Mléko a mléčné výrobky a jejich vnímání mladými dospělými
Thesis title in Czech:
Mléko a mléčné výrobky a jejich vnímání mladými dospělými
Thesis title in English:
Milk and dairy products and their perception by young adults
Key words:
Mléko, mléčné výrobky, raná dospělost, mýty, vrchol kostní hmoty, vápník
English key words:
Milk, dairy products, early adulthood, myths, peak bone mass, calcium
Academic year of topic announcement:
2019/2020
Thesis type:
diploma thesis
Thesis language:
čeština
Department:
3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530)
Diplomová práce se zabývá vztahem mladých dospělých lidí (18-30 let) ke konzumaci mléka a mléčných výrobků. Teoretická část popisuje mléko z nutričního hlediska, zabývá se výživou v období rané dospělosti a také vyvrací mýty, které v souvislosti s mlékem kolují. Záměrem praktické části bylo pomocí dotazníkového šetření zjistit názory mladých dospělých na konzumaci mléka a také jaká část z nich těmto mýtům věří.
Preliminary scope of work in English
The thesis follows up the views of young adults (18-30 years) on milk and dairy products consumption. The theoretical part of the thesis describes milk from a nutritional point of view, describes a diet of young adults and also debunks the widespread myths about milk. The aim of the questionnaire research was to find out the young adults´ views on the milk consumption and also to find out how many of them believe and succumb to these myths.