Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 372)
Thesis details
   Login via CAS
Bezlepková dieta - fakta a mýty
Thesis title in Czech: Bezlepková dieta - fakta a mýty
Thesis title in English: Gluten-free diet - facts and myths.
Key words: Celiakie, lepek, gluten, bezlepková dieta, alergie, mýtus, marketing, reklama
English key words: Celiac disease, gluten, gluten, gluten-free diet, allergy, myth, marketing, advertising
Academic year of topic announcement: 2016/2017
Thesis type: Bachelor's thesis
Thesis language: čeština
Department: 3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530)
Supervisor: Ing. Hana Pejšová, Ph.D.
Author: hidden - assigned and confirmed by the Study Dept.
Date of registration: 27.10.2016
Date of assignment: 27.10.2016
Confirmed by Study dept. on: 27.10.2016
Date and time of defence: 05.09.2017 00:00
Date of electronic submission:27.07.2017
Date of proceeded defence: 05.09.2017
Course: Defense of Bachelor thesis (B02367)
Opponents: PhDr. Tamara Starnovská
 
 
 
References
1. Adams, J. (2015). Four Big Differences Between Celiac Disease and Non-Celiac Gluten Sensitivity. US Pharmacist 2014 (12), 44 – 48. Získáno z:https://www.celiac.com/articles/23976/1/Four-Big-Differences-Between-Celiac-Disease-and-Non-Celiac-Gluten-Sensitivity/Page1.html

2. Celiac Disease Center. The University of Chicago Medicine (n.d.). Symptoms of Celiac Disease. Získáno z:http://www.cureceliacdisease.org/wp-content/uploads/341_CDCFactSheets2_Symptoms.pdf

3. Doporučení Pracovní skupiny dětské gastroenterologie a výživy ČPS pro výživu kojenců a batolat (2014). Strategie zavádění nemléčných příkrmů. 27 - 32. Získáno z:http://www.1000dni.cz/wp-content/uploads/2014/07/2.pdf

4. Fórum zdravé výživy (2017). Celiakie. Získáno z:http://www.fzv.cz/celiakie/

5. Frič, P. &Mengerová, O. (2008). Celiakie: bezlepková dieta a rady lékaře. Čestlice: MedicaPublishing.

6. Frič, P. (2017). Celiakie (Celiakální sprue): Komentář k anketě - diagnostika celiakie v české populaci. Získáno z:http://www.bezlepkovadieta.cz/celiakie-celiakalni-sprue/260-3/komentar-k-ankete-diagnostika-celiakie-v-ceske-populaci

7. Frič, P. (n.d.). O celiakii: Kdy je nutné dodržovat bezlepkovou dietu. Získáno z:http://www.klubceliakie.cz/about.html

8. Fruhauf, P. (2006). Trendy ve výživě dětí po 6. měsíci života. Pediatrie pro praxi 2006 (1), 40 – 42. Získáno z:https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2006/01/09.pdf

9. Goldemund, K. (2001). Celiakie. Pediatrie pro praxi, 3, 106 – 111. Získáno z:http://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2001/03/02.pdf

10. Ivarsson, A., Hernell, O., Stenlund, H. & Persson, L. A. (2002). Breast-feeding protects against celiac disease. American Society for Clinical Nutrition. Získáno z:http://m.ajcn.nutrition.org/content/75/5/914.full?sid=695f86b1-eb80-4587-9e2b-544f6d92dbde

11. Ivarsson, A., Myléus, A., Norström, F., Maria van der Pals, Rosén, A., Högberg, L. … Carlsson, A.(2013). Prevalence of Childhood Celiac Disease and Changes in Infant Feeding. Pediatrics, 131 (3). Získáno z:http://pediatrics.aappublications.org/content/131/3/e687

12. Klener, P. (2006). Vnitřní lékařství (3rd ed.). Praha: Karolinum.

13. Kohout, P. & Pavlíčková, J. (1994). Celiakie: Dieta bezlepková. Čestlice: Pavla Momčilová - Medica Publishing.

14. Kohout, P. & Pavlíčková, J. (2010). Celiakie: víte si rady s bezlepkovou dietou?: Rady lékaře, průvodce dietou. Praha: Forsapi.

15. Kohout, P. (2006). Diagnostika a léčba celiakie. Interní medicína pro praxi 2006
(7 a 8), 324 - 326. Získáno z:http://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2006/07/03.pdf

16. Kohout, P. (2008). Novinky v bezlepkové dietě. Interní medicína 2008, 10 (3),
113 - 116. Získáno z:https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2008/03/03.pdf

17. Kohout, P. (2012). Celiakie. Postgraduální medicína, 2012 (2). Získáno z:http://zdravi.euro.cz/clanek/postgradualni-medicina/celiakie-463474

18. Lebwohl, B., Cao, Y., Zong, G., Hu, F. B., Green, P. H., Neugut, A. … Chan, A. T. (2017). Long term gluten consumption in adults without celiac disease and risk of coronary heart disease: prospective cohort study. BMJ 2017;357:j1892.https://doi.org/10.1136/bmj.j1892

19. Maňasková, D. (2013). Symptomy celiakie. Získáno z:http://medicinman.cz/?p=nemoci-sympt&p_sub=celiakie/g-symptomy

20. Marquardt, T., a Lanzenberger, B-M. (2010). Vaříme zdravě bez lepku: jíme zdravě s celiakií (2nd ed.). Praha: Jan Vašut, 2010.

21. Pískovská, M. (2011). Celiakie – projevy mimo gastrointestinální trakt v dospělosti. Medicína pro praxi 2011 (8), 333 - 336. Získáno z:http://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2011/07/07.pdf

22. Pro alergiky.cz (n.d.). Celiakie: Rozdíl mezi alergií na lepek a celiakií. Získáno z:http://www.proalergiky.cz/alergie/clanek/rozdil-mezi-alergii-na-lepek-a-celiakii

23. Prokopová, L. (2008). Celiakie – co má vědět ambulantní internista. Interní medicína 2008, 10 (5), 233–239. Získáno z:https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2008/05/08.pdf

24. Rujner, J. & Cichanska, A., B. (2006). Bezlepková a bezmléčná dieta: Zdraví pro každého. Brno: Computer Press.

25. Smecuol, E. &Bai, J. C. (2011). Diagnosis of Celiac Disease. World Gastroenterology Organisation, 16 (2). Získáno z:http://www.worldgastroenterology.org/publications/e-wgn/e-wgn-expert-point-of-view-articles-collection/diagnosis-of-celiac-disease

26. Společnost pro bezlepkovou dietu (2002). Celiakie. Získáno z:http://www.celiak.cz/o-nemoci/celiakie

27. Společnost pro bezlepkovou dietu (2002). Celiakie. Získáno z:http://www.celiak.cz/o-nemoci/celiakie

28. Společnost pro bezlepkovou dietu (n.d.). Dugringuv syndrom. Získáno z:http://www.celiak.cz/o-nemoci/duhringuv-syndrom

29. Společnost pro bezlepkovou dietu (n.d.). Onemocnění. Získáno z:http://www.celiak.cz/onemocneni

30. Společnost pro výživu (2016). Výživa a potraviny pro zdraví: Současné potravinové
a výživové mýty. Praha 2016.

31. Starnovská, T. (2014). Bezlepková dieta. Fórum zdravé výživy. Získáno z:http://www.fzv.cz/?s=bezlepkova+dieta

32. Šteflová, A., Kučera, Z., Holčík, J.& Pelikán, J.(2017). Národní konference
o zdravotní gramotnosti. Ústav pro zdravotní gramotnost. Získáno z: http://www.uzg.cz/doc/Situacni_dokument_UZG.pdf

33. The Association of European Coeliac Societies (2017).Coeliac disease.Získáno z:http://www.aoecs.org/?q=coeliac-disease

34. West, J., Fleming, K. M., Tata L. T., Card T. R. & Crooks C. J. (2014). The American Journal of Gastroenterology: Incidence and Prevalence of Celiac Disease and Dermatitis Herpetiformis in the UK Over Two Decades: Population-Based Study. 109:757–768. doi:10.1038/ajg.2014.55

35. Zoufalá, K. (2011). Celiakie. Practicus 2011 (1), 12 – 14. Získáno z:http://web.practicus.eu/sites/cz/Documents/Practicus-2011-01/12-celiakie.pdf
Preliminary scope of work
Cílem této bakalářské práce bylo získat ucelený pohled na bezlepkovou dietu a potvrdit nebo vyvrátittvrzení, že se z bezlepkové diety stal módní trend ve výživě.
V teoretické části je vysvětlen vztah bezlepkové diety a onemocněních způsobné nesnášenlivostí lepku. Větší pozornost je věnována nejzávažnějšímu z nich, celiakii, jejíž jedinou léčbou je bezlepková dieta.
Rešerší obvykle dostupných zdrojů pro širokou veřejnost vznikl seznam a popis nejčastěji se objevujících mýtů kolem bezlepkové diety, který byl konfrontován s fakty vycházejících z medicínského pohledu.
V řešení práce bylo provedeno anonymní dotazníkové šetřenína vzorku zákazníků nakupujících bezlepkové potraviny v prodejně Sklizeno, v jídelně České národní banky, na náhodném vzorku lidí, kteří řeší zdravý životní styl a klientů soukromých nutričních poraden se zkušenostmi s bezlepkovou dietou.
Pomocí dotazníku bylo sledováno povědomí o bezlepkové dietě, znalosti o ní, zkušenosti, důvody, co respondenty při rozhodování ovlivnilo. Obzvlášť pak u skupiny respondentů, kteří drželi dietu bez diagnostikovaného onemocnění, jehož terapií by byla BLD. Bezlepkovou dietu někdy v životě držela většina dotazovaných – 72 %. Z tohoto celkového počtu nemělo 50 % lékařsky diagnostikováno onemocnění, jehož léčba by tuto dietu vyžadovala. Z celkového počtu lidí, kteří mají zkušenost s BLD je poměr respondentů s diagnózou, jehož je léčbou a bez diagnózy 27:28. Tyto výsledky poukazují na módnost bezlepkové diety a její popularitu.
Zatímco důvod uváděný u celiaků je ve 100 % léčba onemocnění a zbavení se nepříjemných příznaků u zdravých jedinců jsou to spíše důvody spojené s psychologickým osobním motivem, kultem krásy a zdravé výživy (zhubnutí, žít zdravě aj.). Všechny tyto důvody stojí na mýtech, které byli v čase o BLD vytvořeny.
S cílem zjistit, zda a jaký vliv má na módnost bezlepkové diety reklama postavená na mýtech o ní, byla s respondenty, kteří dietu nikdy nedrželi, použita metoda polostrukturovaného rozhovoru, jehož součástí byl test fiktivní reklamy.Reklamní sdělení oslovilo tři čtvrtiny respondentů (73 %). Jako „drivery“ nebo silné stránky označovali jednotlivé mýty o BLD. Na základě shlédnutí reklamy narostl počet respondentů, kteří by BLD vyzkoušeli o 10 %. Efekt reklamy postavené na mýtech o této dietě byl tedy tímto výzkumem potvrzen.
Preliminary scope of work in English
The aim of this bachelor thesis was to gain a comprehensive view of the gluten-free diet and to confirm or refute the claim that the gluten-free diet became a fashion trend in nutrition.
The theoretical part explains the relationship between gluten-free diet and diseases caused by intolerance of gluten. Greater attention is paid to the most serious of these, celiac disease, whose only treatment is gluten-free diet
Research of commonly available sources for the general public has produced a list and description of the most common myths about a gluten-free diet that has been confronted with facts emerging from a medical perspective.
Anonymous questionnaire survey was carried out on a sample of customers who bought gluten-free food in the Sklizeno shop, in the Czech National Bank's canteen, on a random sample of people who solve healthy lifestyle and clients of private nutrition counseling with experience with gluten-free diet.
The questionnaire looked at awareness of the gluten-free diet, the knowledge about it, the experience, the reasons for the decision-making process. Especially for a group of respondents who maintained a diet without a diagnosed disease whose therapy would be GFD. Gluten-free diet ever held in most of the respondents - 72%. Out of this total, 50% had no medically diagnosed disease, the treatment of which would require this diet. Of the total number of people who have GFD experience, the ratio of respondents to the diagnosis is treated and without a diagnosis of 27:28. These results indicate the modality of gluten-free diet and its popularity.
While the reason given for celiac disease is 100% treating the disease and relieving the unpleasant symptoms in healthy individuals, it is more of a reason related to the psychological personal motif, cult of beauty and healthy nutrition (weight loss, healthy living, etc.). All these reasons are based on the myths that were created in the time of GFD.
In order to determine whether and how the advertising on myths about gluten-free diet was influenced by the method of a semi-structured interview, which included a fictitious ad test, the respondents who never followed the diet did not use the diet. Three quarters of respondents (73%) approached the advertisement. As "Drivers" or "Strengths", they designate individual GFD myths. Based on ad views, the number of respondents who would have tested GFD by 10% grew. Thus, the effect of myth-related advertising on this diet was confirmed by this research.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html