Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Eliminace napadení balených potravi skladištními členovci
Název práce v češtině: Eliminace napadení balených potravi skladištními členovci
Název v anglickém jazyce: Elimination of the packaged food infestation by stored product arthropods
Klíčová slova: potraviny, skladování, roztoči, hmyz, obalová technika,
Klíčová slova anglicky: food, storage, mites, insects, food packages
Akademický rok vypsání: 2013/2014
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Ústav pro životní prostředí (31-550)
Vedoucí / školitel: doc. Jan Hubert, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 30.04.2014
Datum zadání: 30.04.2014
Datum potvrzení stud. oddělením: 30.04.2014
Předběžná náplň práce
Pro udržení kvality skladovaných potravin je nezbytné využít obalovou techniku jako fyzikální bariéru ochraňující potraviny. Různé potraviny jsou rozdílně napadány skladištními členovci a mají různé nároky na ochranu během skladování. Během skladování potravin může vlivem vlhkosti dojít ke zkažení potravin tak, že nejsou akceptovatelné pro konzumaci. V navrhovaném projektu se zaměřujeme na skladištní členovce (roztoče a hmyz), které způsobují zkažení skladovaných, balených potravin, zvláště ve vlhkém a teplém prostředí. V diplomové práci budou testovány obalové folie pro rýži, mouku, těstoviny a sušené ovoce. Cílem bude docílit zlepšení ve zdokonalení bariérové funkce obalů před průnikem škůdců. Ochrana balených potravin před skladištními škůdci má významný vliv na životní prostředí, tj. zamezuje zkažení a likvidaci potravin, které jsou zbytečnou zátěží pro životní prostředí. Projekt vede k optimalizaci obalové techniky, která je náročná na výrobu a zatěžuje životní prostředí především produkcí CO2. Student získá dovednosti v přípravě a organizování experimentu, chovu laboratorního hmyzu/roztočů, vyhodnocování dat a mikroskopie.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
All types of food need some form of packaging to keep its quality during storage. However, different foods have different sensitivity to infestation and have to be protected from different things during their storage. In many cases development of rancidity and moisture related issues sets the sensory accepted limit for storage but actual hygienic restrictions might have spoiled stored food before this. The thesis deals with actual food spoilage by pest arthropods (insects and mites) during storage, mainly in humid and warm warehouse environments. The solution is given by improving the package foils for packaged rice, flour, pasta and dried fruits. Arthropod protection will not only make more food available for human consumption but lessen the burden on the environment by minimizing food spoilage. The thesis is addressed to the issue of the environment protection by minimizing food package as the way to decrease waste product and CO2 production. The protective effect of packaging reduces the environmental load due to production of foods produced but not eaten, due to the pest contamination. The student obtains skills in experiment design, rearing of laboratory insects/mites, data analyses and microscopy.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK