![]() | Ve čtvrtek dne 4. září 2025 v době od 20:00 do 22:00 dojde k odstávce webového prostředí a databáze systému WhoIs. Odstávka systému WhoIs se dotkne též systému IS Studium. Kromě omezení funkcionality související s napojením na WhoIs nebude ve většině případů možné odevzdávání závěrečných prací. Omlouváme se za komplikace a děkujeme všem, kterých se odstávka jakkoliv dotkne, za pochopení. |
Stravovací návyky na Benešovsku v 50. a 60. letech 20. století
Thesis title in Czech: | Stravovací návyky na Benešovsku v 50. a 60. letech 20. století |
---|---|
Thesis title in English: | Eating Habits in 50's and 60's yars of 20th Century in the Benešov Region |
Key words: | strava, stravovací návyky, Benešovsko, všední strava, sváteční strava, jídelní kultura, 20. století |
English key words: | food, eating habits, Benešov Region, ordinary food, festive food, eating culture, 20th century |
Academic year of topic announcement: | 2011/2012 |
Thesis type: | diploma thesis |
Thesis language: | čeština |
Department: | Institute of Ethnology (21-UETN) |
Supervisor: | doc. PhDr. Irena Štěpánová, CSc. |
Author: | hidden![]() |
Date of registration: | 19.06.2012 |
Date of assignment: | 19.06.2012 |
Administrator's approval: | not processed yet |
Confirmed by Study dept. on: | 20.08.2012 |
Date and time of defence: | 10.09.2014 10:30 |
Date of electronic submission: | 23.06.2014 |
Date of proceeded defence: | 10.09.2014 |
Submitted/finalized: | committed by student and finalized |
Opponents: | PhDr. Tereza Hejzlarová, Ph.D. |
Guidelines |
Práce se bude zabývat sravovacími návyky v době 50. a 60. let 20. století na Benešovsku s důrazem na svatební pokrmy a kuchyni. Snahou bude zachytit proměny stravování, které souvisely se změnami, jimiž ve sledovaném období procházela především vesnice. Jídelní kultura a její změny jak v běžné každodennosti, tak u pokrmů svátečních a rituálních, jsou jedním z aspektů, ve kterých se zrcadlí základní proměna životního stylu (venkovského) obyvatelstva. Bude třeba ověřit hypotézu, zda stravovací návyky obyvatelstva městského byly zasaženy méně. Jádrem textu tedy bude komparace stravování na vesnici a ve městě. Autorka vypracuje téma na základě studia archivních materiálů, muzejních fondů, odborné a dobové literatury a tisku. |
References |
Bourdieu, P.: Distinction: a social anitique of the jutgement of taste, Cambridge: Harvard Press 1966
Counihan,E.: Food qnd culture, New York 1997 Douglas, M.: Deciphering and Meal, 1972 Franc, M.: Řasy nebo knedlíky? Postoje odborníků na výživu k inovacím v české stravě v 50. a 60. letech 20. století Praha 2003 Pokorná, A.: Domov pod pokličkou. K antropologii jídla (rukopis) Praha 2009) Šteflová, P.: Lidová strava v Podkrkonoší - minulost a přítomnost (diplomová práce) Praha 2010 Sborník Národního zemědělského muzea: Prameny 44: Alchymie v kuchyni, Praha 2010 |