Během posledních zhruba deseti let dodržuje stále větší procento světové populace bezlepkovou dietu. Na jedné straně je příčinou častější diagnostika celiakie, alergie na lepek nebo neceliakální glutenová intolerance, na druhé straně módní trend, který spojuje bezlepkovou dietu se zdravým životním stylem, redukcí tělesné hmotnosti, nebo lepek označuje za látku přímo ohrožující zdraví člověka. Bakalářská práce formou rešerše zpracovává recentní údaje z literatury jak o jednotlivých nosologických jednotkách, které dodržování bezlepkové diety vyžadují, tak také oprávněnost či nepodloženost vyloučení lepku ze stravy bez zdravotní příčiny.
Preliminary scope of work in English
During the last approximately ten years, an increasing percentage of the world population follow a gluten-free diet. On one hand is the reason more and more frequent diagnosis of celiac disease, allergy on gluten, or nonceliac gluten intolerance, on the other hand there is a modern trend to connect gluten-free diet with healthy lifestyle and weight loss or shows gluten as human health endangering substance. Bachelor thesis compiles recent data in literature about single nosologic units that require adherence to the gluten-free diet, as well as legitimacy or unfounded exclusion of gluten from diet without any medical cause.