Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Zhášení singletního kyslíku polyfenoly
Thesis title in Czech: Zhášení singletního kyslíku polyfenoly
Thesis title in English: Quenching of Singlet Oxygen by Polyohenols
Key words: singletní kyslík, luminiscence, polyfenoly, excitatční energie
English key words: singlet oxygen, luminescence, polyphenols, excitation energy
Academic year of topic announcement: 2020/2021
Thesis type: Bachelor's thesis
Thesis language:
Department: Department of Chemical Physics and Optics (32-KCHFO)
Supervisor: doc. RNDr. Roman Dědic, Ph.D.
Author:
Guidelines
1. stručné seznámení se s reaktivními formami kyslíku a ochranou rolí polyfenolů
2. zvládnutí měření na aparatuře pro časově rozlišenou luminiscenci singletního kyslíku
3. rešerše publikovaných výsledků
4. měření zhášení singletního kyslíku a tripletů fotosensibilizátorů polyfenoly v roztocích
References
[1] GILBERT, D. L. - COLTON, C. A. (Ed.). Reactive Oxygen Species in Biological Systems: An Interdisciplinary Approach. New York : Kluwer Academic Publishers, 2002.
[2] LAKOWICZ, J. R. Principles of Fluorescence Spectroscopy. Berlin : Springer, third edition, 2006. ISBN 978-0387-31278-1.
[3] BACK, W. - FRANZ, O. - NAKAMURA, T. Antioxidative Potential of Beer _ Significance for beer quality and nutritional-physiological properties compared to other beverages. Brauwelt International. 2002, 5, s. 270-279.
Preliminary scope of work
Reaktivní formy kyslíku (ROS) jsou zodpovědné za řadu nežádoucích procesů, mezi které patří například stárnutí tkání, oxidativní poškození fotosyntetického aparátu nebo snížení trvanlivosti potravin. Velkou skupinou přírodních antioxidantů, které mohou zhášet vysoce reaktivní singletní stav kyslíku jsou polyfenoly, látky rostlinného původu, které jsou i hojně obsaženy v řadě potravin a nápojů. Práce bude zaměřena na studium schopnosti některých polyfenolů zhášet vysoce reaktivní excitovaný singletní stav kyslíku pomocí měření jeho časově rozlišené infračervené fosforescence.
Preliminary scope of work in English
Reactive oxygen species (ROS) are responsible for a number of undesirable processes, including for example, tissue aging, oxidative damage to the photosynthetic apparatus, or reducing the durability of food. A large group of natural antioxidants that can quench the highly reactive singlet state oxygen are polyphenols, substances of vegetable origin, which are abundantly present in many foods and beverages. The work will focus on studying the ability of selected polyphenols to quench highly reactive excited singlet state oxygen by measuring the time-resolved infrared phosphorescence.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html