Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 390)
Thesis details
   Login via CAS
Paleolitická dieta
Thesis title in Czech: Paleolitická dieta
Thesis title in English: Paleo Diet
Key words: paleolitická dieta, výživa, zdravá výživa, antropologie, životní styl
English key words: paleolithic diet, nutrition, healthy nutrition, anthropology, lifestyle
Academic year of topic announcement: 2012/2013
Thesis type: Bachelor's thesis
Thesis language: čeština
Department: Laboratoř sportovní motoriky (51-600800)
Supervisor: PhDr. Pavel Hráský, Ph.D.
Author: hidden - assigned by the advisor
Date of registration: 04.01.2013
Date of assignment: 04.01.2013
Date and time of defence: 07.05.2013 09:00
Venue of defence: LSM C 116
Date of electronic submission:25.04.2013
Date of submission of printed version:26.04.2013
Date of proceeded defence: 07.05.2013
Opponents: prof. Ing. Václav Bunc, CSc.
 
 
 
References
1. ABUISSA, H., O´KEEFE, J.H., CORDAIN, L., Realigning Our 21st Century Diet and Lifestyle With Our Hunter-gatherer Genetic Identity, Directions in Psychiatry, vol.25, Hatherleigh, 2005: s.1-8.
2. BALCH, J.F., BALCH, P.A., Bible předpisů zdravé výživy, Praha: Pragma, 1998,ISBN 80-7205-637-9.
3. BERANOVÁ, M., Jídlo a pití v pravěku a ve středověku, Praha: Academia, 2011, ISBN 978-80-200-1991-2.
4. CORDAIN, L., EATON, S.B., MILLER, J.B., MANN, N., HILL, K., The paradoxical nature of hunter-gatherer diets: meat-based, yet non-atherogenic, European Journal of Clinical Nutrition, vol. 56, Suppl 1, Nature Publishing Group, 2002: s.42-45.
5. CORDAIN, L., FRIEL, J., The Paleo Diet for Athletes, United States: Rodale, 2005, ISBN 13 978-1-59486-089-8.
6. CORDAIN, L., The Paleo Diet, New Jersey: John Wiley & Sons, Inc, 2011, ISBN: 978-1-118-00131-8 (ebk).
7. DUINOVÁ, N., SUTCLIFFOVÁ, J., Historie medicíny – Od pravěku do roku 2020, Slovart, 1997, ISBN 80-85871-04-1.
8. EATON, S.B., CORDAIN, L., SEBASTIAN, A., The Ancestral Biomedical Environment, Endothelial Biomedicine, New York: Cambridge University Press, 2007: s.130.
9. EATON, S.B., EATON, S.B. III., CORDAIN, L., Evolution, diet and health, Ungar PS, Teaford MF (Eds.), Human Diet: Its Origins and Evolution, Mawah, New Jersey, Greenwood Publishers, 2002: s.7-17.
10. HAMILTON, E.M.N., WHITNEY, E.N., SIZER, F.S., Nutrition: Concepts and Controversies, West Publishing Company, 1988, ISBN 0-314-59743-3.
11. HAYWOOD, J., Atlas světových dějin, Bratislava: Slovart s.r.o., 2001,
ISBN 80-7209-249-9.
12. KLESCHT, V., Přirozené zdraví aneb jak si nevyrábět nemoci. Brno : Vladimír Klescht, 2006, ISBN 80-239-7324-X.
13. KOTTAK, C.P., Cultural Antropology, Copyright, 1991, ISBN 0-07-035615-7.
14. MUŽÍK, V., Výživa a pohyb jako součást výchovy ke zdraví na ZŠ. Příručka pro učitele, Brno: Paido, 2007, ISBN 978-80-7315-156-0.
15. NELSON, H., JURMAIN, R., Introduction to Physical Antropology, West Publishing Company, 1988, ISBN- 0-314-62482-1.
16. O´KEEFE, J.H., CORDAIN, L., Cardiovascular Disease Resulting From a Diet and Lifestyle at Odds With Our Paleolithic Genome: How to Become a 21st-Century Hunter-Gatherer, Mayo Clin Proc, vol.79, 2004: s.101-108.
17. POPELKA, M., VÁLKOVÁ, V., Dějepis I. pro gymnázia a střední školy - Pravěk a starověk, Praha: SPN pedagogické nakladatelství, 2004.
18. PROVAZNÍK, K., KOMÁREK, L., DRBALOVÁ, K., KOMÁREK, D., MARKVART, K., ŠOLTYSOVÁ, T., SCHNEIDROVÁ, D., RÁŽOVÁ, J. Manuál prevence v lékařské praxi VII. Doporučené preventivní postupy v primární péči. Praha: Fortuna, 1999. ISBN: 80-7071135-3.
19. SKOLNIK, H., CHERNUS, A., Výživa pro maximální výkon, Praha: Grada Publishing a.s., 2011, ISBN 978-80-247-3847-5.
20. STŘEDA, L., MARÁDOVÁ, E., ZIMA.T., Vybrané kapitoly o zdraví, Praha: Univerzita Karlova v Praze – Pedagogická fakulta, 2010, ISBN 978-80-7290-480-8.
21. SVAČINA, Š., OWEN, K., Syndrom inzulínové rezistence, Praha: Triton, 2003,
ISBN 80-7254-353-9.
22. VOKURKA M., HUGO J. a kol., Velký lékařský slovník, 8. aktualizované vydání, Praha: Jessenius Maxdorf, 2008, ISBN 978-80-7345-166-0.
23. VOKURKA M., HUGO, J. a kol., Velký lékařský slovník, 9. aktualizované vydání, Praha: Jessenius Maxdorf, 2009, ISBN 978-80-7345-202-5.
24. WOLF, R., The Paleo Solution, Las Vegas: Victory Belt, 2010,
ISBN 13: 978-0-9825658-4-1.

Internetové zdroje

Miller, J.B., Mann, N., Cordain, L., Paleolithic nutrition: what did our ancestors eat? [online]. 2011, [cit. 2012-02-16]. Dostupný z http://thepaleodiet.com/wp-content/uploads/2011/02/chapter-3-Brand-Miller.pdf.

http://thepaleodiet.com/published-research/
Preliminary scope of work
Cílem bakalářské práce je prostudovat dostupné materiály o Paleo Diet a následně jí zhodnotit. Zjistit, jestli je v České republice povědomí o Paleo Diet. Dále zjistit, jaké jsou zkušenosti se stravováním podle Paleo Diet a jestli je možné jí aplikovat v našem prostředí.
Preliminary scope of work in English
The aim of bachelor thesis is to study available literature about Paleo Diet and evaluated it. Then determine whether there is awareness of Paleo Diet in Czech republic. In addition, find out whether there is any experience in dieting according to Paleo Diet and whether Paleo Diet coul be applied in our environment.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html