Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 390)
Thesis details
   Login via CAS
Nutriční deficity u vytrvalostních sportovců stravujících se vegansky
Thesis title in Czech: Nutriční deficity u vytrvalostních sportovců stravujících se vegansky
Thesis title in English: Nutritional deficiences in vegan endurance athletes
Key words: veganství, vytrvalostní sporty, nutriční deficity, veganství ve sportu, sportovní výživa
English key words: veganism, endurance sports, nutritional deficit, veganism in sport, sports nutrition
Academic year of topic announcement: 2022/2023
Thesis type: diploma thesis
Thesis language: čeština
Department: 3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530)
Supervisor: Mgr. Marina Jeřábková
Author: hidden - assigned by the advisor
Date of registration: 11.10.2022
Date of assignment: 11.10.2022
Date and time of defence: 20.06.2023 08:00
Date of electronic submission:28.04.2023
Date of proceeded defence: 20.06.2023
Course: Diploma Thesis Defense (B02793)
Opponents: MUDr. Bc. Kateřina Koudelková
 
 
 
Preliminary scope of work
Diplomová práce se v teoretické části bude zabývat veganstvím, jeho benefity i možnými riziky. Dále budou popsány nutriční potřeby vytrvalostního sportovce a zmíněny dosavadní výzkumy zabývající se problematikou veganství u sportovců. V praktické části bude zhodnocen příjem energie, makronutrientů i rizikových mikronutrientů na základě dat získaných z vyšetření a analýzy jídelního záznamu. Výsledkem bude posouzení, zda může být veganství plnohodnotný způsob stravování pro vytrvalostní sportovce.
Preliminary scope of work in English
The theoretical part of the master's thesis will discuss veganism, its benefits and possible risks. The nutritional needs of the endurance athlete will be described and previous research on infuence of veganism on athlete's performance will be mentioned. In the practical part, the intake of energy, macronutrients and micronutrients at risk will be evaluated based on data obtained from blood tests, bioelectrical impedance analysis, indirect calorimetry and analysis of dietary records. As a result, an assessment will be made as to whether veganism can be a healthy diet for endurance athletes.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html