Hodnocení spotřeby živočišných tuků u pacientů s KV onemocněním, diabetu mellitu
Thesis title in Czech: | Hodnocení spotřeby živočišných tuků u pacientů s KV onemocněním, diabetu mellitu |
---|---|
Thesis title in English: | Evaluation of animal fat consumption of patients with cardiovascular disease, diabetes mellitus |
Key words: | lipidy, mastné kyseliny, cholesterol, metabolismus, diabetes mellitus, kardiovaskulární onemocnění, rizikové faktory, dietní opatření |
English key words: | lipids, fatty acids, cholesterol, metabolism, diabetes mellitus, cardiovascular disease, risk factors, dietary measures |
Academic year of topic announcement: | 2013/2014 |
Thesis type: | Bachelor's thesis |
Thesis language: | čeština |
Department: | 3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530) |
Supervisor: | prof. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D. |
Author: | hidden - assigned and confirmed by the Study Dept. |
Date of registration: | 29.10.2013 |
Date of assignment: | 29.10.2013 |
Confirmed by Study dept. on: | 29.10.2013 |
Date and time of defence: | 04.09.2015 00:00 |
Date of electronic submission: | 09.07.2015 |
Date of proceeded defence: | 04.09.2015 |
Course: | Defense of Bachelor thesis (B01747) |
Opponents: | MUDr. Michaela Šnejdrlová, Ph.D. |
References |
Knižní zdroje:
1. BARTOŠ, Vladimír a Terezie PELIKÁNOVÁ. Praktická diabetologie. Praha: Maxdorf, 1996, 376 s., [2] s. obrazových příloh. ISBN 80-85800-31-4. 2. FAIT, Tomáš, Michal VRABLÍK a Richard ČEŠKA. Preventivní medicína. Praha: Maxdorf, 2008, 551 s. Jessenius. ISBN 978-80-7345-160-8. 3. FAUCI, Anthony S. Harrison's principles of internal medicine: editors, Anthony S. Fauci ... [et al.]. 17th ed. New York: McGraw-Hill Medical, c2008, v. <1-2 >. ISBN 00714769112. 4. HOLEČEK, Milan. Regulace metabolizmu cukrů, tuků, bílkovin a aminokyselin. 1. vyd. Praha: Grada, 2006, 286 s. ISBN 80-247-1562-7. 5. KLENER, Pavel. Vnitřní lékařství. 4., přeprac. a dopl. vyd. Praha: Galén, 2011, xlii, 1174 s. ISBN 978-80-7262-705-9 6. KOOLMAN, Jan a Klaus-Heinrich RÖHM. Barevný atlas biochemie. 1. české vyd. Praha: Grada, 2012, xiv, 498 s. ISBN 978-80-247-2977-0. 7. KUDLOVÁ, Eva. Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2009, 287 s. ISBN 978-80-246-1735-0. 8. MASOPUST, Jaroslav a Richard PRŮŠA. Patobiochemie metabolických drah. 1. vyd. Praha: Univerzita Karlova, 2. lékařská fakulta, 1999, 182 s. ISBN 80-238- 4589-6. 9. MATOUŠ, Bohuslav. Základy lékařské chemie a biochemie. 1. vyd. Praha: Galén, c2010, xv, 540 s. ISBN 978-80-7262-702-8. 10. NEIL J. STONE, Neil J.Conrad B. Management of Lipids in Clinical Practice. 7th ed. West Islip, NY: Professional Communications, 2008. ISBN 9781932610444 11. PÁV, Jaroslav. Dietologie v praxi. 1. vyd. Praha: SZdN, 1967, 272. s. 12. PERUŠIČOVÁ, Jindra, Klára OWEN a Petr NĚMEC. Diabetes mellitus a inzulinová rezistence, dyslipidemie, hypertenze, dna: [průvodce pro každodenní praxi]. Praha: Maxdorf, c2013, 146 s. Současná diabetologie, sv. 7. ISBN 978- 807-3453-534. 13. ŘEZÁČOVÁ, Martina a Alena STOKLASOVÁ. Základy biochemie lidského organismu. 2., nezměn. vyd. Praha: Karolinum, 2012, 123 s. ISBN 978-80-246- 2149-4. 14. Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011, 192 s. ISBN 978-80-254-6987-3. 15. SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ. Dietologie: pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. Vyd. 1. Praha: Triton, 2012, 331 s. ISBN 978-807-3873-479. 16. SVAČINA, Štěpán. Obezitologie a teorie metabolického syndromu. Vyd. 1. Praha: Triton, 2013, 286 s. Lékařské repetitorium, sv. č. 9. ISBN 978-807-3876- 784. 17. SVAČINA, Štěpán. Poruchy metabolismu a výživy. Vyd. 1. Praha: Galén, 2010, xxii, 505 s. Lékařské repetitorium, sv. č. 9. ISBN 978-807-2626-762. 18. ŠTERN, Petr. Obecná a klinická biochemie: pro bakalářské obory studia. 2., upr. vyd. Praha: Univerzita Karlova, 2011, 269 s. Učební texty Univerzity Karlovy v Praze. ISBN 978-802-4619-798. 19. TROJAN, Stanislav. Lékařská fyziologie. 4. vyd. přepr. a dopl. Praha: Grada Publishing, 2003, 771 s. ISBN 80-247-0512-5. 20. ÚSTAV ZDRAVOTNICKÝCH INFORMACÍ A STATISTIKY ČR. Péče o nemocné cukrovkou. Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR. Praha: Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2012, 52 s. ISBN 978-80-7472-082-6. 21. ÚSTAV ZDRAVOTNICKÝCH INFORMACÍ A STATISTIKY ČR. Zemřelí 2012. Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR. Praha: Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2012, 161 s. ISBN 978-80-7472-043-7. 22. VOKURKA, Martin. Patofyziologie pro nelékařské směry. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2005, 217 s. Učební texty Univerzity Karlovy v Praze. ISBN 80-246- 0896-0. 23. VOKURKA, Martin a Jan HUGO. Velký lékařský slovník. 8., aktualiz. vyd. Praha: Maxdorf, 2008, 1143 s. ISBN 9788073451660. 24. Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR , Manuál prevence v lékařské praxi. Vyd. 1. Editor Kamil Provazník, Miroslav Cikrt, Lumír Komárek. Praha: Fortuna, 2000, 158 s. ISBN 80-7071-161-2. Elektronické zdroje: 25. FAHY, E. A comprehensive classification system for lipids. The Journal of Lipid Research [online]. 2005, vol. 46, issue 5, s. 839-862 [cit. 2014-10-27]. DOI: 10.1194/jlr.e400004-jlr200. 26. FILLMORE, Natasha, Osama Abo ALRAB and Gary D. Lopaschuk. Fatty acid β-oxidation. The AOCS Lipid Library [online]. 2011 [cit. 2014-10-28]. Dostupné z: http://lipidlibrary.aocs.org/animbio/fa-oxid/index.htm 27. HASLAM, David W a W Philip T JAMES. Obesity. The Lancet [online]. 2005, vol. 366, issue 9492, s. 1197-1209 [cit. 2014-11-02]. DOI: 10.1016/s0140- 6736(05)67483-1. 28. HOŘEJŠÍ, Jitka. Vetřelec v našich útrobách. Dr Jitka Hořejšová [online]. 2010 [cit. 2014-11-10]. Dostupné z: http://www.drhorejsova.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=63 %3Avisceralnituk&catid=34%3Aheadliners&Itemid=54 29. KOSTNER, K. Beyond LDL-Cholesterol: New Treatments Raising HDL- Cholesterol or Enhancing Reverse Cholesterol Transport. Journal für Kardiologie [online]. 2002, vol. 9, no. 7-8, s. 328-331. [cit. 2014-11-02]. ISSN: 1680936X. Dostupné z: http://www.kup.at/journals/abbildungen/gross/1086.html 30. MATOULEK, Martin. Cholesterol a kardiovaskulární riziko. Obesity news: Noviny pro prevenci a léčbu obezity [online]. 2013, č. 6. [cit. 2014-11-8]. Dostupné z: http://www.obesity-news.cz/?pg=clanek&id=535 31. MATOULEK, Martin. Obezita a energie. Obesity news: Noviny pro prevenci a léčbu obezity [online]. 2013, č. 7. [cit. 2014-11-10]. Dostupné z: http://www.obesity-news.cz/?pg=clanek&id=543 32. MATSUZAWA, Y. The role of fat topology in the risk of disease. International Journal of Obesity [online]. 2008, vol. 32, s. 83-92. [cit. 2014-11-11]. DOI: 10.1038/ijo.2008.243. Dostupné z: http://www.nature.com/doifinder/10.1038/ijo.2008.243 33. Schulz, H. Oxidation of fatty acids in eukaryotes. Biochemistry of Lipids, Lipoproteins and Membranes (5th Edition) [online]. 2008, pp. 131-154 (D.E. Vance and J. Vance (eds.), Elsevier, Amsterdam). [cit. 2014-10-28]. Dostupné z: http://bio.ijs.si/~krizaj/group/Predavanja%202011/Biochemistry%20Lipids%20Li poproteins%20and%20Membranes/05.pdf 34. ŠIMŮNKOVÁ, Marta. Ateroskleróza a obezita mají stejné kořeny. Obesity news: Noviny pro prevenci a léčbu obezity [online]. 2013, č. 3. [cit. 2014-11-8]. Dostupné z: http://www.obesity-news.cz/index.php?pg=clanek&id=500 35. ŠIMŮNKOVÁ, Marta. Obezita je signálem. Obesity news: Noviny pro prevenci a léčbu obezity [online]. 2013, č. 3. [cit. 2014-11-15]. Dostupné z: http://www.obesity-news.cz/index.php?pg=clanek&id=498 |
Preliminary scope of work |
Bakalářská práce je zaměřená na spotřebu živočišných tuků u pacientů s
kardiovaskulárním onemocněním a diabetem mellitem. Obsah práce je rozdělen mezi teoretickou a praktickou část. Hlavním cílem teoretické části je poskytnout obecný popis lipidů z hlediska jejich rozdělení, struktury, vlastností a funkcí v lidském organismu. V následujících kapitolách je podrobně popsán metabolismus a transport lipidů. Poslední oddíl teoretické části pojednává o živočišných tucích z hlediska výživy, především o zdravotních rizicích v důsledku jejich zvýšeného příjmu a o dietních opatřeních v prevenci a léčbě KVO a DM. Praktická část bakalářské práce je založena na dotazníkové studii. Předmětem této studie bylo zhodnocení stravovacích zvyklostí, především míra konzumace živočišných tuků u pacientů s KVO a DM. Dalším předmětem zájmu bylo hodnocení povědomí, znalostí a edukace, které tito pacienti mají o dietních opatřeních vzhledem k jejich onemocnění. Také byla zkoumána otázka, zda-li pacienti tato opatření dodržují. Výzkumu se zúčastnili pacienti s KVO a DM, kteří docházeli do Diabetického centra a Centra preventivní kardiologie fakultní polikliniky VFN v Praze. |
Preliminary scope of work in English |
This bachelor’s thesis is focused on animal fat consumption of patients with
cardiovascular disease (CVD) and diabetes mellitus (DM). Content of thesis is divided into theoretical and practical part. The main objective of theoretical part is to provide a general description of lipids in terms of distribution, structure, characteristics and their role in human organism. In the following chapters metabolism and transport of lipids is described with more attention to details. The last part of theoretical part deals with animal fats in nutrition, mostly risk factors as a consequence of their increased consumption, and dietary measures as a prevention and therapy of CVD and DM. The practical part of bachelor’s thesis is based on assessment survey. The object of this survey was the evaluation of eating habits, mainly the measure of animal fats consumption of patients with CVD and DM. Next object of interest was the evaluation of awareness, knowledge and education these patients have about dietary measures in relation to their disease. Question about the way how are these measures followed by patients was also examined. The survey was conducted in the diabetological center and also in the centre of preventive cardiology of General Teaching Hospital in Prague on patients with CVD and DM. |