"Zdomácnění" vědecko-technické revoluce v Československu: inovace v české kuchyni a výživě 50. a 60. let 20. století
Název práce v češtině: | "Zdomácnění" vědecko-technické revoluce v Československu: inovace v české kuchyni a výživě 50. a 60. let 20. století |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | "Domesticating" the Scientific-Technological Revolution in Czechoslovakia: Inovation in the Czech Kitchen and Alimentation in the 1950s and 1960s |
Klíčová slova: | Československo – 50. léta – 60. léta – dvacáté století – sociální a kulturní dějiny – stravování – výživa – domácnost – kuchyně – vědecko-technická revoluce – Sovětský svaz – Spojené státy americké – studená válka – socialismus – legitimizace |
Klíčová slova anglicky: | Czechoslovakia – Fifties – Sixties – Twentieth century – Social and cultural history – alimentation – nutrition – household – kitchen – Scientific-technological revolution – Soviet Union – United States of America – Cold War – socialism – legitimization |
Akademický rok vypsání: | 2009/2010 |
Typ práce: | diplomová práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Ústav hospodářských a sociálních dějin (21-UHSD) |
Vedoucí / školitel: | doc. PhDr. Michal Pullmann, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý![]() |
Datum přihlášení: | 01.06.2010 |
Datum zadání: | 16.12.2010 |
Datum a čas obhajoby: | 15.09.2014 09:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 11.08.2014 |
Datum odevzdání tištěné podoby: | 11.08.2014 |
Datum proběhlé obhajoby: | 15.09.2014 |
Odevzdaná/finalizovaná: | odevzdaná studentem a finalizovaná |
Oponenti: | doc. PhDr. Martin Franc, Ph.D. |
Zásady pro vypracování |
Cílem práce bude analýza „zdomácnění“ vědecko-technické revoluce a nejvýznamnější proměny alimentárního chování v české společnosti v padesátých a šedesátých letech 20. století. Práce se bude soustředit na proměny vybavení kuchyní, představy o žádoucích životních standardech a jejich významu pro legitimizaci post-stalinského uspořádání. Nejdříve bude zapotřebí rekonstruovat kontext změn režimu a ideologických vzorců v polovině 50. let – zvýšený důraz na kvalitu životního stylu, rozvoj bytové výstavby, architektury a designu, které měly napomoci překonat potíže stalinského utopismu. Odtud se otvírá průhled do každodenní sféry, do „zdomácnění“ vědeckotechnické revoluce: na (a) racionalizaci a mechanizaci práce v domácnosti, (b) důraz na hygienu a výživu, (c) na kvalitu uchovávání a přípravy potravin, (d) proměnu složení potravy (více masa a zdravější výživu), (e) „objev“ vitamínů, enzymů, minerálů atd., (f) náběhy na konzumní způsob života, (g) rozvoj nauk o vedení domácnosti, (h) obraz ženy a její postavení v rámci domácnosti atd. Práce prozkoumá nejen strukturální změny, k nimž docházelo (přístup k potravinám a jeho možnou demokratizaci), ale zejména jejich ideologické aspekty – zejména místa, kde příslib kvalitnějšího života mohl (či nesl intenci) zesilovat působení nových ideologických vzorců. Zejména zde bude vhodné prozkoumat vztah mezi příslibem zkvalitnění životního standardu a představou blízkého přechodu ke komunistické společnosti (souběh nebo diskrepance). V závěru se autorce otevře možnost srovnání se situací v Sovětském svazu a ve Spojených státech amerických (kvalitou kuchyní apod.), zhodnocení možností a mezí v prosazování konzumu (ve sféře vybavení kuchyně, alimentárních návycích atd.) a jeho významu pro (de)stabilizaci komunistické diktatury v Československu 50. a 60. let. |
Seznam odborné literatury |
Výživa lidu. Časopis vydávaný Společností pro racionální výživu. Praha: Avicenum, 1946-1994. Naše domácnost. List pro výchovu a vedení domácího hospodářství. Tiskový orgán Ústředí českých hospodyň, později Studijního a zkušebního ústavu Československého svazu žen. Vydáván v letech 1948 – 1952, pokračovatelem časopis Vlasta. FRANC, Martin: Řasy nebo knedlíky? Postoje odborníků na výživu k inovacím a tradicím v české stravě v 50. a 60. letech 20. století. Výzkumné centrum pro dějiny vědy – Scriptorium, Praha 2003. FRANC, Martin: Tloustnout znamená stárnout. Hubnutí a politika v Československu 50. a 60. let 20. století. Dějiny a současnost 27, 2005, č. 7, s. 34–37. JAKUBEC, Ivan – JINDRA, Zdeněk: Dějiny hospodářství českých zemí: od počátku industrializace do konce habsburské monarchie. Karolinum, Praha 2006. KALINOVÁ, Lenka a kol.: Lidský potenciál v podmínkách přestavby. Svoboda, Praha 1989. KALINOVÁ, Lenka: Společenské proměny v v čase socialistického experimentu. K sociálním dějinám v letech 1945–1969. Academia, Praha 2007. KAPLAN, Karel: Československo v letech 1948–1953, 2. část. Zakladatelské období komunistického režimu. Státní pedagogické nakladatelství, Praha 1991. KAPLAN, Karel: Kořeny československé reformy 1968. Doplněk, Brno 2000. KAPLAN, Karel: Proměny české společnosti 1948–1960. Část 1. Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, Praha 2007. KNAP, Jaroslav: Kofola v historii a současnosti. Vlastivědné listy, roč. 2004, č. 1, s. 27. MACURA, Vladimír: Šťastný věk a jiné studie o socialistické kultuře. Academia, Praha 2008. PERNES, Jiří: Krize komunistického režimu v Československu v 50. letech 20. století. Centrum pro studium demokracie a kultury, Praha 2008. PRŮCHA, Václav: Hospodářské a sociální dějiny Československa 1918–1992. Doplněk, Brno 2009. RÁKOSNÍK, Jakub: Sovětizace sociálního státu. Lidově demokratický režim a sociální práva občanů v Československu 1945–1960. FF UK, Praha 2010. SZOBI, Pavel: Hospodářský vývoj v českých zemích v období 1945–1992, in: JAKUBEC, Ivan a kol.: Hospodářský vývoj v českých zemích v období 1848–1992. Oeconomica, Praha 2008, s. 198–267. BUCHLI, Victor: An Archaeology of Socialism. Berg, Oxford 1999. CROWLEY, David – REID, Susan E.: Socialist Spaces: Sites of Everday Life in the Eastern Bloc. In: CROWLEY, David – REID, Susan E.: Sites of Everyday Life in the Eastern Bloc. Berg, Oxford 2002, s. 1–22. CROWLEY, David – REID, Susan E.: Style and socialism: Modernity and Material Culture in Post-War Eastern Europe. Berg, Oxford 2000. ILIC, Melanie – SMITH, Jeremy: Soviet State and Society Under Nikita Khrushchev. Routledge, London – New York 2011. REID, Susan E.: Cold War in the Kitchen. Gender and the De-Stalinization of Consumer Taste in the Soviet Union under Khruschev. Slavic Review 61, 2002 (2), s. 212–252. REID, Susan E.: The Meaning of Home: „The Only Bit of the World You Can Have to Yourself“. In: Siegelbaum, Lewis H. (ed.): Borders of Socialism. Private Spheres of Soviet Russia. Palgrave Macmillan, New York, 2006, s. 145–170. REID, Susan E.: „Our Kitchen Is Just as Good“: Soviet Responses to the American Kitchen. In: OLDENZIEL, Ruth – ZACHMANN, Karin: Cold War Kitchen: Americanization, Technology, and European Users. Cambridge, MA, MIT Press, 2009, s. 83–112. REID, Susan E.: The Khrushchev Kitchen: Domesticating the Scientific-Technological Revolution. Journal of Contemporary History, Volume 40 (2), 2005, p. 289–316. SMITH, Mark B.: Khruschev’s promise to eliminate urban housing shortage. Rights, rationality and the communist future. In: ILIC, Melanie – SMITH, Jeremy: Soviet State and Society Under Nikita Khrushchev. Routledge, London – New York 2011, s. 26–45. TITOV, Alexander: The 1961 Party Programme and the fate of Khrushchev’s reforms. In: ILIC, Melanie – SMITH, Jeremy: Soviet State and Society Under Nikita Khrushchev. Routledge, London – New York 2011, s. 8–25. VYKOUKAL, Jiří – LITERA, Bohuslav – TEJCHMAN, Miroslav: Východ: vznik, vývoj a rozpad sovětského bloku. Libri, Praha 2000. ARON, Raymond: Historie XX. století. Academia, Praha 1996, s. 257–328. CAMERON, Rondo: Stručné ekonomické dějiny světa. Od doby kamenné do současnosti. Victoria Publishing, Praha 1996. MAY, Elaine T.: Homeward Bound: American Families in the Cold War Era. Basic Books, New York 2008. OLDENZIEL, Ruth: Exporting the American Cold War Kitchen: Challenging Americanization, Technological Transfer, and Domestication. In: OLDENZIEL, Ruth – ZACHMANN, Karin: Cold War Kitchen: Americanization, Technology, and European Users. Cambridge, MA, MIT Press, 2009, s. 315–340. PAULINYI, Ákoš: Průmyslová revoluce. O původu moderní techniky. ISV, Praha 2002. |