Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 390)
Thesis details
   Login via CAS
Výživa při léčbě domácí hemodialýzou
Thesis title in Czech: Výživa při léčbě domácí hemodialýzou
Thesis title in English: Nutrition during home hemodialysis treatment
Key words: Dialýza, domácí hemodialýza, výživa, malnutrice, bílkoviny
English key words: Dialysis, home hemodialysis, nutrition, malnutrition, proteins
Academic year of topic announcement: 2022/2023
Thesis type: Bachelor's thesis
Thesis language: čeština
Department: 3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530)
Supervisor: PhDr. Tamara Starnovská
Author: hidden - assigned by the advisor
Date of registration: 11.10.2022
Date of assignment: 11.10.2022
Date and time of defence: 12.09.2023 08:00
Date of electronic submission:30.06.2023
Date of proceeded defence: 12.09.2023
Course: Defense of Bachelor thesis (B02367)
Opponents: MUDr. Nina Borisovna Dusílková, Ph.D.
 
 
 
Preliminary scope of work
Bakalářská práce „Výživa pacientů léčených domácí hemodialýzou“ se zabývá rozborem jídelníčku a jídelních zvyklostí u pacientů, kteří se léčí domácí hemodialýzou.
Cílem práce je prokázat, že pacienti léčení domácí hemodialýzou mohou dodržovat mírnější stravovací restrikce, lépe prospívají a mohou vést aktivní život.
V teoretické části se věnuji typům dialýzy a jejich principům, komplikacím dialyzační léčby, kvalitě života dialyzovaných pacientů a v neposlední řadě výživě v jednotlivých stádiích onemocnění ledvin a u dialyzovaných pacientů.
V praktické části jsem vycházela ze strukturovaných dotazníků, které obsahovaly 20 otázek a podrobný týdenní jídelníček. Kvantitativního šetření se účastnilo všech 5 pacientů dialyzačního centra, kteří se léčí pomocí domácí hemodialýzy.
Výsledky výzkumu ukázaly, že pacienti pociťují rozdíl ve stravování oproti konvenční dialýze a to 60% pacientů prohlašuje, že se nemusí tolik omezovat a 40% pacientů dokonce tvrdí, že se neomezují vůbec. Pacienti tyto rozdíly uvádějí hlavně v množství zkonzumovaných nápojů, zeleniny a ovoce. Pacienti během výzkumu měli laboratorní výsledky v normě, cítili se lépe, pociťovali menší únavu a vedli kvalitnější život.
Kvalita života u pacientů na domácí hemodialýze je z mnoha důvodů shledávána lepší a jedním z těchto důvodů je i výživa a mírnější restrikce stravy. Ze svého pohledu vidím potřebu úzké spolupráce mezi ošetřujícím lékařem a nutričním terapeutem, aby nutriční stav byl kontrolován a dieta konzultována a individuálně upravována.
Preliminary scope of work in English
The bachelor thesis „Nutrition of patients treated with home haemodialysis“ deals with the analysis of diet and eating habits of patients treated with home haemodialysis.
The aim of the thesis is to show that patients treated with home haemodialysis can follow a more moderate dietary restriction, thrive better and lead an active life.
In the theoretical part I discuss the types of dialysis and their principles, complications of dialysis treatment, quality of life of dialysis patients and last but not least nutrition in different stages of kidney disease and dialysed patients.
In the practical part, I based the results on structured questionnaires containing 20 questions and a detailed weekly menu. All 5 dialysis patients of the dialysis centre who are treated by home haemodialysis participated in the quantitative survey.
The results of the survey showed that patients perceive a difference in their diet compared to conventional dialysis, with 60% of patients saying that they do not have to restrict themselves as much and 40% of patients even saying that they do not restrict themselves at all. Patients report these differences mainly in the amount of beverages, vegetables and fruits consumed. During the research, patients had normal laboratory results, felt better, experienced less fatigue and led a better quality of life.
The quality of life of patients on home haemodialysis is found to be better for many reasons, and one of these reasons is nutrition and less dietary restriction. From my point of view, I see the need for close cooperation between the attending physician and the nutritional therapist so that the nutritional status is monitored and the diet is consulted and individually adjusted.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html