Modifikace glutathion-S-transferasy vybranými glykačními činidly
Thesis title in Czech: | Modifikace glutathion-S-transferasy vybranými glykačními činidly |
---|---|
Thesis title in English: | Modification of glutathione S-transferase by selected glycating agents |
Academic year of topic announcement: | 2010/2011 |
Thesis type: | diploma thesis |
Thesis language: | čeština |
Department: | Department of Biochemical Sciences (16-16160) |
Supervisor: | prof. MUDr. Jaroslav Dršata, CSc. |
Author: | hidden![]() |
Date of registration: | 27.10.2010 |
Date of assignment: | 27.10.2010 |
Date and time of defence: | 04.06.2012 00:00 |
Date of electronic submission: | 17.04.2012 |
Date of proceeded defence: | 04.06.2012 |
Opponents: | Ing. Lucie Trnková, Ph.D. |
Guidelines |
1) Rešerše literatury: glykace bílkovin včetně možností terapeutického zásahu; antioxidačně působící sloučeniny se zaměřením na přírodní látky 2) Osvojení si metod na stanovení katalytické aktivity biotransformačních enzymů, stanovení glykačních produktů pomocí fluorescenčních a elektroforetických metod 3) Studium vlivu vybraných látek s antioxidačními vlastnostmi na glykaci proteinů methylglyoxalem 4) Zpracování rešerše a výsledků do konečného elaborátu Rozsah průvodní zprávy: 60 stran Rozsah grafické dokumentace: 15 obrázků, 15 tabulek |
References |
1) Iva Boušová: Natural compounds with potential antioxidant activity; in vitro study in a model of protein glycoxidation. Disertační práce FaF UK, 2006. 2) Seidler NW, Kowalewski C: Methylglyoxal-induced glycation affects protein topography. Arch Biochem Biophys. 410 (2003) 149-154. 3) Singh R, Barden A, Mori T, Beilin L: Advanced glycation end-products: a review. Diabetologia 44 (2001) 129-146. 4) Ulrich P, Cerami A: Protein glycation, diabetes, and aging. Recent Prog Horm Res. 56 (2001) 1-21. 5) Schalkwijk CG, Stehouwer CD, van Hinsbergh VW: Fructose-mediated nonenzymatic glycation: sweet coupling or bad modification. Diabetes Metab Res Rev. 20 (2004) 369-382. 6) Další citace na základě provedené rešerše. |