Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 390)
Thesis details
   Login via CAS
Fenomén kávy v Brazílii a jeho odraz v jazyce
Thesis title in Czech: Fenomén kávy v Brazílii a jeho odraz v jazyce
Thesis title in English: The phenomenon of coffee in Brazil and its reflection in language
Key words: Brazilská káva|výběrová káva|žargon|lexikum|portugalština
English key words: Brazilian coffee|specialty coffee|jargon|lexicon|portuguese
Academic year of topic announcement: 2023/2024
Thesis type: Bachelor's thesis
Thesis language: čeština
Department: Institute of Romance Studies (21-URS)
Supervisor: Mgr. Petra Svobodová, Ph.D.
Author: hidden - assigned and confirmed by the Study Dept.
Date of registration: 07.03.2024
Date of assignment: 07.03.2024
Administrator's approval: approved
Confirmed by Study dept. on: 08.03.2024
Date and time of defence: 03.09.2024 09:00
Date of electronic submission:23.07.2024
Date of proceeded defence: 03.09.2024
Submitted/finalized: committed by student and finalized
Opponents: Mgr. Karolina Válová, Ph.D.
 
 
 
Guidelines
Bakalářská práce se zabývá fenoménem kávy v Brazílii a jeho odrazem v jazyce. V teoretické části práce dojde ke zmapování čtyř distinktivních období od počátku pěstování prvních kávovníků v koloniální Brazílii po současnost. Klíčovou částí práce je srovnání brazilského lexika spojeného s produkcí, prodejem a konzumací kávy. Cílem práce je komparace a posouzeni dynamičnosti vývoje jazyka užívaného ve spojitosti s tradiční, komoditní kávou v kontrastu s kávou výběrovou, konzumovanou v takzvaných kavárnách třetí vlny.
References
TAUNAY, Afonso de Escragnolle. Pequena história do café no Brasil. Rio de Janeiro: Fundação Darcy Ribeiro, 2013. ISBN 9788563574534.
MAGALHÃES, Basílio de. O Café na história, no folclore e nas belas-artes. Segunda edição. São Paulo: Companhia Editora Nacional, 1939.
MORREIRA, Antonio Carlos. História do café no Brasil. São Paulo: Magma Editora Cultural, 2008. ISBN 9788598230153.
GOMES, Danilo. Antigos Cafés do Rio de Janeiro. Livraria Kosmos Editora, 1989. ISBN 8570960050.
JAMES, Hoffmann. The World Atlas of Coffee. 2nd edition. London: Octopus Publishing Group, 2018. ISBN 9781784724290.
ČERMÁK, František, BLATNÁ, Renáta. Manuál lexikografie. Jinočany : H&H, 1995. ISBN 80-85787-23-7.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html