Kvalita lipidů v potravinách
Název práce v češtině: | Kvalita lipidů v potravinách |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Qulity of lipids in foods |
Klíčová slova: | Lipidy, mastné kyseliny, n-3 mastné kyseliny, výživová doporučení, doplňky stravy, plynová chromatografie |
Klíčová slova anglicky: | Lipids, fatty acids, n-3 fatty acids, dietary recommendations, dietary supplement, gas chromatography |
Akademický rok vypsání: | 2009/2010 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK (11-00250) |
Vedoucí / školitel: | doc. Ing. Marek Doležal, Dr. |
Řešitel: | skrytý![]() |
Datum přihlášení: | 12.11.2010 |
Datum zadání: | 07.04.2011 |
Datum a čas obhajoby: | 13.06.2011 09:15 |
Místo konání obhajoby: | IV. interní klinika VFN |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 07.04.2011 |
Datum proběhlé obhajoby: | 13.06.2011 |
Předmět: | Obhajoba bakalářské práce (B01747) |
Oponenti: | RNDr. Eva Tvrzická, CSc. |
Zásady pro vypracování |
se řídí Pokyny pro vypracování diplomové práce ÚTPO, Opatřením děkana č. 10/2008 a Pokyny pro napsání práce na závěr bakalářských, magisterských nebo doktorských studií k získání titulu Bc., Mgr. nebo PhD. na 1. lékařské fakultě UK v Praze |
Seznam odborné literatury |
LITERATURA 1. BOU, Ricard; GUARDIOLA, Francesc; CODONI, Rafael. Enrichment of meats and eggs in n-3 PUFA through dietary manipulation: quality and safety drawbacks. MISP [online]. 27. října 2010, 2011, [cit. 2011-03-16]. Dostupný z WWW: http://www.foodsciencecentral.com/fsc/ixid16014 2. ČARŇANSKÝ, Ondřej. Je zdravější omega, bio, či obyčejné vejce?. MF DNES [online]. 14. 3. 2008, č. 3, [cit. 2011-03-26]. Dostupný z WWW: http://ekonomika.idnes.cz/je-zdravejsi-omega-bio-ci-obycejne-vejce-fct-/test.aspx?c=A080314_934454_test_kam> 3. DOSTÁLOVÁ, Jana, et al. Vyzivaspol.cz [online]. 2006/1 [cit. 2011-03-13]. Společnost pro výživu. Dostupné z WWW: http://www.vyzivaspol.cz/rubrika-dokumenty/zdrava-trinactka-strucna-vyzivova-doporuceni.html 4. EFSA Journal 2010, 8 (3): [cit. 2011-03-17]. Dostupný z WWW: http://www.google.cz/translate?u=http%3a%2f%2fwww.efsa.europa.eu%2fen%2fefsajournal%2fpub%2f1461.htm&langpair=en%7Ccs&hl=cs&ie=UTF8 5. EFSA Journal [online]. 2010, 8 (5), [cit. 2011-03-19]. Dostupný z WWW: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1507.pdf 6. Hc-sc.gc.ca [online]. Kanada: 2010-07-07 [cit. 2011-03-13]. Dostupné z WWW: <http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/food-guide-aliment/maintain-adopt/limit-eng.php>. 7. Her Majesty the Queen in Right of Canada; Represented by the Minister of Health Canada. Hc-sc.gc.ca [online]. 2007 [cit. 2011-03-13]. Health Canada. Dostupné z WWW: <http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/alt_formats/hpfb-dgpsa/pdf/food-guide-aliment/print_eatwell_bienmang-eng.pdf>. ISBN 0-662-44467-1 8. MOUREK, Jindřich, et al. Mastné kyseliny omega-3. 2. rozšířené vydání. Praha: Triton, 2009 9. NAVRÁTILOVÁ, Miroslava; ČEŠKOVÁ, Eva; SOBOTKA, Luboš. Klinická výživa v psychiatrii. Praha: MAXDORF s. r. o., nakladatelství odborné literatury, 2000 10. OPLETAL, Lubomír. Přírodní látky a jejich biologická aktivita. Vydání první. Praha: Karolinum, 2010 11. PÁNEK, Jan, et al. Základy výživy. Vyd. 1. Praha: Svoboda Servis, 2002 12. Portal.gov.cz [online]. 2003 [cit. 2011-03-31]. Dostupné z WWW: http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/701/.cmd/ad/.c/313/.ce/10821/.p/8411/_s.155/701?PC_8411_number1=225/2008&PC_8411_p=3&PC_8411_l=225/2008&PC_8411_ps=10#10821 13. SOFROVÁ, Danuše, et al. Biochemie Základní kurz. Praha: Karolinum, 2005 14. ŠTERN, Petr, et al. Obecná a klinická biochemie. Praha: Karolinum, Praha 1, Ovocný trh 3, 2007 15. VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin. Vydání 1, Tábor: OSSIS, 1999 |
Předběžná náplň práce |
Práce je rozvržena do dvou částí. První tvoří teoretická část, druhá je experimentální. Teoretická část je rozdělena do dvou kapitol. První bod pojednává o obecném chemickém složení a vlastnostech lipidů. Tento bod je dále členěn do čtyř úseků, ve kterých jsou konkrétněji rozebrány jednotlivé skupiny lipidů. Ve druhém bodě teoretické části je pozornost zaměřena na význam tuků ve výživě, syntézu mastných kyselin, trávení lipidů a problematiku související se vstřebatelností a transportem lipidů. Tato část dále obsahuje pasáž, která blíže zmiňuje výživová doporučení.Posledním úsekem této části jsou doplňky stravy a funkční potraviny. Experimentální část práce vychází z chemické analýzy dvaceti vzorků doplňků stravy s obsahem n-3 mastných kyselin. |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
The work is divided into two parts. The first is theoretical, the other is experimental. The theoretical part is divided into two chapters. The first section describes the general chemical composition and properties of lipids. This point is further divided into four sections, which are specifically focused on different groups of lipids. The second theoretical point of attention is focused on the importance of fat in the diet, the synthesis of fatty acids, lipid digestion and issues related to absorbency and lipid transport. This section also contains a passage which refers to further dietary recommendations. The last section of this section deals with dietary supplements and functional foods. The experimental part is based on chemical analysis of twenty samples of dietary supplements containing n-3 fatty acids. |