Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 385)
Thesis details
   Login via CAS
Potravinové alergie a jejich vliv na výživu současné české rodiny
Thesis title in Czech: Potravinové alergie a jejich vliv na výživu současné české rodiny
Thesis title in English: Food allergies and its influence on nutrition of contemporary Czech family
Key words: Alergie, potraviny, rodina, výživa, výživa rodiny, potravinové alergie, česká rodina
English key words: Allergies, food, family, nutrition, family nutrition, food allergies, Czech family
Academic year of topic announcement: 2011/2012
Thesis type: Bachelor's thesis
Thesis language: čeština
Department: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Supervisor: PaedDr. Eva Marádová, CSc.
Author: hidden - assigned by the advisor, waiting for guarantor's approval
Date of registration: 01.01.2012
Date of assignment: 23.06.2014
Date and time of defence: 08.09.2014 10:00
Venue of defence: M. Rettigové 4, Praha 1, R217, 217, 2. patro, vlevo, zadní trakt (dříve R207)
Date of electronic submission:26.06.2014
Date of proceeded defence: 08.09.2014
Course: Diploma Thesis (OSZD004)
Opponents: doc. MUDr. Karel Dohnal, CSc.
 
 
 
Guidelines
Bakalářská práce se zabývá otázkou potravinových alergií a jejich vlivem na stravování současné české rodiny spolu s možnostmi řešení otázky negativního dopadu alergií na složení stravy. V teoretické části se práce zabývá převážně potravinovými alergiemi jako celkem, jejich projevy, druhy, prevencí a léčbou, v praktické části pomocí dotazníků zkoumá stav alergií v českých rodinách. V praktické části bakalářská práce také zkoumá, zda mají potravinové alergie pozitivní či negativní dopad na složení jídelníčku českých rodin a nastiňuje možná řešení, jak tuto problematiku zlepšit.
References
BLATTNÁ, J a kol. Výživa na začátku 21. století aneb, o výživě aktuálně a se zárukou. Praha: Nadace NutriVit, 2005. ISBN 80-239-6202-7
BYSTROŇ, J. Alergie: průvodce alergickými nemocemi pro lékaře a pacienty. 1. vyd. Ostrava: Mirago, 1997. 295. s. ISBN 8085922460
CABALERO, B., ALLEN, L., PRENTICE, A. Encyclopedia of Human Nutrition., Oxford: Elsevier Academic Press, 2005, ISBN: 978-0-12-226694-2
DOSTÁL, Jiří a kol. Biochemie pro bakaláře. Brno-Kraví hora: Vydavatelství MU, 2005. 174 s. ISBN 80-210-3232-4.
FOŘT, P., Výživa v otázkách a odpovědích , Svět kulturistiky, 2003, str 181, 1. vydání, ISBN:80-86462-12-9
FRAŇKOVÁ, S., DVOŘÁKOVÁ - JANŮ, V., Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Nakladatelství Karolinum, 2003. 256 s. ISBN 80-246-0548-1.
KVASNIČKOVÁ, A. Alergie z potravin. 1. vyd. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2001. 60 s. ISBN 8085120933
ŠTANZEL, T., REMEŠOVÁ, Š. Strava a vědomí . Praha: Dharmagaia, 2010. ISBN 978-80-7436-010-7.
Preliminary scope of work in English
This bachelor thesis deals with the issue of food allergies and their effect on the nutrition of contemporary czech family, along with the possibilities how to handle the negative impact that allergies could have on the composition of the diet. The theoretical part predominantly concentrates on the food allergies as a whole, their symptoms, types, prevention, diagnosis and treatment; the practical part uses a questionnaire survey to investigate the condition of allergies in czech families, knowledge of them among families with an allergic member and also in general public, and the attitude to diet in terms of its change in families with allergic members. In the practical part the thesis as well researches, if there is a positive or negative impact of food allergies on the composition of czech families' diet, and evokes possible solutions, how the diversification of the diet considering the food allergies could be attained.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html