Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Využití chemiluminiscence pro sledování průběhu chemických procesů v průběhu stárnutí piva
Thesis title in Czech: Využití chemiluminiscence pro sledování průběhu chemických procesů v průběhu stárnutí piva
Thesis title in English: Application of chemiluminescence for the monitoring of chemical processes during beer stalling
Key words: chemiluminiscence|luminol|pivo
English key words: chemiluminescence|luminol|beer
Academic year of topic announcement: 2024/2025
Thesis type: diploma thesis
Thesis language:
Department: Department of Chemical Physics and Optics (32-KCHFO)
Supervisor: doc. RNDr. Juraj Dian, CSc.
Author:
Guidelines
1. Seznámení se se základními poznatky o chemiluminiscenci
2. Rešerše současných poznatků o chemiluminiscenci přírodních látek obsažených v pivu a dalších nápojích.
3. Změření časového vývoje chemiluminiscence modelových směsí s luminolem a bez luminolu pomocí upravené luminiscenční aparatury na MFF UK
4. Úprava připojení měřící cely pro měření chemiluminiscence k varnému kotli experimentálního minipivovaru na VÚPS
5. Vyhodnocení experimentálních dat a určení stupně oxidace vybraných výchozích látek, posouzení způsobu určení stupně stárnutí nápojů.
References
1. A.N. Garcia-Campana, W.R.G. Bayens, Chemiluminescence in Analytical Chemistry, Marcel Dekker 2001.
2. Články v odborných časopisech.
Preliminary scope of work
Chemiluminiscence je uvolňování energie ve formě světla při chemických reakcích. Dochází k ní při tvorbě produktů v excitovaných stavech, kdy je přebytečná energie transformována na světlo během zářivé deexcitace. Chemiluminiscence je tak charakteristickou sondou celé řady chemických přeměn. V případě přírodních látek obsažených v různých nápojích souvisí chemiluminiscence se stupněm oxidace charakteristických látek a umožňuje tak stanovení kvality příslušných nápojů. Bakalářská práce bude probíhat jednak na luminiscenční aparatuře na Katedře chemické fyziky a optiky MFF UK, jednak na aparatuře experimentálního výzkumného minipivovaru Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.
Cílem diplomové práce je příprava modelových směsí obsahujících přírodní látky a změření časového průběhu chemiluminiscence modelových směsí a srovnání s výsledky změřenými na vzorcích piva v různém stupni stárnutí.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html