Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Diagnostika nutričního stavu zaměřená na populaci trpící nadváhou a obezitou
Thesis title in Czech: Diagnostika nutričního stavu zaměřená na populaci trpící nadváhou a obezitou
Thesis title in English: Diagnosis of the nutritional status focused on overweight and obese population
Key words: nutriční stav organismu, diagnostika nutričního stavu, zdraví, nadváha, obezita
English key words: nutritional status of the organism, diagnosis of nutritional status, health, overweight, obesity
Academic year of topic announcement: 2010/2011
Thesis type: Bachelor's thesis
Thesis language: čeština
Department: Sporty v přírodě (51-600400)
Supervisor: Ing. Marcela Polášková
Author: hidden - assigned by the advisor
Date of registration: 23.05.2011
Date of assignment: 04.04.2012
Date and time of defence: 24.01.2013 09:00
Venue of defence: FTVS UK
Date of electronic submission:14.12.2012
Date of submission of printed version:14.12.2012
Date of proceeded defence: 24.01.2013
Opponents: PhDr. Klára Coufalová, Ph.D.
 
 
 
Guidelines
Po konzultaci ke zvolenému tématu zpracovat abstrakt práce, na základě dostupných informačních zdrojů pracovat na rešeršní bakalářské práci.Průběžně předávat výsledky práce v elektronické podobě vedoucí práce a pravidelně o tématu i průběhu práce konzultovat.
References
1. ANTHROPOMETRIC MEASURING DEVICES. Trystom.eu [online].
[cit. 2012-12-11]. Dostupné z: http://www.google.com/imgres?hl=cs&tbo=d&biw=1366&bih=610&tbm=isch&tbnid=ARKG4fYsyaa5eM:&imgrefurl=http://www.trystom.eu/produkty-a-sluzby-2/laboratorni-a-zdravotnicka-technika/calliper-best-ii-k-501/&docid=cRfZ5oO0d7Fd9M&imgurl=http://www.trystom.cz/imgcache/datafiles-kaliper-best-ii-mg-6199_733_550_22612.jpg&w=733&h=550&ei=KhfHUOm0O6rf4QSKoIG4CA&zoom=1&iact=hc&vpx=156&vpy=178&dur=4384&hovh=194&hovw=259&tx=135&ty=113&sig=107312161226714573513&page=1&tbnh=131&tbnw=176&start=0&ndsp=14&ved=1t:429,
2. BODY FAT MEASUREMENT. Prohealthcareproducts.com [online].
[cit. 2012-12-11]. Dostupné z: http://www.google.com/imgres?num=10&hl=cs&tbo=d&biw=1366&bih=610&tbm=isch&tbnid=ZBcNkalAodNgFM:&imgrefurl=http://prohealthcareproducts.com/body-fat-measurement-c-8/lafayette-skinfold-caliper-ii-body-fat-caliper-p-921&docid=MHa_Tgd7-EFxAM&imgurl=http://prohealthcareproducts.com/images/lafayette-body-fat-skinfold-caliper-ii.jpg&w=600&h=600&ei=nRbHUJ-oMKOl4ASZiIGYCw&zoom=1&iact=hc&vpx=4&vpy=107&dur=744&hovh=225&hovw=225&tx=118&ty=158&sig=107312161226714573513&sqi=2&page=1&tbnh=130&tbnw=130&start=0&
3. CLARK, N. Sports Nutrition Guidebook. 4. vydání. USA: Human Kinetics, 2008. 352 s. ISBN-13: 9780736074155
4. ČELAKOVSKÝ, J. Současné používané metody zjišťování stravovacích zvyklostí. Jejich výtěžnost a možnost použití. In: Szu.cz [online]. 2008.
[cit. 2012-12-4]. Dostupné z: http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/CINDI/kurz/metody_zjistovani_strav_zvykl.pdf
5. GROFOVÁ, Z. Nutriční podpora: Praktický rádce pro sestry. 1. vydání. Praha: Grada Publishing, 2007. 240 s. + 8 s. ISBN 978-80-247-1868-2
6. HAINER, V. a kol. Základy klinické obezitologie. 2. vydání. Praha Grada Publishing, 2004. 356 s. + 16 s. ISBN 80-247-0233-9
7. HENDL, J. Bakalářská závěrečná práce. Ftvs.cuni.cz [online]. 2005 [cit. 2012-12-09]. Dostupné z: http://www.ftvs.cuni.cz/hendl/metodologie/bakalprace.htm
8. HENDL, J. Kvalitativní výzkum: Základní metody a aplikace. Praha: Portál, 2005. 407 s. ISBN 978-80-7367-040-5
9. HOJGR, B. Porovnání různých metod měření procenta tuku v těle. Diplomová práce. Brno: Masarykova univerzita, Fakulta sportovních studií, 2010. 71 s. Vedoucí diplomové práce Martina Bernaciková.
10. HORÁK, P. ČR: 55 % lidí s nadváhou a obezitou. Ceskoprotiobezite.cz [online]. 2012 [cit. 2012-11-30]. Dostupné z: http://www.ceskoprotiobezite.cz/
11. ILGNER, M. Antropometrie. Cs.scribd.com [online]. 2009 [cit. 2012-08-21]. Dostupné z: http://cs.scribd.com/doc/87353293/Antropometrie-pokyny
12. IMUNOLOGICKÉ VYŠETŘENÍ. Ulekare.cz [online]. 2008, 8.10. 2009
[cit. 2012-12-3]. Dostupné z : http://www.ulekare.cz/clanek/imunologicke-vysetreni-1142
13. JIRÁSKOVÁ, Z. Metody stanovující složení těla používané v klinické praxi. Hradec Králové, 2010. Diplomová práce. Univerzita Karlova v Praze: Farmaceutická fakulta v Hradci Králové. Vedoucí práce Miloslav Hronek.
14. KDE SE VÁM LEPÍ TUK? Mozek.jecool.net [online]. 2009. [cit. 2012-11-11]. Dostupné z: http://www.mozek.jecool.net/2010/11/
15. KELLER, U., MEIER, R. a BERTOLI, S. Klinická výživa. 1. vydání. Praha: Scientia medica, 1993. 240 s. ISBN 80-85526-08-5
16. KLEINWÄCHTEROVÁ, H. a BRÁZDOVÁ, Z. Výživový stav člověka
a způsoby jeho zjišťování. 2. vydání. Brno: Národní centrum ošetřovatelství
a nelékařských zdravotnických oborů, 2005. 102 s. ISBN 80-70-13-336-8
17. KOHOUT, P. a kol. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů.
1. vydání. Praha: Forsapi, 2011. ISBN 978-80-87250-12-9
18. KOHOUT, P. a KOTRLÍKOVÁ, E. Základy klinické výživy. 1. vydání. Praha: Krigl, 2005. ISBN 80-86-912-08-6
19. KOMÁREK, L. Antropometrická vyšetření. In: Szu.cz [online]. 2007
[cit. 2012-08-15]. Dostupné z: http://www.szu.cz/tema/podpora-zdravi/antropometricka-vysetreni
20. KRÁSNIČANOVÁ, H. a LESNÝ, P. Kompendium pediatrické auxologie. Ojrech.cz [online]. 2000. [cit. 2012-08-15]. Dostupné z: http://www.ojrech.cz/lesny/kompendium/index.htm
21. LANGE SKINFOLD CALIPER. Promedxpress.com [online]. [cit. 2012-12-11]. Dostupné z: http://www.google.com/imgres?hl=cs&tbo=d&biw=1366&bih=610&tbm=isch&tbnid=p3k5kC9AcU_B5M:&imgrefurl=http://www.promedxpress.com/products/lange-skinfold-caliper/&docid=k9Lw5hEBvtvN7M&imgurl=http://www.promedxpress.com/assets/item/regular/7460118L.jpg&w=250&h=250&ei=rxTHULm1HqjE4gTX8YHoAg&zoom=1&iact=hc&vpx=721&vpy=203&dur=1599&hovh=200&hovw=200&tx=90&ty=100&sig=107312161226714573513&page=1&tbnh=146&tbnw=165&start=0&ndsp=22&ved=1t:429,r:11,s:0,i:116
22. MAGNETICKÁ REZONANCE. Ulekare.cz [online]. 2008, 13. 10. 2009
[cit. 2012-11-11]. Dostupné z: http://www.ulekare.cz/clanek/magneticka-rezonance-1019
23. MARINOV, Z., PASTUCHA, D. a kol. Praktická dětská obezitologie. 1. vydání. Praha: Grada Publishing, 2012. 224 s. ISBN 978-80-247-4210-6
24. MARTINÍK, K. Některé biochemické možnosti hodnocení stavu výživy. Obezita.org [online]. 2009. [cit. 2012-12-3]. Dostupné z: http://www.obezita.org/?page=prednasky&menu=2
25. MÁLKOVÁ, I. a HANYŠOVÁ, N. Měření obezity. In: Stob.cz [online]. 2009. [cit. 2012-11-03]. Dostupné z: http://www.stob.cz/zaciname-hubnout-mereni-nadvahy-a-obezity/mereni-obezity
26. MEINDLOVÁ, L. Tělesná hmotnost a procento tělesného tuku. Hubnuti4you.cz [online]. 2005. [cit. 2012-11-10]. Dostupné z: http://www.hubnuti4you.cz/188-je-obezita-vas-problem.html
27. MELICHAROVÁ, Ivana. Historický vývoj a přínos CT jako vyšetřovací metody. Praha, 2009. Dostupné z: http://digitool.is.cuni.cz:1801/view/action/singleViewer.do?dvs=1352642794339~528&locale=cs_CZ&side_by_side=false&VIEWER_URL=/view/action/singleViewer.do?&DELIVERY_RULE_ID=7&search_terms=po%C4%8D%C3%ADta%C4%8Dov%C3%A1%20tomografie&adjacency=N&application=DIGITOOL-3&frameId=1&usePid1=true&usePid2=true©RIGHTS_DISPLAY_FILE=licence. Bakalářská práce. Univerzita Karlova v Praze, 2.LF. Vedoucí práce Josef Bruna.
28. PAŘÍZKOVÁ, J. a HILLS, A. Childhood obesity prevention and treatment.
2. vydání. Boca Raton, Florida: CRC Press, 2005. 544 s.
29. PAŘÍZKOVÁ, J., LISÁ, L. a kol. Obezita v dětství a dospívání. 1. vydání. Praha: Karolinum, 2007. 239 s. ISBN 978-80-246-1427-4
30. PELECH, M. BMI tabulka. Obmi.cz [online]. 2011 [cit. 2012-08-15]. Dostupné z: http://www.obmi.cz/bmi-tabulka
31. POCKET CALIPER SOMET 0-160/0.02 SPRING RELEASE. Sometcz.com [online]. [cit. 2012-12-11]. Dostupné z: http://www.google.com/imgres?num=10&hl=cs&tbo=d&biw=1366&bih=610&tbm=isch&tbnid=OzFHti2az3mfZM:&imgrefurl=http://www.sometcz.com/en/obchod/calipers/pocket-caliper-somet-0-200/pocket-caliper-somet-0-160-0-02-spring-release-2.html&docid=atfbtnkTwv8LjM&imgurl=http://www.sometcz.com/en/components/com_virtuemart/shop_image/product/posuvne-meritko-somet-160-tlacitko.jpg&w=640&h=480&ei=xxPHUMzwAtSL4gTKuoCACg&zoom=1&iact=hc&vpx=481&vpy=133&dur=2845&hovh=194&hovw=259&tx=125&ty=136&sig=1073121612267145735
32. PRŮCHA, J., WALTEROVÁ, E. a MAREŠ, J. Pedagogický slovník. 3. vydání. Praha: Portál, 2001. 328 s. ISBN 978-80-7178-579-8
33. PŘÍJEM A VÝDEJ ENERGIE. Viscojis.cz [online]. 2011 [cit. 2012-12-05]. Dostupné z: http://www.viscojis.cz/index.php/nadvaha-obezita/59-pijem-a-vydej-energie-
34. RIEGEROVÁ, J., PŘIDALOVÁ, M. a ULBRICHOVÁ, M. Aplikace fyzické antropologie v tělesné výchově a sportu (příručka funkční antropologie). [online]. Olomouc, 2006. [cit. 2012-11-10]. Dostupné z: http://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&sqi=2&ved=0CCgQFjAB&url=http%3A%2F%2Fcourseware.upol.cz%2Fwps%2FPA_Courseware%2FDownloadDokumentu%3Fid%3D28332&ei=GUyeUMWsMeWk4gTDr4CgCQ&usg=AFQjCNGeIpHWgxG7BTCvMIo4nG4Jd02ONQ&sig2=ANQgopNcaeD0Z9KXKLhBxg
35. RIEGEROVÁ, J. a ULBRICHOVÁ, M. Aplikace fyzické antropologie v tělesné výchově a sportu. 2. vydání. Olomouc: Vydavatelství Univerzity Palackého, 1998. 185 s. ISBN 80-7067-847-x
36. RICHTÁROVÁ, M. Obezita v souvislosti se sociálními aspekty. Diplomová práce. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, Fakulta tělesné kultury, 2011. 66 s. Vedoucí diplomové práce Miroslava Přidalová.
37. ROKYTA, R. a kol. Fyziologie. 1. vydání. Praha: ISV nakladatelství, 2000. 359s. ISBN 80-85866-45-5
38. ROSINA, J. Bioimpedance. Praha, 2005. Dostupné z: http://old.lf3.cuni.cz/biofyzika/doc/02bioimpedance.pdf
39. ŘEHÁKOVÁ, D. Metody antropologického výzkumu. Praha, 2010. Dostupné z: http://biology.ujep.cz/vyuka/file.php/1/opory_ukazky/Metody%20antropologick%C3%A9ho%20v%C3%BDzkumu.pdf
40. SETTING AND USING THE HARPENDEN SKINFOLD CALIPER. Harpenden-skinfold.com [online]. [cit. 2012-12-11]. Dostupné z: http://www.google.cz/imgres?num=10&hl=cs&tbo=d&biw=1366&bih=610&tbm=isch&tbnid=_HdCvt8WZYkFVM:&imgrefurl=http://www.harpenden-skinfold.com/careanduse.html&docid=6aCQ7q4VeuGsuM&imgurl=http://www.harpenden-skinfold.com/images/hsk.jpg&w=568&h=405&ei=6xDHUNzOH4bJswazj4DQBQ&zoom=1&iact=hc&vpx=584&vpy=127&dur=2320&hovh=189&hovw=266&tx=182&ty=142&sig=111248887880578154726&page=1&tbnh=135&tbnw=178&start=0&ndsp=24&ved=1t:429,r:3,s:0,i:93
41. SHARMA, A. a PADWAL, R. Obesity is a sign – over-eating is a symptom: an aetiological framework for the assessment and management of obesity. Obesity reviews [online]. 2010, roč. 11, č. 5, s. 362-370 [cit. 2012-12-04]. ISSN 14677881. DOI: 10.1111/j.1467-789X.2009.00689.x. Dostupné z: http://web.ebscohost.com.ezproxy.is.cuni.cz/ehost/detail?vid=19&hid=110&sid=db787c68-f47e-40d4-8422-59621bae2b55%40sessionmgr110&bdata=JkF1dGhUeXBlPWlwLHVpZCx1cmwmbGFuZz1jcyZzaXRlPWVob3N0LWxpdmU%3d#db=a9h&AN=66395304
42. SKINFOLD CALIPERS. Chponline.com [online]. [cit. 2012-12-11]. Dostupné z: http://www.google.com/imgres?hl=cs&tbo=d&biw=1366&bih=610&tbm=isch&tbnid=pPgIcBTFsAEJTM:&imgrefurl=https://www.chponline.com/store/cart.php%3Fm%3Dproduct_list%26c%3D130&docid=qVLu-jVUlM7nMM&imgurl=https://www.chponline.com/store/secure/images/products/5621.jpg&w=668&h=486&ei=qxXHUIHQCo3a4QShsIGIBA&zoom=1&iact=hc&vpx=327&vpy=308&dur=2735&hovh=191&hovw=263&tx=150&ty=105&sig=107312161226714573513&page=1&tbnh=135&tbnw=185&start=0&ndsp=26&ved=1t:429,r:20,s:0,i:145
43. SOUČASNÉ METODY. Inbody.cz [online]. 2009 [cit. 2012-12-08]. Dostupné z: http://www.inbody.cz/soucasnost.php
44. SROVNÁNÍ RŮZNÝCH METODY PRO STANOVENÍ MOŽSTVÍ TUKU V TĚLE U ŽEN S NADVÁHOU A OBEZITOU. Vnitrnilekarstvi.cz [online]. 2009. [cit. 2012-08-22]. Dostupné z: http://www.vnitrnilekarstvi.cz/vnitrni-lekarstvi-clanek/srovnani-ruznych-metod-pro-stanoveni-mnozstvi-tuku-v-tele-u-zen-s-nadvahou-a-obezitou-34398?confirm_rules=1
45. STAV VÝŽIVY A JEHO HODNOCENÍ. Porucharustu.cz [online]. 2012. [cit 2012-08-15]. Dostupné z: http://www.porucharustu.cz/stav-vyzivy-a-jeho-hodnoceni.html
46. STŘEDA, L., DOLEČEK, R. Monitoring a terapie obezity: Charakteristika obezity. Nadvaha.cz [online]. Praha, 2012. [cit. 2012-11-08]. Dostupné z: http://nadvaha.cz/vyuka-lekarska-fakulta/monitoring-terapie-obezity
47. STŘEDA, L., MARÁDOVÁ, E. a ZIMA, T. Vybrané kapitoly o zdraví.
1. vydání. Praha: Univerzita Karlova v Praze, 2010, 112s. ISBN 978-80-7290-480-8.
48. SVAČINA, Š. a kol. Klinická dietologie. 1. vydání. Praha: Grada Publishing, 2008. 384 s. ISBN 978-80-247-2256-6
49. TUREK, B., ČERNÁ, M. a HRUBÝ, S. Nutriční toxikologie: Určeno pro lékaře a ostatní pracovníky zabývající se problematikou primární prevence. 1. vydání. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1994. 123. s. ISBN 80-7013-177-2
50. TYPOLÓGIA POSTAVY. Kulturistika.sk [online]. 2011 [cit. 2012-11-30]. Dostupné z: http://www.kulturistika.sk/pages/kineziol/typologia_postavy.htm
51. VILIKUS a kol. Výživa sportovců a sportovní výkon. 1. vydání. Praha: Karolinum, 2012. ISBN 978-80-246-2064-0
52. VÍTEK, L. Co je to somatotyp a jak ho měříme?. Sportival.cz [online].
16.4. 2012 [cit. 2012-11-29]. Dostupné z: http://www.sportvital.cz/zdravi/diagnostika/co-je-to-somatotyp-a-jak-ho-merime/
53. VÍTEK, L. Jak ovlivnit nadváhu a obezitu. 1. vydání. Praha: Grada Publishing, 2008. 160 s. ISBN 978-80-247-2247-4
54. WILSON, S. Body Mass Index. Health.howstuffworks.com [online]. 2005.
[cit. 2012-11-03]. Dostupné z: http://health.howstuffworks.com/wellness/diet-fitness/weight-loss/bmi3.htm
55. ZADÁK, Z. a kol. Vybrané kapitoly z metabolismu a klinické výživy. 1. vydání. Praha: Karolinum, 1997. 164. s. ISBN 80-7184-433-0
Preliminary scope of work
Cílem práce je shrnout a popsat metody, které jsou využívány pro zjišťování nutričního stavu u jedinců trpících nadváhou či obezitou.
Preliminary scope of work in English
The aim of thesis is to summarize and describe the methods that are used for determining the nutritional status of overweight and obese individuals.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html