scandinavian Workshop on Imaging Food Quality 2011: Ystad, May 27, 2011,7-16.
4. Pokorný J. Metody senzorické analýzy potravin a stanovení senzorické jakosti. Ústav zemědělských a potravinářských informací, Praha
1997. ISBN: 80 – 85120 – 60 – 7.
5. Normy pro hodnocení výsledků sensometrických testů.
Preliminary scope of work
Cílem práce je navrhnout experiment umožňující stanovit způsob umožňující kombinovat výsledky klasických senzorických analýz s výsledky optometrický měření těch samých vzorků. Příkladem může být například stanovení úrovně ředění piva vodou.
Preliminary scope of work in English
Main goal is to describe how to combine classical sensometric discriminant tests with the results of the optometric measurements of the same samples. An example may be determination of the level of dilution of the beer by water.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html