Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Vliv rané zkušenosti na potravní preference
Thesis title in Czech: Vliv rané zkušenosti na potravní preference
Thesis title in English: Effect of early experience on food preferences
Key words: raná zkušenost, potravní imprinting, kulturní přenos potravních preferencí
English key words: early experience, food imprinting, imprinting-like behaviour, phase-sensitivity learning, cultural transmission of food preferences
Academic year of topic announcement: 2015/2016
Thesis type: Bachelor's thesis
Thesis language: čeština
Department: Department of Zoology (31-170)
Supervisor: doc. Mgr. Alice Exnerová, Ph.D.
Author: Mgr. Magdalena Bělová - assigned by the advisor
Date of registration: 05.11.2015
Date of assignment: 05.11.2015
Date of electronic submission:19.08.2016
Date of proceeded defence: 09.09.2016
Opponents: RNDr. Eva Landová, Ph.D.
 
 
 
Preliminary scope of work
Review primárně dvou typů prací - (a) experimentů zaměřených na vliv rané zkušenosti na pozdější potravní preference; (b) prací týkajících se sociálního (kulturního) přenosu a to z rodičů na mláďata. Práce by měla odpovědět na následující otázky: (1) U kterých taxonů se potravní imprinting vyskytuje? (2) S jakými ekologickými vlastnostmi souvisí (potrava, rodičovská péče, socialita)? (3) V jakém období ontogeneze potravní imprinting u různých druhů probíhá (načasování, délka)? (4) Jaká zkušenost je pro potravní imprinting potřebná (jednorázová, opakovaná, dlouhodobá, jaké podněty - vizuální, olfaktorické - jsou imprintovány). (4) Jaká je perzistence imprintovaných preferencí? (5) Jaká je role kulturního přenosu u potravních preferencí?
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html