Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Mapování aplikace jídelníčků pro klienty s virovou hepatitidou C ve vybraných terapeutických komunitách pro závislé na návykových látkách v České republice
Thesis title in Czech: Mapování aplikace jídelníčků pro klienty s virovou hepatitidou C ve vybraných terapeutických komunitách pro závislé na návykových látkách v České republice
Thesis title in English: Mapping of application of menus for clients with hepatitis C in selected therapeutic communities for drug users in the Czech Republic
Key words: Virová hepatitida C, terapeutická komunita, dieta, uživatel drog
English key words: Virus hepatitis C, therapeutic community, diet, drug user
Academic year of topic announcement: 2015/2016
Thesis type: Bachelor's thesis
Thesis language: čeština
Department: Department of Addictology First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00611)
Supervisor: PhDr. Lenka Čablová
Author: hidden - assigned by the advisor
Date of registration: 17.03.2015
Date of assignment: 17.03.2015
Date and time of defence: 12.01.2016 00:00
Venue of defence: Praha
Date of electronic submission:30.11.2015
Date of proceeded defence: 12.01.2016
Course: Defense of Bachelor thesis (B02367)
Opponents: PhDr. Tamara Starnovská
 
 
 
Preliminary scope of work
VÝCHODISKA: Studie prováděné jak v České republice, tak v zahraničí zjistily, že virová hepatitida typu C se nejvíce šíří mezi injekčními uživateli drog. Odborná literatura se kromě rozvoje a farmakoterapie této nemoci zabývá také tím, jak by se jedinec s VHC měl stravovat. Doporučuje tak jednotlivé potraviny a způsob přípravy, které by měl jedinec dodržovat. Zahraniční studie prokázaly, že v léčbě má nutriční poradenství vliv na celkový proces léčby jedince závislého na návykových látkách.
CÍLE: Cílem výzkumu bylo zjistit, zdali terapeutické komunity umožňují speciální stravování klientům s VHC. Důležité bylo vědět, jakým způsobem umožňují speciální stravování, jaké postupy a suroviny používají. Následně byly jídelníčky jednotlivých komunit vyhodnocené z hlediska přísunu energie, bílkovin, sacharidů, tuků a vlákniny.
METODY: Proces získání dat probíhal přes emailovou a telefonní komunikaci s jednotlivými komunitami. Základem výzkumu byly týdenní jídelníčky jednotlivých zařízení, které byly propočítány z hlediska nutričního složení. Suroviny byly nakonec zadány do programu Kalorické tabulky, který vyhodnotil množství základních živin v daných pokrmech.
VÝSLEDKY:Pouze 3 TK měly speciálně upravený jídelníček pro klienty s VHC. 9 komunit se ale snažilo dietní doporučení do přípravy jídla pro tento typ klientů zařadit. Ne všechny komunity splňovaly požadavky na denní energetický příjem. Mnoho komunit mělo jídelníček nastavený tak, že jedinci přijímali zbytečně hodně tuku. Velmi často chyběl přísun ovoce a zeleniny. Naopak všechny TK omezovaly technologii smažení.
ZÁVĚR: Všechny terapeutické komunity se snažily upravovat jídelníček pro jedince s VHC. Všechny komunity používaly suroviny, které nebyly v rozporu s doporučeními pro jedince s VHC. Bylo by dobré, aby byly výsledky této práce dále rozpracovány jinými výzkumy, např. v oblasti spokojenosti klientů terapeutických komunit se stravou, dále by bylo dobré zmapovat běžné stravování klientů, kteří žádnou speciální stravu nepotřebují. Výsledky by mohly sloužit jak pracovníkům terapeutických komunit, aby se více zabývali stravováním, tak i odborníkům z oblasti výživy (nutriční terapeuti, dietologové). Ti by se mohli více zaměřit na populaci drogových uživatelů obecně a více s nimi edukativně a nutričně pracovat.
Preliminary scope of work in English
BACKGROUND: Studies which were realized in the Czech Republic and also abroad found that hepatitis C is spreading among injection drug users. Literature wrote how would a person with HCV should eat in addition to development and pharmacotherapy of this disease. Literature recommends which food stuff is good for HCV person, how to prepare meal. Foreign studies have shown that nutrition counseling is good for whole process of treatment for addicted people.
AIMS: The main aim of this research was to find if therapeutic communities for drug users had a special menu for clients with HCV. It was important to know how to enable the special boarding, which processes and food stuff were used. Subsequently menus of each community were evaluated in terms of supply energy, proteins, carbohydrates, fat and fieber.
METHODS: The process of obtaining the data was conducted via email and telephone communications with each of the therapeutic community. The base of the research was one week menu from each community. Menus were evaluated in terms of nutritional composition. Food stuff were finally entered into the program Kalorické tabulky, which assed the amount of the basic nutrients in the meals.
RESULTS: Special menu for people with HCV had only 3 communities. The other communities tried to include the dietary advices and preparation of meals for those clients to the menu. Not all communities met the daily energy intake. Meals included lot of fat in many communities. Intake of fruit and vegetable was missed very often. Each of the community didn´t fry the meal.
CONCLUSIONS: Each of the therapeutic community tried to use a dietitian recommendation for people with hepatitis C. Communities also use food stuff, which weren´t contrary to recommendation for people with HCV. It would be good that the results of this study will be developed in other research, for example in client´s satisfaction with the meals in therapeutic communities. It would also be good to map out the current food intake of clients who do not need any special diet. The results could be useful for stuff of therapeutic communities to be more involved in serving and preparing meals as well as experts from the field of nutrition (dietitians, nutritional therapists). They might focus more on the population of drug users in general and more educate them and work with them.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html