Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 390)
Thesis details
   Login via CAS
Ve čtvrtek dne 4. září 2025 v době od 20:00 do 22:00 dojde k odstávce webového prostředí a databáze systému WhoIs. Odstávka systému WhoIs se dotkne též systému IS Studium. Kromě omezení funkcionality související s napojením na WhoIs nebude ve většině případů možné odevzdávání závěrečných prací. Omlouváme se za komplikace a děkujeme všem, kterých se odstávka jakkoliv dotkne, za pochopení.
Stravovací návyky na Benešovsku v 50. a 60. letech 20. století
Thesis title in Czech: Stravovací návyky na Benešovsku v 50. a 60. letech 20. století
Thesis title in English: Eating Habits in 50's and 60's yars of 20th Century in the Benešov Region
Key words: strava, stravovací návyky, Benešovsko, všední strava, sváteční strava, jídelní kultura, 20. století
English key words: food, eating habits, Benešov Region, ordinary food, festive food, eating culture, 20th century
Academic year of topic announcement: 2011/2012
Thesis type: diploma thesis
Thesis language: čeština
Department: Institute of Ethnology (21-UETN)
Supervisor: doc. PhDr. Irena Štěpánová, CSc.
Author: hidden - assigned and confirmed by the Study Dept.
Date of registration: 19.06.2012
Date of assignment: 19.06.2012
Administrator's approval: not processed yet
Confirmed by Study dept. on: 20.08.2012
Date and time of defence: 10.09.2014 10:30
Date of electronic submission:23.06.2014
Date of proceeded defence: 10.09.2014
Submitted/finalized: committed by student and finalized
Opponents: PhDr. Tereza Hejzlarová, Ph.D.
 
 
 
Guidelines
Práce se bude zabývat sravovacími návyky v době 50. a 60. let 20. století na Benešovsku s důrazem na svatební pokrmy a kuchyni. Snahou bude zachytit proměny stravování, které souvisely se změnami, jimiž ve sledovaném období procházela především vesnice. Jídelní kultura a její změny jak v běžné každodennosti, tak u pokrmů svátečních a rituálních, jsou jedním z aspektů, ve kterých se zrcadlí základní proměna životního stylu (venkovského) obyvatelstva. Bude třeba ověřit hypotézu, zda stravovací návyky obyvatelstva městského byly zasaženy méně. Jádrem textu tedy bude komparace stravování na vesnici a ve městě. Autorka vypracuje téma na základě studia archivních materiálů, muzejních fondů, odborné a dobové literatury a tisku.
References
Bourdieu, P.: Distinction: a social anitique of the jutgement of taste, Cambridge: Harvard Press 1966
Counihan,E.: Food qnd culture, New York 1997
Douglas, M.: Deciphering and Meal, 1972
Franc, M.: Řasy nebo knedlíky? Postoje odborníků na výživu k inovacím v české stravě v 50. a 60. letech 20. století Praha 2003
Pokorná, A.: Domov pod pokličkou. K antropologii jídla (rukopis) Praha 2009)
Šteflová, P.: Lidová strava v Podkrkonoší - minulost a přítomnost (diplomová práce) Praha 2010
Sborník Národního zemědělského muzea: Prameny 44: Alchymie v kuchyni, Praha 2010
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html