Kombinácia sensometrických a optometrických skúšok a analýz
Thesis title in thesis language (Slovak): | Kombinácia sensometrických a optometrických skúšok a analýz |
---|---|
Thesis title in Czech: | Kombinace sensometrických a optometrických zkoušek a analýz |
Thesis title in English: | Combining sensometric and optometric tests and analyses |
Key words: | Sensometrická analýza|optometrická analýza|trojuholníková skúška|COLORTURB|testy rozdielu a podobnosti|Thurstonov model |
English key words: | Sensometric analysis|optometric analysis|triangle test|tests for difference and similarity|COLORTURB|Thurstonian model |
Academic year of topic announcement: | 2022/2023 |
Thesis type: | Bachelor's thesis |
Thesis language: | slovenština |
Department: | Department of Probability and Mathematical Statistics (32-KPMS) |
Supervisor: | prof. RNDr. Jaromír Antoch, CSc. |
Author: | hidden - assigned and confirmed by the Study Dept. |
Date of registration: | 03.11.2022 |
Date of assignment: | 03.11.2022 |
Confirmed by Study dept. on: | 29.11.2022 |
Date and time of defence: | 26.06.2023 09:00 |
Date of electronic submission: | 11.05.2023 |
Date of submission of printed version: | 15.05.2023 |
Date of proceeded defence: | 26.06.2023 |
Opponents: | doc. RNDr. Michal Pešta, Ph.D. |
Advisors: | RNDr. Petr Gabriel, Ph.D. |
Guidelines |
Při hodnocení sensometrických charakteristik potravin se běžně používají tak zvané sensometrické zkoušky. Jejich praktická realizace je ve většině případů poměrně náročná a především finančně a časově nákladná. Při hodnocení nápojů se přitom ukazuje, že tyto testy by mohly být podstatně zefektivněny, pokud by se stávající postupy doplnily výsledky paralelně prováděných optometrických měření. Jedná se například o situace, kdy je hlavním cílem odhalit nedovolené ředění, kontaminaci náhražkou nebo světelné a tepelné poškození potraviny způsobené nevhodným uskladněním. Na tyto problémy se soustředí i tato práce.
Cílem této práce je: • Seznámit se stávajícími postupy. • Ze stávajících sensometrických analýz vybrat ty, jež je možné kombinovat s měřeními získanými optometricky. • Navrhnout experiment umožňující stanovení úrovně degradace potraviny, například piva (ředění vodou či jinou tekutinou, optické nebo tepelné zestárnutí). • Navrhnout způsob kombinace výsledků sensometrických testů s optometrickými měřeními. |
References |
1. Jian Bi (2015) Sensory Discrimination Tests and Measurements: Sensometrics in Sensory Evaluation. J. Wiley, Chichester.
2. H. Heymann, S.E. Ebeler (2016) Sensory and Instrumental Evaluation of Alcoholic Beverages. Academic Press, San Diego. 3. Brockhoff B. Sensometrics for food quality control. In: Scandinavian Workshop on Imaging Food Quality 2011: Ystad, May 27, 2011,7-16. 4. Pokorný J. Metody senzorické analýzy potravin a stanovení senzorické jakosti. Ústav zemědělských a potravinářských informací, Praha 1997. ISBN: 80 – 85120 – 60 – 7. 5. Normy pro hodnocení výsledků sensometrických testů. |
Preliminary scope of work |
Cílem práce je navrhnout experiment umožňující stanovit způsob umožňující kombinovat výsledky klasických senzorických analýz s výsledky optometrický měření těch samých vzorků. Příkladem může být například stanovení úrovně ředění piva vodou. |
Preliminary scope of work in English |
Main goal is to describe how to combine classical sensometric discriminant tests with the results of the optometric measurements of the same samples. An example may be determination of the level of dilution of the beer by water. |