Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 390)
Thesis details
   Login via CAS
Mletí a kryomletí prášků na bázi Al a studium jejich tvrosti
Thesis title in Czech: Mletí a kryomletí prášků na bázi Al a studium jejich tvrosti
Thesis title in English: Milling and cryo-milling of Al-based powders and investigation of their hardness
Key words: Al prášky, mletí, mikrotvrdost
English key words: Al-based powders, milling, microhardness
Academic year of topic announcement: 2015/2016
Thesis type: project
Thesis language: čeština
Department: Department of Physics of Materials (32-KFM)
Supervisor: doc. RNDr. Přemysl Málek, CSc.
Author: hidden - assigned and confirmed by the Study Dept.
Date of registration: 13.11.2015
Date of assignment: 13.11.2015
Confirmed by Study dept. on: 20.09.2016
Guidelines
1) prohloubení znalostí mletí a kryomletí slitin na bázi Al
2) ověření vlivu podmínek mletí na mikrostrukturu a mikrotvrdost
3) na základě výsledků bude vypracována závěrečná zpráva
References
J. Cintas, E. S. Caballero, J. M. Montes, F. G. Cuevas, and C. Arevalo, Adv. Mater. Sci. Eng., vol. 2014, 2014, 8.
C. Suryanarayana, Prog. Mater Sci., Vol. 46, 2001, 1–184.
E.S. Caballeroa, J. Cintasa, F.G. Cuevasb, J.M. Montesa, J.M. Gallardoa, Powder Technol., Vol. 287, 2016, 341-345.
N.C. Kothari, J. Nucl. Mater., Vol. 41, 1971, 303-312.
Preliminary scope of work
Ultrajemnozrnné materiály jsou v současnosti intenzivně zkoumány pro jejich výjimečné vlastnosti v porovnání s klasicky připravenými materiály. Mikrostruktura těchto materiálů je tvořena zrny o velikosti pod 1 µm a jsou připravovány moderními metodami práškové metalurgie, jako je například atomizace tavenin. Prášek vyrobený atomizací může být následně zpracován mletím za různých podmínek s cílem případného dalšího zjemnění mikrostruktury a ovlivnění fázového složení v důsledku vnesení značného množství energie do materiálu během kolizí částic prášku s mlecími koulemi. Pro sintraci vyrobených prášků lze s výhodou použít metodu spark plasma sintering. Pro získání žádoucí mikrostruktury je důležitý vhodný vyber parametru mleti (teplota mletí, doba mletí, počet otáček, poměr velikosti mlecích koulí a zrn prášku, mlecí prostředí a mlecí koule) i vhodný výběr parametrů sintrování. Práce bude zaměřena na ověření vlivu těchto parametrů na výslednou mikrostrukturu a pevnostní charakteristiky, které budou sledovány měřením mikrotvrdosti. Práce na projektu bude dokončena nejpozději ke dni 31.05. 2016.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html