Využití chemiluminiscence pro sledování průběhu chemických procesů v průběhu stárnutí piva
Thesis title in Czech: | Využití chemiluminiscence pro sledování průběhu chemických procesů v průběhu stárnutí piva |
---|---|
Thesis title in English: | Application of chemiluminescence for the monitoring of chemical processes during beer stalling |
Key words: | chemiluminiscence|luminol|pivo |
English key words: | chemiluminescence|luminol|beer |
Academic year of topic announcement: | 2024/2025 |
Thesis type: | diploma thesis |
Thesis language: | |
Department: | Department of Chemical Physics and Optics (32-KCHFO) |
Supervisor: | doc. RNDr. Juraj Dian, CSc. |
Author: |
Guidelines |
1. Seznámení se se základními poznatky o chemiluminiscenci
2. Rešerše současných poznatků o chemiluminiscenci přírodních látek obsažených v pivu a dalších nápojích. 3. Změření časového vývoje chemiluminiscence modelových směsí s luminolem a bez luminolu pomocí upravené luminiscenční aparatury na MFF UK 4. Úprava připojení měřící cely pro měření chemiluminiscence k varnému kotli experimentálního minipivovaru na VÚPS 5. Vyhodnocení experimentálních dat a určení stupně oxidace vybraných výchozích látek, posouzení způsobu určení stupně stárnutí nápojů. |
References |
1. A.N. Garcia-Campana, W.R.G. Bayens, Chemiluminescence in Analytical Chemistry, Marcel Dekker 2001.
2. Články v odborných časopisech. |
Preliminary scope of work |
Chemiluminiscence je uvolňování energie ve formě světla při chemických reakcích. Dochází k ní při tvorbě produktů v excitovaných stavech, kdy je přebytečná energie transformována na světlo během zářivé deexcitace. Chemiluminiscence je tak charakteristickou sondou celé řady chemických přeměn. V případě přírodních látek obsažených v různých nápojích souvisí chemiluminiscence se stupněm oxidace charakteristických látek a umožňuje tak stanovení kvality příslušných nápojů. Bakalářská práce bude probíhat jednak na luminiscenční aparatuře na Katedře chemické fyziky a optiky MFF UK, jednak na aparatuře experimentálního výzkumného minipivovaru Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.
Cílem diplomové práce je příprava modelových směsí obsahujících přírodní látky a změření časového průběhu chemiluminiscence modelových směsí a srovnání s výsledky změřenými na vzorcích piva v různém stupni stárnutí. |