Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Stanovení netěkavých N-nitrosaminů ve sladu
Thesis title in Czech: Stanovení netěkavých N-nitrosaminů ve sladu
Thesis title in English: Determination of non-volatile N-nitrosamines in malt
Key words: Netěkavé N-nitrosamíny, N-nitrosoprolin, N-nitrososarkosin, N-nitrosopipekolová kyselina, slad, plynová chromatografie, chemiluminiscenční detektor
English key words: Non-volatile N-nitrosamines, N-nitrosoproline, N-nitrososarcosine, N-nitrosopipecolic acid, malt, gas chromatography, chemiluminiscence detector
Academic year of topic announcement: 2014/2015
Thesis type: diploma thesis
Thesis language: čeština
Department: Department of Analytical Chemistry (31-230)
Supervisor: RNDr. Jana Sobotníková, Ph.D.
Author: hidden - assigned by the advisor
Date of registration: 16.10.2014
Date of assignment: 25.06.2015
Date of electronic submission:20.05.2016
Date of proceeded defence: 01.06.2016
Opponents: Ing. Pavel Čejka, CSc.
 
 
 
Advisors: RNDr. Jana Olšovská, Ph.D.
Preliminary scope of work
Diplomová práce bude zaměřena na analýzu netěkavých N-nitrosaminů ve sladu. Tyto vysoce karcinogenní látky lze rozdělit do skupiny těkavých a netěkavých N-nitrosaminů. Těkavé N-nitrosaminy se běžně stanovují pomocí plynové chromatografie s hmotnostní či chemiluminiscenční detekcí. Netěkavé N-nitrosaminy dosud nelze spolehlivě a jednoduše stanovit, ale lze stanovit celkovou zdánlivou sumu všech N-nitroso sloučenin ve vzorku, tzv. ATNC. Cílem práce je vývoj nové metody stanovení netěkavých N-nitrosaminů v sladu, konkretně N-nitrosoprolinu a N-nitrososarkosinu.
Preliminary scope of work in English
This diploma thesis deals with analysis of N-nitrosamines in malt and beer. N-nitrosamines are compounds possessing a high carcinogenicity and can be classified as either volatile or non-volatile compounds. Volatile N-nitrosamines are routinely analyzed by gas chromatography coupled to mass spectrometry or chemiluminiscence detection techniques. Even these days, analysis of non-volatile N-nitrosamines is complicated and not always reliable. Usually the total amount of all N-nitroso compounds is determined in the sample and expressed as ATNC. The aim of this work is to develop a new and robust analytical method for analysis of non-volatile N-nitrosamines in malt, namely for N-nitrosoproline and N-nitrososarcosine.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html