Změny RNA polynukleotidu v průběhu DSC měření
Thesis title in Czech: | Změny RNA polynukleotidu v průběhu DSC měření |
---|---|
Thesis title in English: | RNA polynucleotide changeover in the course of DSC measurement |
Key words: | RNA, polynukleotid, DSC |
English key words: | RNA, polynucleotide, DSC |
Academic year of topic announcement: | 2011/2012 |
Thesis type: | Bachelor's thesis |
Thesis language: | čeština |
Department: | Institute of Physics of Charles University (32-FUUK) |
Supervisor: | prof. RNDr. Josef Štěpánek, CSc. |
Author: | |
Advisors: | Mgr. Pavla Pečínková |
Guidelines |
Rešení práce bude vyžadovat splnení následujících dílčích úkolů:
1. Seznámit se s základními principy diferenční skenovací kalorimetrie. 2. Obeznámit se s konstrukcí a obsluhou DSC mikrokalorimetru a UV spektrometru. 3. Vypracovat přehled dosavadních měření nukleových kyselin na zařízení v laboratoři, kde bylo zjištěno výrazné ubývání signálu během cyklů kalorimetru. 4. Provést série DSC měření na určených polynukleotidech za různých podmínek a charakterizovat vzorek po pobytu v kalorimetru pomocí dalších metod (UV absorpce). 5. Analyzovat získané výsledky a interpretovat je s ohledem na možné hypotézy původu studovaného jevu. |
References |
1. W. Saenger: Principles of nucleic acid structure. Springer, New York 1984
2. M.G. Gore: Spectrophotometry and spectrofluorimetry. Oxford Univ.Press, New York 2000 3. P. Ottová: Mikrokalorimetrické studium termodynamické stability hybridních komplexů nukleových kyselin. Diplomová práce, MFF UK, Praha 2009 4. M. Říhová: Mikrokalorimetrické stanovení termodynamické stability triplexu RNA. Bakalářská práce, MFF UK, Praha 2008 |
Preliminary scope of work |
Metoda diferenciální skenovací kalorimetrie (DSC) umožňuje obecně získání přesných
hodnot termodynamických parametrů spojených se strukturními přechody nebo s tvorbou komplexů u biomolekul. Při prvních aplikacích této metody na polyadenylovou kyselinu (poly A), významný molekulární model pro studium fyzikálně-chemických vlastností RNA, bylo zjištěno, že během teplotních cyklů dochází k výraznému úbytku signálu. Tento jev se dramaticky zesiluje po přidání hořčíkových iontů do roztoku. Náplní práce je provést série DSC měření na určených polynukleotidech za různých podmínek a charakterizovat vzorek po pobytu v kalorimetru pomocí dalších metod (UV absorpce). Cílem je potvrdit či vyvrátit jednotlivé hypotézy o původu tohoto jevu (hydrolýza, nevratná kondenzace řetězců, adsorpce na stěny kyvety kalorimetru). |