Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Využití vysokorozlišující hmotnostní spektrometrie při analýze piva a vybraných pivovarských surovin
Thesis title in Czech: Využití vysokorozlišující hmotnostní spektrometrie při analýze piva a vybraných pivovarských surovin
Thesis title in English: Utilization of high-resolution mass spectrometry in analysis of beer and brewer raw materials
Key words: HR-MS, pivo, slad, chmel
English key words: HR-MS, beer, malt, hop
Academic year of topic announcement: 2016/2017
Thesis type: dissertation
Thesis language: čeština
Department: Department of Analytical Chemistry (31-230)
Supervisor: RNDr. Jana Sobotníková, Ph.D.
Author: hidden - assigned by the advisor
Date of registration: 13.10.2016
Date of assignment: 20.10.2016
Advisors: RNDr. Jana Olšovská, Ph.D.
Ing. Martin Dušek, Ph.D.
Preliminary scope of work
Analytické techniky využívající hmotnostní spektrometrii ve spojení s kapalinovou chromatografií nejsou v oblasti analýzy piva a pivovarských surovin příliš rozšířené. Otvírají se tím široké možnosti při využití této techniky, zejména pokud se použije hmotnostní spektrometr s vysokým rozlišením. Cílem této práce bude vyvinout a aplikovat metodu pro stanovení biologicky aktivních látek s potenciálně pozitivním zdravotními účinky a také metodu pro stanovení organických kontaminantů (zejména reziduí pesticidů) v pivovarských surovinách, chmelu a sladu, jenž naopak mohou na zdraví konzumentů působit negativně. Další kapitola se bude věnovat identifikaci a sledování látek s vlivem na organoleptické vlastnosti piva.
Preliminary scope of work in English
In analysis of beer and brewer raw materials, analytical methods combining high performance liquid chromatography and mass spectrometry are utilized seldom. The research area focused on analysis of beer and brewer raw materials provides a wide range of opportunities to implement high resolution mass spectrometry as a powerful analytical tool. The three main goals of this Ph.D. thesis are: 1. analytical method´s development and its application to analysis of biologically active compounds showing potential health benefits; 2. analysis of harmful organic pollutants, mainly pesticides residues, in brewer raw materials, hop and malt; 3. identification of compounds that affect the organoleptic properties of beer.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html