Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Studium fotodegradace piva metodou fluorescenční spektroskopie
Thesis title in Czech: Studium fotodegradace piva metodou fluorescenční spektroskopie
Thesis title in English: Study of beer photodegradation by fluorescence spectroscopy
Key words: Fotodegradace|fluorescence|riboflavin|letinková příchuť|3-methyl-2-buten-1-thiol|pivo
English key words: Photodegradation|fluorescence|riboflavin|light-struck character|3-methyl-2-buten-1-thiol|beer
Academic year of topic announcement: 2019/2020
Thesis type: diploma thesis
Thesis language: čeština
Department: Laboratory of General Physics Education (32-KVOF)
Supervisor: RNDr. Petr Gabriel, Ph.D.
Author: hidden - assigned and confirmed by the Study Dept.
Date of registration: 14.05.2020
Date of assignment: 14.05.2020
Confirmed by Study dept. on: 16.08.2021
Date and time of defence: 15.09.2021 08:30
Date of electronic submission:22.07.2021
Date of submission of printed version:22.07.2021
Date of proceeded defence: 15.09.2021
Opponents: Mgr. Hana Kudrnová
 
 
 
Advisors: RNDr. Miroslav Dienstbier
Guidelines
1.Zpracování literární rešerše na dané téma
2.Seznámení se s principy moderních optických zdrojů a přijímačů a se základy fluorescenční spektroskopie.
3.Příprava definovaně světelně poškozených vzorků.
4.Proměření optických změn na vybraných vzorcích ve spojení se světelným poškozením.
5.Návrh metody pro detekci světelného poškození vzorků.
6.Sestavení, charakterizace a optimalizace aparatury pro měření fluorescence vzorků.
7.Zpracování získaných výsledků
References
Spikes J.D. (1981): Photodegradation of Foods and Beverages. In: Smith K.C. (eds) Photochemical and Photobiological Reviews. Springer, Boston, MA
J. Sádecká, J. Tóthová: Fluorescence spectroscopy and chemometrics in the food classification-a review, Czech Journal of Food Sciences, 25 (4) , 2007, 159-173
P. Ilčík: Použití luminiscenční spektrofluorimetrie pro stanovení riboflavinu, Diplomová práce, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2013, Zlín
E. CHOE, R. HUANG, D. B. MIN: Chemical Reactions and Stability of Riboflavin in Foods, JOURNAL OF FOOD SCIENCE—Vol. 70, Nr. 1, 2005
R. POZDRIK, F.A. RODDICK, P.J. ROGERS,T.NGUYEN: Spectrophotometric Method for Exploring 3-Methyl-2-butene-1-thiol (MBT) Formation in Lager, J. Agric. Food Chem. 2006, 54, 6123-6129
Preliminary scope of work
Pokud je pivo vystaveno působení světelného záření, velmi rychle v něm vzniká nežádoucí velmi nepříjemná tzv. letinková (světelná – anglicky výstižně nazývaná též skunky) příchuť a dochází ke změnám jeho barvy. Tyto nežádoucí jevy jsou spojeny s neenzymatickými reakcemi, v nichž vystupují izohumulony a sirné složky aminokyselin a jejich derivátů. Jako fotokatalyzátor zde působí zejména riboflavin (vitamín B2). Riboflavin, který se vyskytuje v řadě potravin, je tepelně stabilní ale na světle sám poměrně rychle degraduje a působí jako efektivní fotosenzibilizátor. Degradace riboflavinu je spojena se změnami optických vlastností vzorků.

Práce navazuje na předchozí bakalářskou práci a měla by přispět k vývoji optické metody detekce fotodegradace piva a jiných nápojů.
Práce je koncipována ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským (VÚPS) v Praze, který bude pro práci dodávat vhodné vzorky a zajistí možnost srovnávacích měření. Na VUPS bude zde probíhat i část experimentální práce.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html