Reaktivní kyslík a antioxidanty v pivu a vínu
Název práce v češtině: | Reaktivní kyslík a antioxidanty v pivu a vínu |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Reactive Oxygen Species and Antioxidants in Beer and Wine |
Akademický rok vypsání: | 2010/2011 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra chemické fyziky a optiky (32-KCHFO) |
Vedoucí / školitel: | doc. RNDr. Roman Dědic, Ph.D. |
Řešitel: | |
Konzultanti: | RNDr. Miroslav Dienstbier |
RNDr. Petr Gabriel, Ph.D. | |
Ing. Alexandr Mikyška |
Zásady pro vypracování |
1. seznámení se se vznikem, působením a deaktivací reaktivních forem kyslíku (především singletního)
2. seznámení se s prací na aparatuře pro časově a spektrálně rozlišenou fosforescenci fotosensibilizátorů a singletního kyslíku 3. rešerše dosavadních publikovaných výsledků |
Seznam odborné literatury |
[1] GILBERT, D. L. - COLTON, C. A. (Ed.). Reactive Oxygen Species in Biological Systems: An Interdisciplinary Approach. New York : Kluwer Academic Publishers, 2002.
[2] NEPRAŠ, M. - TITZ, M. Základy teorie elektronových spekter. Praha : SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1983. [3] LAKOWICZ, J. R. Principles of Fluorescence Spectroscopy. Berlin : Springer, third edition, 2006. ISBN 978-0387-31278-1. [4] VANDERHAEGEN, B. et al. The chemistry of beer aging _ a critical review. Food Chemistry. April 2006, 95, 3, s. 357-381. doi: 10.1016/j.foodchem.2005.01.006. [5] BACK, W. - FRANZ, O. - NAKAMURA, T. Antioxidative Potential of Beer _ Significance for beer quality and nutritional-physiological properties compared to other beverages. Brauwelt International. 2002, 5, s. 270-279. |
Předběžná náplň práce |
Antioxidanty jsou látky, které významným způsobem omezují škodlivé působení reaktivních volných radikálů, které vznikají jako vedlejší produkt řady fyzikálně-chemických pochodů. V posledních letech se ukazuje, že volné radikály působí nepříznivě na buňky v živých organismech a projevují se destruktivně i v chuťové stabilitě nápojů a potravin. Některé potraviny a nápoje, jako jsou např. pivo a víno, mohou ale obsahovat i značné množství antioxidantů. Ty pak hrají důležitou ochrannou roli nejen pro udržení trvanlivosti a chuťové stability nápoje samotného, ale následně mohou příznivě působit i na lidský organismus. Mezi účinné antioxidanty patří polyfenoly, karotenoidy a vitamíny. Náplní práce bude rešerše publikovaných dat o fyzikální podstatě působení antioxidantů a o možnostech jejich luminiscenční detekce. Práce je koncipována ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským v Praze. |