Zhášení singletního kyslíku polyfenoly
Název práce v češtině: | Zhášení singletního kyslíku polyfenoly |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Quenching of Singlet Oxygen by Polyohenols |
Klíčová slova: | singletní kyslík, luminiscence, polyfenoly, excitatční energie |
Klíčová slova anglicky: | singlet oxygen, luminescence, polyphenols, excitation energy |
Akademický rok vypsání: | 2020/2021 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | |
Ústav: | Katedra chemické fyziky a optiky (32-KCHFO) |
Vedoucí / školitel: | doc. RNDr. Roman Dědic, Ph.D. |
Řešitel: |
Zásady pro vypracování |
1. stručné seznámení se s reaktivními formami kyslíku a ochranou rolí polyfenolů
2. zvládnutí měření na aparatuře pro časově rozlišenou luminiscenci singletního kyslíku 3. rešerše publikovaných výsledků 4. měření zhášení singletního kyslíku a tripletů fotosensibilizátorů polyfenoly v roztocích |
Seznam odborné literatury |
[1] GILBERT, D. L. - COLTON, C. A. (Ed.). Reactive Oxygen Species in Biological Systems: An Interdisciplinary Approach. New York : Kluwer Academic Publishers, 2002.
[2] LAKOWICZ, J. R. Principles of Fluorescence Spectroscopy. Berlin : Springer, third edition, 2006. ISBN 978-0387-31278-1. [3] BACK, W. - FRANZ, O. - NAKAMURA, T. Antioxidative Potential of Beer _ Significance for beer quality and nutritional-physiological properties compared to other beverages. Brauwelt International. 2002, 5, s. 270-279. |
Předběžná náplň práce |
Reaktivní formy kyslíku (ROS) jsou zodpovědné za řadu nežádoucích procesů, mezi které patří například stárnutí tkání, oxidativní poškození fotosyntetického aparátu nebo snížení trvanlivosti potravin. Velkou skupinou přírodních antioxidantů, které mohou zhášet vysoce reaktivní singletní stav kyslíku jsou polyfenoly, látky rostlinného původu, které jsou i hojně obsaženy v řadě potravin a nápojů. Práce bude zaměřena na studium schopnosti některých polyfenolů zhášet vysoce reaktivní excitovaný singletní stav kyslíku pomocí měření jeho časově rozlišené infračervené fosforescence. |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
Reactive oxygen species (ROS) are responsible for a number of undesirable processes, including for example, tissue aging, oxidative damage to the photosynthetic apparatus, or reducing the durability of food. A large group of natural antioxidants that can quench the highly reactive singlet state oxygen are polyphenols, substances of vegetable origin, which are abundantly present in many foods and beverages. The work will focus on studying the ability of selected polyphenols to quench highly reactive excited singlet state oxygen by measuring the time-resolved infrared phosphorescence. |