Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Stanovení těkavých a netěkavých produktů dusitanu v uzeninách
Thesis title in Czech: Stanovení těkavých a netěkavých produktů dusitanu v uzeninách
Thesis title in English: Determination of volatile and non-volatile nitrite products in sausages
Key words: plynová chromatografie, dusitany, uzenářské výrobky, validace analytické metody
English key words: gas chromatography, nitrites, sausage products, validation of analytical method
Academic year of topic announcement: 2021/2022
Thesis type: diploma thesis
Thesis language: čeština
Department: Department of Analytical Chemistry (31-230)
Supervisor: RNDr. Jana Sobotníková, Ph.D.
Author: hidden - assigned and confirmed by the Study Dept.
Date of registration: 14.10.2021
Date of assignment: 14.10.2021
Confirmed by Study dept. on: 14.10.2021
Date of electronic submission:03.05.2023
Date of proceeded defence: 29.05.2023
Opponents: doc. RNDr. Dr. Radomír Čabala
 
 
 
Advisors: RNDr. Jana Olšovská, Ph.D.
RNDr. Tomáš Vrzal, Ph.D.
Guidelines
MC230C16 Praktikum ze separačních metod, MC230P83 Hmotnostní detekce v separačních metodách nebo MC230P29 Analytická hmotnostní spektrometrie
Preliminary scope of work
Při výrobě sladu (https://kvasnyprumysl.cz/artkey/kpr-201601-0001_N-nitrosaminy_v_21_stoleti.php) nebo při konzervaci uzenin pomocí dusitanů mohou vznikat tzv. nitrosaminy. U některých zástupců těchto látek, jako např u N-nitrosodimethylaminu (NDMA), byly popsány karcinogenní účinky. Poslední studie prokázaly, že při zmíněných pochodech nevznikají jenom nitrosaminy, ale i další skupiny látek (C-nitroso, nitro- a kyano- sloučeniny), o jejichž toxicitě neexistují žádné informace. Aby bylo možné tyto látky podrobněji studovat, je zapotřebí vyvinout spolehlivou analytickou metodu stanovení produktů dusitanu v uzenářských výrobcích, což je cílem této diplomové práce.
Náplní práce bude:
1. Ověřit stávající metodu stanovení těkavých produktů dusitanu v uzenářských výrobcích a zvalidovat ji.
2. Vyvinout metodu stanovení netěkavých produktů dusitanu v uzenářských výrobcích.
3. Aplikovat metody na reálné vzorky
Preliminary scope of work in English
During the production of malt (https://kvasnyprumysl.cz/artkey/kpr-201601-0001_N-nitrosaminy_v_21_stoleti.php) or during the preservation of sausages using nitrites, so-called nitrosoamines can be formed. Carcinogenic effects have been reported for some of these agents, such as N-nitrosodimethylamine (NDMA). Recent studies have shown that these processes produce not only nitrosoamines but also other groups of substances (C-nitroso, nitro and cyano compounds) for which there is no information on toxicity. In order to study these substances in more detail, it is necessary to develop a reliable analytical method for the determination of nitrite products in sausage products, which is the aim of this thesis.
The scope of work will be:
1. Verify and validate the existing method for the determination of volatile nitrite products in sausage products.
2. Develop a method for the determination of non-volatile nitrite products in sausage products.
3. Apply methods to real samples
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html