Mletí a kryomletí prášků na bázi Al a studium jejich tvrosti
Thesis title in Czech: | Mletí a kryomletí prášků na bázi Al a studium jejich tvrosti |
---|---|
Thesis title in English: | Milling and cryo-milling of Al-based powders and investigation of their hardness |
Key words: | Al prášky, mletí, mikrotvrdost |
English key words: | Al-based powders, milling, microhardness |
Academic year of topic announcement: | 2015/2016 |
Thesis type: | project |
Thesis language: | čeština |
Department: | Department of Physics of Materials (32-KFM) |
Supervisor: | doc. RNDr. Přemysl Málek, CSc. |
Author: | hidden![]() |
Date of registration: | 13.11.2015 |
Date of assignment: | 13.11.2015 |
Confirmed by Study dept. on: | 20.09.2016 |
Guidelines |
1) prohloubení znalostí mletí a kryomletí slitin na bázi Al
2) ověření vlivu podmínek mletí na mikrostrukturu a mikrotvrdost 3) na základě výsledků bude vypracována závěrečná zpráva |
References |
J. Cintas, E. S. Caballero, J. M. Montes, F. G. Cuevas, and C. Arevalo, Adv. Mater. Sci. Eng., vol. 2014, 2014, 8.
C. Suryanarayana, Prog. Mater Sci., Vol. 46, 2001, 1–184. E.S. Caballeroa, J. Cintasa, F.G. Cuevasb, J.M. Montesa, J.M. Gallardoa, Powder Technol., Vol. 287, 2016, 341-345. N.C. Kothari, J. Nucl. Mater., Vol. 41, 1971, 303-312. |
Preliminary scope of work |
Ultrajemnozrnné materiály jsou v současnosti intenzivně zkoumány pro jejich výjimečné vlastnosti v porovnání s klasicky připravenými materiály. Mikrostruktura těchto materiálů je tvořena zrny o velikosti pod 1 µm a jsou připravovány moderními metodami práškové metalurgie, jako je například atomizace tavenin. Prášek vyrobený atomizací může být následně zpracován mletím za různých podmínek s cílem případného dalšího zjemnění mikrostruktury a ovlivnění fázového složení v důsledku vnesení značného množství energie do materiálu během kolizí částic prášku s mlecími koulemi. Pro sintraci vyrobených prášků lze s výhodou použít metodu spark plasma sintering. Pro získání žádoucí mikrostruktury je důležitý vhodný vyber parametru mleti (teplota mletí, doba mletí, počet otáček, poměr velikosti mlecích koulí a zrn prášku, mlecí prostředí a mlecí koule) i vhodný výběr parametrů sintrování. Práce bude zaměřena na ověření vlivu těchto parametrů na výslednou mikrostrukturu a pevnostní charakteristiky, které budou sledovány měřením mikrotvrdosti. Práce na projektu bude dokončena nejpozději ke dni 31.05. 2016. |