Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 368)
Thesis details
   Login via CAS
Stanovení biologicky aktivních látek ve chmelu metodou LC/HR-MS
Thesis title in Czech: Stanovení biologicky aktivních látek ve chmelu metodou LC/HR-MS
Thesis title in English: Determination of biologically active compounds in hops by LC/HR-MS method
Key words: HPLC, MS, chmel, biologicky aktivní látky
English key words: HPLC, MS, hops, biologically active compounds
Academic year of topic announcement: 2014/2015
Thesis type: diploma thesis
Thesis language: čeština
Department: Department of Analytical Chemistry (31-230)
Supervisor: RNDr. Jana Sobotníková, Ph.D.
Author: hidden - assigned by the advisor
Date of registration: 13.10.2014
Date of assignment: 25.06.2015
Date of electronic submission:26.08.2016
Date of proceeded defence: 05.09.2016
Opponents: PharmDr. Zdeněk Spáčil, Ph.D.
 
 
 
Advisors: RNDr. Jana Olšovská, Ph.D.
Preliminary scope of work
Biologicky aktivní látky, které jsou přítomny ve chmelu, tvoří několik skupin látek jako jsou např. silice, třísloviny, hořké kyseliny, prenylflavonoidy a chalkonoidy. Náplní diplomové práce bude vývoj a optimalizace metody pro stanovení prenylflavonoidů ve chmelu metodou využívající spojení kapalinové chromatografie a hmotnostní spektrometrie s vysokým rozlišením. Tato metoda umožnuje měření přesné hmoty (LC/HR-MS). Použití metody LC/HR-MS umožní identifikovat tyto látky na základě porovnání jejich přesné hmoty proti nově vytvořené databázi, jež bude obsahovat vetšinou již identifikované prenylflavonoidy popsané v literatuře.
Preliminary scope of work in English
Biologically active compounds present in hops are made up of several groups of substances as hop resins, bitter acids, prenylflavonoids and chalconoids. The aim of this thesis will be development and optimalization of method for determination of prenylflavonoids in hops using liquid chromatography with high resolution mass spectrometry. This method allows accurate mass measurements. Measuring by LC/HR-MS allows identification these compounds on the basis of comparison their exact mass with new created database included prenyflavonoids, which was identificated and described in literature.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html