Úloha potravin v medicíně na pozdně středověkém dvoře
Thesis title in Czech: | Úloha potravin v medicíně na pozdně středověkém dvoře |
---|---|
Thesis title in English: | The role of food in the medicine at the late medieval court |
Key words: | dvůr; potraviny; regimina; pozdní středověk; české země |
English key words: | court; food; regimina; late medieval period; the Czech lands |
Academic year of topic announcement: | 2018/2019 |
Thesis type: | Bachelor's thesis |
Thesis language: | čeština |
Department: | Programme SHV - Historical Module (24-HM) |
Supervisor: | PhDr. Roman Zaoral |
Author: | hidden![]() |
Date of registration: | 28.02.2019 |
Date of assignment: | 28.02.2019 |
Date of electronic submission: | 09.05.2019 |
Date of proceeded defence: | 07.06.2019 |
Course: | Thesis Defence (YAK47005) |
Opponents: | Mgr. Marek Suchý, Ph.D. |
Guidelines |
1.Rozbor primárních pramenů (regimina, kuchařky a kuchyňské účty)
Edice pramenů: Herbář se zdravovědou (1410), Lékařství neznámého františkána (pol. 15. stol.), Křišťan z Prachatic, Pojednání o moru, Havel ze Strahova, H. Švarcová(ed.), Nejstarší česká kuchařka 2. Konfrontace skladby stravy s lékařskými doporučeními: norma a realita |
References |
Milada Říhová, Lékaři na dvoře Karla IV. Praha 2010
Magdalena Beranová, Jídlo a pití v pravěku a středověku. Praha 2005 Roy Porter, Největší dobrodiní lidstva. Praha 2001 Čeněk Zíbrt, Staročeské umění kuchařské. Praha 2012 Norbert Elias, O procesu civilitzace |
Preliminary scope of work |
1. Výzkumné otázky
2. Charakteristika pramenů a literatury 3. Použité metody 4. Stav medicíny v Evropě v 15. století 5. Skladba jídelníčku na šlechtických dvorech 6. Možnosti zásobování a produkce 7. Rozbor vybraných pramenů, konfrontace normy a reality 8. Závěr, zhodnocení, zodpovězení výzkumných otázek |