Biologické účinky přírodních látek obsažených v čaji
Název práce v češtině: | Biologické účinky přírodních látek obsažených v čaji |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Biological effects of natural compounds contained in tea |
Akademický rok vypsání: | 2009/2010 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra biochemických věd (16-16160) |
Vedoucí / školitel: | doc. PharmDr. Iva Boušová, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý![]() |
Datum přihlášení: | 14.10.2009 |
Datum zadání: | 14.10.2009 |
Datum a čas obhajoby: | 01.06.2011 00:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 05.05.2011 |
Datum proběhlé obhajoby: | 01.06.2011 |
Oponenti: | Ing. Lucie Trnková, Ph.D. |
Zásady pro vypracování |
Vypracování rešerše:
1) Obsahové látky čaje - polyfenolické sloučeniny (katechiny, teaflaviny, tearubiginy), purinové alkaloidy (kofein), silice (geraniol, linalool,…), aminokyseliny,… 2) Druhy čaje - zelený, černý, bílý, oolong, pu-erh 3) Antiooxidační vlastnosti 4) Biologické účinky na živočišný/lidský organismus - kardiovaskulární onemocnění, diabetes mellitus, nádorové bujení,… Sepsání závěrečné práce na základě provedené rešerše |
Seznam odborné literatury |
Sharangi AB (2009) Medicinal and therapuetic potentialities of tea (Camellia sinensis L.) - A review. Food Res. Int. 42:529-535.
Dufresne CJ, Farnworth ER (2001) A review of latest research findings on the health promotion properties of tea. J. Nutr. Biochem. 12:404-421. Khan N, Mukhtar H (2007) Tea polyphenols for health promotion. Life Sci. 81:519-533. Slanina J, Táborská E (2004) Příjem, biologická dostupnost a metabolismus rostlinných polyfenolů u člověka. Chem. Listy 98:239-245. Janega P a Babál P (2007) Tea - source of a delicious drink with health benefits. In: Ďuračková Z a Knasmüller S (eds.) The activity of natural compounds in diseases prevention and therapy. 1st ed., Slovac Academic Press, Bratislava, str. 107-125. |