Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 390)
Thesis details
   Login via CAS
Výživové poradenství v rámci živností
Thesis title in Czech: Výživové poradenství v rámci živností
Thesis title in English: Nutritional Consultancy within the Framework of Crafts
Key words: Živnost, poradenství ve zdravém životním stylu, výživový poradce, nutriční terapeut, poskytování zdravotních služeb, nutriční péče, smlouva o péči o zdraví, spokojenost příjemců nutriční péče
English key words: Trade, consultancy in a healthy lifestyle, nutrition counselor, dietician, providing health services, nutritional care, contract for health care, nutritional care recipients satisfaction
Academic year of topic announcement: 2014/2015
Thesis type: Bachelor's thesis
Thesis language: čeština
Department: Institute of Nursing Theory and Practice First Faculty of Medicine Charles University (11-00250)
Supervisor: Mgr. Eva Prošková, Ph.D.
Author: hidden - assigned by the advisor
Date of registration: 31.08.2014
Date of assignment: 16.10.2014
Date and time of defence: 11.06.2015 00:00
Venue of defence: Praha
Date of electronic submission:23.04.2015
Date of proceeded defence: 11.06.2015
Course: Defense of Bachelor thesis (B01747)
Opponents: Mgr. Vendula Pírková
 
 
 
Guidelines
Bakalářská práce musí odpovídat Opatření děkana č. 10/2010 a Manuálu pro vytvořená závěrečných kvalifikačních prací 1. LF UK a ÚTPO.
Cílem práce je prokázat schopnost písemně formulovat výsledky samostatné odborné práce, prováděné pod dohledem vedoucího práce. Obsah závěrečné práce má odpovídat nárokům kladeným na odborný text. Práce je teoreticko-praktického charakteru; důraz práce bude kladen na výzkumnou část. Styl musí být odborný, věcný, stručný a používající přesně definované pojmy, bez gramatických a stylistických chyb. Struktura závěrečné práce odpovídá v podstatě struktuře původního článku.Vypracování práce se řídí Pokyny pro vypracování diplomové práce ÚTPO, Opatřením děkana č. 10/2008 a Pokyny pro napsání práce na závěr bakalářských, magisterských nebo doktorských studií k získání titulu Bc., Mgr. nebo PhD. na 1. lékařské fakultě UK v Praze.
References
1. FOŘT, Petr. Poradce pro výživu : činnost v praxi. 1. Vyd. [s.l.] : Nutris, 2008. 18 s. ISBN není uvedeno.
2. PRUDIL, Lukáš. Právo pro zdravotnické pracovníky. Praha: Linde Praha, 2014, 178 pages. Praktická právnická příručka. ISBN 80-720-1929-5.
3. MACH, J. ET AL. Univerzita medicínského práva. Praha: Grada 2013
4. TĚŠINOVÁ, Jolana, Roman ŽĎÁREK a Radek POLICAR. Medicínské právo. Vydání první. C. H. Beck, 2011, xxxiii, 414 pages. ISBN 978-807-4000-508.
5. BÁRTLOVÁ, S., HNILICOVÁ, H. Vybrané metody a techniky výzkumu. Zjišťování spokojenosti pacientů. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví. 2000.
6. BRŮHA, D., PROŠKOVÁ, E. Zdravotnická povolání. Praha: Wolters Kluwer 2011
7. Melzer, F., Tégl P. a kol. Občanský zákoník: Velký komentář, Praha: Leges 2013
8. Švestka, J. et al. Občanský zákoník: komentář. Praha : Wolters Kluwer ČR, 2014
9. Novotný, S. Živnostenské podnikání v České republice : v kontextu zákona o živnostenském podnikání /. Praha : Univerzita Jana Amose Komenského Praha, 2010
10. Horzinková, E. Správní právo : zvláštní část. Plzeň : Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2009

Právní předpisy, v platném znění:
Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník
Zákon č. 455/1991 Sb., živnostenský zákon
Nařízení vlády 278/2008 Sb., o obsahových náplních jednotlivých živností
Zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích
Zákon č. 40/2009 Sb., Trestní zákoník
Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví
Zákon č. 372/2011, o zdravotních službách
Zákon č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů(zákon o nelékařských zdravotnických povoláních)
Vyhláška č. 55/2011 Sb., o činnostech zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků
Aliance výživových poradců [online]. [cit. 2014-10-10]. Dostupné z:http://aliance-vyziva.cz/
Česká asociace sester. Česká asociace sester [online]. © 2008 [cit. 2014-10-10]. Dostupné z:http://www.cnna.cz/
Odborné časopisy.
Preliminary scope of work
Obsahem teoretické části bude zpracování podmínek pro poskytování výživového poradenství v rámci živností, včetně souvislostí týkajících se regulace zdravotní péče (ochrana veřejného zdraví, činnost nutričních terapeutů). Řešitelka zejména definuje, co je obsahem výživového poradenství, jak je výživové poradentství právně regulováno, jak souvisí s péčí o zdraví, včetně úpravy tohoto typu smlouvy v občanském zákoníku. Dále popíše výživové poradenství poskytované v rámci nutriční péče-zdravotní služby, opět jak z hlediska obsahu, tak i formálních podmínek poskytování. Oba typy výživového poradenství porovná. Dále se zaměří na sankce a profesní sdružování nutričních terapeutů i nezdravotnických výživových poradců.
V praktické části se řešitel/ka zaměří na zmapování spokojenosti klientů výžiových poradců, a to formou kvantitativního výzkumu, popřípadě praktickou část doplní i o názory odborníků na současný stav.
Závěrem shrne získané poznatky a pokusí se navrhnout dporučení pro praxi.
Preliminary scope of work in English
The theoretical part contains conditions for the provision of nutritional counselling in the context of trade, including links relating to the regulation of health care (protection of public health, activity Dietician). Investigator especially will define how the content of nutritional counselling is legally regulated, how it relates to care of health, including treatment of this type of contract in the Civil Code. A description of nutritional counselling provided under nutritional health-care services, again in terms of both content and formal conditions of supply. Both types of nutritional counselling will be compared. Furthermore, the thesis focuses on sanctions and professional association of nutritional and non-nutritional therapists.In the practical part the investigator will focus on mapping satisfaction of nutritional advisors clients in the form of quantitative research, or practical part also complement the views of experts on current status?Finally, she will summarize obtained knowledge and try to propose recommendations for practice.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html