Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 384)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Význam probiotik ve výživě žáků druhého stupně základní školy
Název práce v češtině: Význam probiotik ve výživě žáků druhého stupně základní školy
Název v anglickém jazyce: Importance of Probiotics in the Diet of Pupils
in the Second Stage of Basic Education
Klíčová slova: probiotika, výživa, vědomosti, základní vzdělávání
Klíčová slova anglicky: probiotics, nutrition, knowledge, basic education
Akademický rok vypsání: 2009/2010
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Vedoucí / školitel: PaedDr. Eva Marádová, CSc.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem, čeká na schválení garantem
Datum přihlášení: 22.05.2010
Datum zadání: 21.06.2011
Datum a čas obhajoby: 08.09.2011 00:00
Datum odevzdání elektronické podoby:24.06.2011
Datum proběhlé obhajoby: 08.09.2011
Oponenti: doc. Ing. Jitka Vodáková, CSc.
 
 
 
Předběžná náplň práce
Pozitivní účinek konzumace probiotik na zdraví člověka byl objeven již na počátku minulého století a je průběžně dokládán a upřesňován řadou vědeckých studií. Neustále se objevují další probiotické mikroorganismy a na trh jsou přinášeny nové probiotické potraviny a potravinové doplňky. Zda tomuto trendu odpovídá i narůstající informovanost a zájem široké veřejnosti o konzumaci probiotik však zůstává otázkou. Práce se zabývá problematikou probiotik po teoretické stránce, jejich biologickou podstatou, historií, výrobou a pozitivními účinky na zdraví konzumenta. Dále bylo jejím cílem zjistit, jaké povědomí mají žáci druhého stupně základní školy o probioticích a jaký význam mají v jejich výživě. K tomuto účelu bylo provedeno dotazníkové šetření mezi vybranými žáky daného stupně vzdělávání a jeho výsledky jsou diskutovány v závěru této práce.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
Positive effect of probiotics consumption on human health was discovered at the beginning of the last century. A number of scientific studies continuously test and clarify this effect to discover more types of probiotic microorganisms and thereby bring new probiotic food and food supplements to the market. The question is, if increasing public awareness and interest corresponds with recent tendency. This study includes theoretical background of the probiotics issue, biological basis, history and technology of probiotics microorganism and discussion of positive effects on consumer’s health. The other aim of the study is to find out what knowledge has secondary school students about probiotics and also what role plays probiotics in their lives. Questionnaires were used to achieve these goals and general results are discussed at the end of this work.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK