Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Dětská obezita a její léčba v lázeňském prostředí
Thesis title in Czech: Dětská obezita a její léčba v lázeňském prostředí
Thesis title in English: Childhood obesity and treatment of childhood obesity in the spa
Key words: dětská obezita, lázeňská léčba obezity, výživové zvyklosti dětí
English key words: child obesity, spa treatment of obesity, nutritional habits of children
Academic year of topic announcement: 2016/2017
Thesis type: diploma thesis
Thesis language: čeština
Department: 3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530)
Supervisor: Mgr. Ing. Diana Chrpová, Ph.D.
Author: hidden - assigned and confirmed by the Study Dept.
Date of registration: 25.10.2016
Date of assignment: 25.10.2016
Confirmed by Study dept. on: 25.10.2016
Date and time of defence: 04.09.2017 00:00
Date of electronic submission:26.07.2017
Date of proceeded defence: 04.09.2017
Course: Diploma Thesis Defense (B02793)
Opponents: RNDr. Milena Bušová, CSc.
 
 
 
References
Alberti K.G., Zimmet P., Shaw J. (2005). IDF Epidemiology TaskForceConsensus Group. Themetabolic syndrome – a newworldwidedefinition. The Lancet, 366(9491), 1059–1062
Aldhoon-Hainerová I., Zamrazilová H., Dušátková L., et al. (2014) Glucosehomeostasis and insulin resistance: prevalence, gender differences and predictors in adolescents.
Aldhoon-Hainerová, I., Zamrazilová, H. (2015). Zdravotní a psychosociální komplikace obezity u dětí a dospívajících. Pediatrie pro praxi, 16(3), 150–153
Aschermann, M. (2004). Kardiologie. (1. vyd.) Praha: Galén.
Barlow S.E.(2007). Expert committeerecommendationsregardingtheprevention, assessment, and treatmentofchild and adolescent overweight and obesity: summary report. Pediatrics, 120(4), 164–92.
Bays, H. E., Toth, P. P., Kris-Etherton, P. M., Abate, N., Aronne, L. J., Brown, W. V., ... &
consensusstatementfromtheNational Lipid Association.Journalofclinicallipidology, 7(4), 304-383.
Cummings, D. E., Frayo, R. S., Marmonier, C., Aubert, R., &Chapelot, D. (2004). Plasma ghrelinlevels and hungerscores in humansinitiatingmealsvoluntarilywithouttime-and food-relatedcues. AmericanJournalofPhysiology-Endocrinology and Metabolism, 287(2), E297-E304.
Diabetology and Metabolic Syndrome, 6(1), 100.
Fraňková, S., Pařízková, J., &Malichová, E. (2013). Jídlo v životě dítěte a adolescenta: teorie, výzkum, praxe. Praha: Karolinum.
Fraňková, S., Pařízková, J., &Malichová, E. (2015). Dítě s nadváhou a jeho problémy. Praha: Portál.
Guo, Y., Ma, L., Enriori, P. J., Koska, J., Franks, P. W., Brookshire, T., ... &Tataranni, P. A. (2006). Physiological evidence fortheinvolvementof peptide YY in theregulationofenergyhomeostasis in humans. Obesity, 14(9), 1562-1570.
He, Q., &Karlberg, J. (2001). BMI in childhood and itsassociationwithheightgain, timingof puberty, and finalheight. Pediatricresearch, 49(2), 244-251.
Holeček, M. (2006). Regulace metabolizmu cukrů, tuků, bílkovin a aminokyselin. (1. vyd.) Praha: Grada.
Huang, J. S., Barlow, S. E., Quiros-Tejeira, R. E., Scheimann, A., Skelton, J., Suskind, D., ... &Xanthakos, S. A. (2013). Childhood obesity forpediatricgastroenterologists. Journalofpediatric gastroenterology and nutrition, 56(1), 99.
Kavey, R., Simons-Morton, D. G., de Jesus, J. (2011). Expert panel on integratedguidelinesforcardiovascularhealth and risk reduction in children and adolescents.Pediatrics, 128(5), 213-256
Kral, J. G., Biron, S., Simard, S., Hould, F. S., Lebel, S., Marceau, S., &Marceau, P. (2006). Largematernalweightlossfrom obesity surgerypreventstransmissionof obesity to childrenwhowerefollowedfor 2 to 18 years. Pediatrics, 118(6), e1644-e1649.
Kubová, P. (2016). Koncepce léčby dětské obezity ve Státních léčebných lázních Bludov, s.p.. Lázně Bludov, 1-12
Kytnarová, J., AldhoonHainerová, I., & Zamrazilová, H. (2013). Obezita v dětském věku. Praha: Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví.
Kytnarová, J., AldhoonHainerová, I., Boženský, J., Divoká, J., Plášilová, I., Pařízková, J., Pastucha, D., Procházka, B., Tláskal, P.,CSc., Zamrazilová, H. (2011). Obezita u dětí ,
Macáková, Z., & Burianová, K. (2007). The influence ofonemonthcomplexspatherapy on themuscular fitness and generalphysical fitness ofobesechildren. Acta UniversitatisPalackianaeOlomucensisGymnica, 37(4), 99-106.
Maes, H. H., Neale, M. C., &Eaves, L. J. (1997). Genetic and environmentalfactors in relative body weight and humanadiposity. Behaviorgenetics, 27(4), 325-351.
Marinov, Z., & Pastucha, D. (2012). Praktická dětská obezitologie. Praha: Grada.
materiál SZÚ, J. Vignerová a kolektiv
Matouš, B. (2010). Základy lékařské chemie a biochemie. (1. vyd.) Praha: Galén.
Pastucha, D. (2011). Pohyb v terapii a prevenci dětské obezity. Praha: Grada.
Ribeiro H.L., Rauber S.B., Oliveira-Silva I., Venâncio P.E.M., Campbell C.S.G. (2017). EffectsofRecreationalPhysicalActivityduringSummer Camp on Body Composition and Physical Fitness ofOverweight and ObeseChildren. JournalofExercisePhysiology, 20(2), 134-143.
Samuel, V. T. (2013). Obesity, adiposity, and dyslipidemia: a
Singhal, V., Schwenk, W. F., &Kumar, S. (2007). Evaluation and management ofchildhood and adolescent obesity. In Mayo ClinicProceedings.Elsevier. 82(10), 1258-1264.
Standard léčebného plánu. Pediatrie, 10, 1-16
Švíglerová, J., & Slavíková, J. (2008). Fyziologie gastrointestinálního traktu. (1. vyd.) Praha: Karolinum.
Thomas, E. L., Parkinson, J. R., Frost, G. S., Goldstone, A. P., Doré, C. J., McCarthy, J. P., ... & Bell, J. D. (2012). Themissing risk: MRI and MRS phenotypingofabdominaladiposity and ectopic fat. Obesity, 20(1), 76-87.
Tichý, O. (2015). Otázka týdne:Je možno léčit obezitu v lázních? [Online]. VzpČr, Dostupné z https://www.vzp.cz/tiskove-centrum/otazky-tydne/lecba-obezity-lazne
Urbanová, Z. (2008). Můžeme ovlivnit obezitu v dětství. Pediatrie pro praxi, 9(4), 236239.
Velíšek, J. (2009). Chemie potravin. (3. vyd.) Tábor: OSSIS
Vignerová, J., Bláha, P. (2001). (2001). Sledování růstu českých dětí a dospívajících: norma, vyhublost, obezita ; editoři: J. Vignerová, P. Bláha. Praha: Státní zdravotní ústav.
Vignerová, J., Riedlová, J., Bláha, P., Kobzová, J., Krejčovský, L., Brabec, M., Hrušková, M. (2001) 6. Celostátní antropologický výzkum dětí a mládeže 2001. Česká republika. Souhrnné výsledky. Praha : PřF UK, SZÚ, 2006. 238 s.
Zlatohlávek, L. (2016). Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media.
Zlatohlávek, L., Urbanová, Z., Vrablík, M., Prusíková, M., & Češka, R. (2011). Sledování rizikových faktorů aterosklerózy u obézních dětí. Czecho-SlovakPediatrics/CeskoSlovenska Pediatrie, 66(3), 153-155
Zlatohlávek, L. a kol. (2016). Klinická dietologie a výživa. (1. vyd.) Praha: Current Media, s.r.o.
Preliminary scope of work
Cílem práce bylo zjistit, zda jsou pacienti trpící obezitou v rámci léčebného redukčního pobytu v lázních Bludov dostatečně edukováni v oblasti složení potravin. Dále zjistit, zda má konzumace jídla ve společnosti rodiny vliv na hodnotu percentilu u dětí, a zda se liší frekvence zařazování snídaní a svačin u dětí s optimální váhou a dětí, které trpí nadváhou nebo obezitou.
Metodika: Praktická část této práce je založena na dotazníkovém šetření. Dotazníky vyplnilo celkem 210 respondentů. Žáci základních škol zodpověděli 104 dotazníků a pacienti z lázní 106 dotazníků. Žáci základních škol byli ve věku 14 – 16 let, jejich dotazníky byly roztříděny do skupin dle hodnot percentilu na skupinu pod 90. percentil a nad 90. percentil, dle věku a vypočteného BMI. Pacienti z lázní byli ve věku 7 – 18 let a všichni spadali do skupiny nad 97. percentil, jejich dotazníky však bylo třeba roztřídit dle věku, a to do skupiny 7 – 14 let (mladší a starší školní věk), 15 – 18 let (adolescence) a dále byla vytvořena skupina ve věku 14 – 16 let, aby bylo možné ji porovnat se skupinou respondentů ze základních škol. Výsledky byly zaneseny do grafů a vzájemně porovnávány.
Výsledky: Vyhodnocení dotazníkového šetření ukázalo, že pacienti lázní na léčbu dětské obezity v Bludově nejsou dostatečně edukováni v oblasti složení potravin a zdravé výživy. Ukázal také, že jídlo ve společnosti rodiny, může mít pozitivní vliv na hmotnost dětí. Výsledky nepotvrdily hypotézu, že pravidelné jídlo snižuje pravděpodobnost obezity.
Preliminary scope of work in English
The objective of this study was to find out if patiens with obesity were adequately educated in the area of the food composition since they were staying at Bludov Spa for the therapeutic program. In addition, determine whether family food consumption affects the percentile value of children, and whether frequency of breakfast and snack classification in children with optimal weight and children with overweight or obesity is different. Methodology: The practical part of this work is based on a questionnaires survey. The questionnaires were filled by 210 respondent in total. Pupils from primary school answered 104 questionnaires and patiens from the spa filled 106 questionnaires. Pupils from primary school were aged between 14 – 16 years, thein questionnaires were categorized according to percentile values per group below 90th percentile and above 90th percentile, based on age and calculated BMI. The patiens at the spa were aged between 7 – 18 years and all were in the group over the 97th percentile, but then question naires had to be categorized by age, in the 7 – 14 age group (younger and older schoolage), 15-18 years (adolescence), also a group aged 14 – 16 years was created to compareit with a group from the spa. There sults were plotted and compared to each other. Results: The evaluation of the questionnaire survey has shown that patients in the treatment of childhood obesity in Bludov Spa are not sufficiently educated about the composition of foods and healthy nutrition. It also showed that food in a family company can have a positive effect on the weight of children. The results did not confirm the hypothesis that regular food reduces the likelihood of obesity.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html