Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 390)
Thesis details
   Login via CAS
Probiotika, jejich vliv na zdraví a potraviny, které je obsahují
Thesis title in Czech: Probiotika, jejich vliv na zdraví a potraviny, které je obsahují
Thesis title in English: Probiotics, their influence on health and probiotic food
Key words: probiotika, prebiotika, bakterie mléčného kvašení, mikrobiota, imunita, střevní mikroflóra
English key words: probiotics, prebiotics, bacteria milk fermentation, microbiota, immunity, gut microbiota
Academic year of topic announcement: 2020/2021
Thesis type: Bachelor's thesis
Thesis language: čeština
Department: 3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530)
Supervisor: prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.
Author: hidden - assigned by the advisor
Date of registration: 20.10.2020
Date of assignment: 20.10.2020
Date and time of defence: 23.06.2021 08:01
Date of electronic submission:29.04.2021
Date of proceeded defence: 23.06.2021
Course: Defense of Bachelor Thesis (B02367)
Opponents: doc. Ing. Milada Plocková, CSc.
 
 
 
Preliminary scope of work
V rámci této bakalářské práce se budu zabývat problematikou probiotik a charakteristikou jednotlivých probiotických kultur. Jelikož v posledních letech jsou probiotika především spojována s jejich možným využitím při léčbě jak akutních, tak chronických onemocnění, bude mě zajímat jejich vliv na lidské zdraví a jejich možné využití jako formy biologické léčby. Rovněž zmíním různé zdroje probiotik, včetně doplňků stravy s obsahem probiotických mikroorganismů. Cílem praktické části bude zjistit, jaké má široká veřejnost povědomí o probioticích.
Preliminary scope of work in English
Within bachelor's thesis, I deal with the issue of probiotics and the characteristics of individual probiotic cultures. Since probiotics have been primarily associated with their possible use in the treatment of acute and chronic diseases recently, I focus on their impact on human health and their possible use as a form of a biological treatment. I also mention various sources of probiotics, including dietary supplements containing probiotic microorganisms. The aim of the practical part is to find out if the general public is aware of probiotics.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html