Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 390)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Vliv mykorhizních a saprotrofních hub na výnosové vlastnosti a příjem dusíku u rajčete a póru
Název práce v češtině: Vliv mykorhizních a saprotrofních hub na výnosové vlastnosti
a příjem dusíku u rajčete a póru
Název v anglickém jazyce: The effect of mycorrhizal nad saprotrophic fungi
on yield properties and nitrogen uptake of tomato and leek plants
Klíčová slova: mykorhiza, rajče Solanum lycopersicum, pór Allium porrum, Glomus, Agrocybe sp., Thermomyces lanuginosus, Gymnopilus sp., příjem dusíku, organické hnojení, 15N
Klíčová slova anglicky: mycorrhiza, tomato Solanum lycopersicum, leek Allium porrum, Glomus, Agrocybe sp., Thermomyces lanuginosus, Gymnopilus sp., nitrogen uptake, organic fertilization, 15N
Akademický rok vypsání: 2008/2009
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra experimentální biologie rostlin (31-130)
Vedoucí / školitel: prof. RNDr. Jana Albrechtová, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem, čeká na schválení garantem
Datum přihlášení: 16.11.2009
Datum zadání: 16.11.2009
Datum odevzdání elektronické podoby:29.08.2011
Datum proběhlé obhajoby: 08.09.2011
Oponenti: RNDr. Milan Baláž, Ph.D.
 
 
 
Konzultanti: prof. doc. RNDr. Miroslav Vosátka, CSc.
Předběžná náplň práce
Rostlina poskytuje mykorhizní hoube asimiláty a naopak od ní získává živiny, které houba transportuje prostrednictvím rozsáhlého extraradikálního mycelia z velkého objemu pudy. Ze symbiózy s AM houbami obvykle pro rostlinu plynou i další výhody - zvýšená odolnost vuci patogenum, nedostatku vody a živin, zasolení nebo prítomnosti težkých kovu v pude. Funkcní existence tohoto prirozeného mutualistického vztahu mezi rostlinami a houbami v zemedelských ekosystémech muže snížit množství používaných hnojiv a pesticidu, a tak redukovat jejich negativní vliv na životní prostredí.?Trvale udržitelná produkční schemata v zahradnictví a zemědělství zahrnující inokulaci s prospěšnými mykorhizními houbami nabývají významu pro zlepšování potravinářské kvality pěstovaných druhů zeleniny. Obecně, mikrobiální inokulace včetně mykorhizních patří k novým biotechnologiím, které přinášejí ekologizaci zemědělské a zahradnické výroby, protože umožňují snížit spotřebu průmyslových hnojiv. Mykorhiza, vzájemně prospěšná symbióza mezi kořeny rostlin a houbami se v přírodě vyskytuje přirozeně u více než 85% rostlinných druhů. Nejčastějším druhem mykorhizy je právě mykorhiza arbuskulární, a odhaduje se, že tento typ mykorrhizy vytváří až 80 % všech rostlinných druhů. Většina plodin pěstovaných komerčně v zemědělství a zahradnictví je arbuskulárně mykorhizní, pokud mykorhizu mají. V práci bude pojednán vliv mykorhizy na fyziologické a výnosové vlastnosti rajčete a póru. Dále se práce zaměří na příjem N a P u mykorhizních rostlin.
Rajče i pór v mykorhizní symbióze s AM houbami vykazují zvýšenou toleranci vuci težkým kovum nebo radionuklidum, které jsou prítomny v pude, pricemž v nekterých prípadech dochází k nárustu koncentrace težkých kovu v rostline, jindy naopak mykorhizní symbióza jejich príjem omezuje. Vhodná kombinace mykorhizních partneru (rostlina-houba) muže vést ke zvýšení výnosu mykorhizních rostlin. V diplomové práci budeme zkoumat?nejúčinnější kombinaci pro možné produkční schéma zahrnujícího inokulaci mykorhizní houbou, přidání organické hmoty a saprotrofní houby. Pro ověření účinnosti použijeme rostlinnou organickou hmotu značenou izotopem uhlíku N15.
Nabízíme: Aktuální ekologické téma a spolupráci v řešitelském kolektivu s přátelskou atmosféru a dobré prostředí. Očekáváme tvůrčí zájem, spolehlivost a solidní znalost anglického jazyka pro studium odborného textu.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK