Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Realizace a testování optické cely pro měření chemiluminiscence přírodních látek
Thesis title in Czech: Realizace a testování optické cely pro měření chemiluminiscence přírodních látek
Thesis title in English: Implementation and testing of optical cell for measurements of chemiluminescence from natural materials
Key words: optická cela, luminiscenční aparatura, chemiluminiscence, luminol, pivo, stárnutí piva
English key words: optical cell, luminescence setup, chemiluminescence, luminol, beer, beer staling
Academic year of topic announcement: 2017/2018
Thesis type: project
Thesis language:
Department: Department of Chemical Physics and Optics (32-KCHFO)
Supervisor: doc. RNDr. Juraj Dian, CSc.
Author:
Guidelines
1. Připojení optické cely na stávající fotoluminiscenční aparaturu chemické laboratoře KCHFO, optimalizace chemiluminiscenčního signálu pomocí roztoku luminolu.
2. Úprava aparatury pro měření časového vývoje chemiluminiscence při dané teplotě roztoku, měření chemiluminiscence roztoků luminolu při různých teplotách.
3. Testování měření časového vývoje chemiluminiscence roztoků piva při teplotách 25, 37 a 60 deg C.
4. Testovací měření časového vývoje chemiluminiscence roztoků piva v průběhu chmelovaru na experimentálním minipivovaru na Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském.
5. Vyhodnocení naměřených závislostí a srovnání naměřených vzorků.
6. Vypracování závěrečné zprávy.
References
1. A.M. Gacia-Campana, W.R.B. Baeyens, Chemiluminescence in Analytical Chemistry, Marcel Dekker 2001.
2. H. Kaneda et al., Detection of chemiluminescence produced during beer oxidation, Journal of Food Science, 55(3), 1990, 881-882
3. H. Kaneda et al., Free radical reactions in beer during pasteurization, International Journal of Food Science & Technology, 29(2), 1994, 195-200
4. B.Jin, Structural changes of malt proteins during boiling, Molecules, 14(3), 2009, 1081-1097
Preliminary scope of work
Cílem práce je úprava optické cely pro měření chemiluminiscence a její připojení do optické aparatury pro měření fotoluminiscence v chemické laboratoři KCHFO. Testování cely bude prováděno pomocí fotonásobiče časovým měřením vývoje chemiluminiscence luminolu a následně optimalizováno úpravou detekčního systému aparatury. V případě dosažení dobrého poměru signálu k šumu bude proveden test měření časového vývoje chemiluminiscence různých vzorků piva při jeho zahřívání na cca 60 deg C. Vývoj chemiluminiscence a její intenzita souvisí v tomto případě dle současných poznatků se stářím a senzorickými vlastnostmi piva. V případě úspěšné realizace měření bude následovat testovací měření chemiluminiscence v průběhu chmelovaru ve varně experimentálního minipivovaru Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html