Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 393)
Thesis details
   Login via CAS
Paleolitická dieta
Thesis title in Czech: Paleolitická dieta
Thesis title in English: Paleo Diet
Key words: paleolitická dieta, výživa, zdravá výživa, antropologie, životní styl, civilizační choroby
English key words: paleolithic diet, nutrition, healthy nutrition, anthropology, lifestyle, diseases of civilization
Academic year of topic announcement: 2010/2011
Thesis type: Bachelor's thesis
Thesis language: čeština
Department: Laboratoř sportovní motoriky (51-600800)
Supervisor: PhDr. Pavel Hráský, Ph.D.
Author: hidden - assigned by the advisor
Date of registration: 27.09.2011
Date of assignment: 27.09.2011
Date and time of defence: 13.09.2012 14:00
Venue of defence: LSM UK FTVS
Date of electronic submission:03.09.2012
Date of submission of printed version:31.08.2012
Date of proceeded defence: 13.09.2012
Opponents: prof. Ing. Václav Bunc, CSc.
 
 
 
References
1. ABUISSA, H., O´KEEFE, J.H., CORDAIN, L., Realigning Our 21st Century Diet and Lifestyle With Our Hunter-gatherer Genetic Identity, Directions in Psychiatry, vol.25, Hatherleigh, 2005: s.1-8.
2. BALCH, J.F., BALCH, P.A., Bible předpisů zdravé výživy, Praha: Pragma, 1998,ISBN 80-7205-637-9.
3. BERANOVÁ, M., Jídlo a pití v pravěku a ve středověku, Praha: Academia, 2011, ISBN 978-80-200-1991-2.
4. CORDAIN, L., EATON, S.B., MILLER, J.B., MANN, N., HILL, K., The paradoxical nature of hunter-gatherer diets: meat-based, yet non-atherogenic, European Journal of Clinical Nutrition, vol. 56, Suppl 1, Nature Publishing Group, 2002: s.42-45.
5. CORDAIN, L., FRIEL, J., The Paleo Diet for Athletes, United States: Rodale, 2005, ISBN 13 978-1-59486-089-8.
6. CORDAIN, L., The Paleo Diet, New Jersey: John Wiley & Sons, Inc, 2011, ISBN: 978-1-118-00131-8 (ebk).
7. DUINOVÁ, N., SUTCLIFFOVÁ, J., Historie medicíny – Od pravěku do roku 2020, Slovart, 1997, ISBN 80-85871-04-1.
8. EATON, S.B., CORDAIN, L., SEBASTIAN, A., The Ancestral Biomedical Environment, Endothelial Biomedicine, New York: Cambridge University Press, 2007: s.130.
9. EATON, S.B., EATON, S.B. III., CORDAIN, L., Evolution, diet and health, Ungar PS, Teaford MF (Eds.), Human Diet: Its Origins and Evolution, Mawah, New Jersey, Greenwood Publishers, 2002: s.7-17.
10. HAMILTON, E.M.N., WHITNEY, E.N., SIZER, F.S., Nutrition: Concepts and Controversies, West Publishing Company, 1988, ISBN 0-314-59743-3.
11. HAYWOOD, J., Atlas světových dějin, Bratislava: Slovart s.r.o., 2001,
ISBN 80-7209-249-9.
12. KLESCHT, V., Přirozené zdraví aneb jak si nevyrábět nemoci. Brno : Vladimír Klescht, 2006, ISBN 80-239-7324-X.
13. KOTTAK, C.P., Cultural Antropology, Copyright, 1991, ISBN 0-07-035615-7.
14. MUŽÍK, V., Výživa a pohyb jako součást výchovy ke zdraví na ZŠ. Příručka pro učitele, Brno: Paido, 2007, ISBN 978-80-7315-156-0.
15. NELSON, H., JURMAIN, R., Introduction to Physical Antropology, West Publishing Company, 1988, ISBN- 0-314-62482-1.
16. O´KEEFE, J.H., CORDAIN, L., Cardiovascular Disease Resulting From a Diet and Lifestyle at Odds With Our Paleolithic Genome: How to Become a 21st-Century Hunter-Gatherer, Mayo Clin Proc, vol.79, 2004: s.101-108.
17. POPELKA, M., VÁLKOVÁ, V., Dějepis I. pro gymnázia a střední školy - Pravěk a starověk, Praha: SPN pedagogické nakladatelství, 2004.
18. PROVAZNÍK, K., KOMÁREK, L., DRBALOVÁ, K., KOMÁREK, D., MARKVART, K., ŠOLTYSOVÁ, T., SCHNEIDROVÁ, D., RÁŽOVÁ, J. Manuál prevence v lékařské praxi VII. Doporučené preventivní postupy v primární péči. Praha: Fortuna, 1999. ISBN: 80-7071135-3.
19. SKOLNIK, H., CHERNUS, A., Výživa pro maximální výkon, Praha: Grada Publishing a.s., 2011, ISBN 978-80-247-3847-5.
20. STŘEDA, L., MARÁDOVÁ, E., ZIMA.T., Vybrané kapitoly o zdraví, Praha: Univerzita Karlova v Praze – Pedagogická fakulta, 2010, ISBN 978-80-7290-480-8.
21. SVAČINA, Š., OWEN, K., Syndrom inzulínové rezistence, Praha: Triton, 2003,
ISBN 80-7254-353-9.
22. VOKURKA M., HUGO J. a kol., Velký lékařský slovník, 8. aktualizované vydání, Praha: Jessenius Maxdorf, 2008, ISBN 978-80-7345-166-0.
23. VOKURKA M., HUGO, J. a kol., Velký lékařský slovník, 9. aktualizované vydání, Praha: Jessenius Maxdorf, 2009, ISBN 978-80-7345-202-5.
24. WOLF, R., The Paleo Solution, Las Vegas: Victory Belt, 2010,
ISBN 13: 978-0-9825658-4-1.

Internetové zdroje

Miller, J.B., Mann, N., Cordain, L., Paleolithic nutrition: what did our ancestors eat? [online]. 2011, [cit. 2012-02-16]. Dostupný z http://thepaleodiet.com/wp-content/uploads/2011/02/chapter-3-Brand-Miller.pdf.

http://thepaleodiet.com/published-research/
Preliminary scope of work
Cílem bakalářské práce je prostudovat dostupnou literaturu a následně vypracovat rešerši vztahující se k aktuálnímu tématu Paleolitické diety. Dále, z literatury a studiemi získaných poznatků, zhodnotit zda-li je Paleolitická dieta vhodným způsobem stravování a pro koho by mohla být správným řešením a životním stylem.
Preliminary scope of work in English
The main aim of bachelor thesis is to study available literature. After that make a research related to an actual topic of Paleo Diet. Then evaluate by further studying other possible articles and literature, if the Paleo Diet could be the right way of eating habits and who it could be determine for and become a new life style.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html