Diet and Nutrition of Soldiers in the Czech Armed Forces
Key words:
Armáda České republiky, bojové dávky potravin, vojenské stravování, balené potravinové dávky
English key words:
Army od the Czech Republic, combat food ration, military catering, packaged food ration
Academic year of topic announcement:
2024/2025
Thesis type:
Bachelor's thesis
Thesis language:
čeština
Department:
3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530)
Cílem bakalářské práce bylo zhodnotit kvalitu a dostatečnost stravy poskytované Armádou České republiky a provést nutriční analýzu bojové potravinové dávky individuální. Studie se zaměřila na dva respondenty, profesionálního vojáka a vojáka v základní přípravě. Příjem energie a živin byl hodnocen ze sedmidenních jídelních záznamů, analýza byla provedena v programu Nutriservis, energetický výdej stanoven pomocí chytrých nositelných zařízení. Výsledky ukazují, že armádní strava obecně splňuje základní požadavky, avšak existují oblasti vhodné k dalšímu zlepšení.
Preliminary scope of work in English
The aim of the bachelor study was to evaluate the quality and sufficiency of the diet provided by the Army of the Czech Republic and to perform a nutritional analysis of individual combat rations. The study focused on two respondents, a professional soldier and a soldier in basic training. Energy and nutrient intake was assessed from seven days of meal records, analysis was performed in Nutriservis software, and energy expenditure was determined using smart wearable devices. Results indicate that the Army diet generally meets basic requirements, but there are areas for improvement.