Výživa jako významný parametr zdravého životního stylu ve stáří
Název práce v češtině: | Výživa jako významný parametr zdravého životního stylu ve stáří |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Nutrition as a significant parameter of healthy life style in old age |
Akademický rok vypsání: | 2009/2010 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Sporty v přírodě (51-600400) |
Vedoucí / školitel: | Ing. Marcela Polášková |
Řešitel: | skrytý![]() |
Datum přihlášení: | 19.06.2009 |
Datum zadání: | 19.06.2009 |
Datum a čas obhajoby: | 30.04.2010 09:00 |
Místo konání obhajoby: | FTVS |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 13.04.2010 |
Datum odevzdání tištěné podoby: | 13.04.2010 |
Datum proběhlé obhajoby: | 30.04.2010 |
Oponenti: | doc. PhDr. Pavel Strnad, CSc. |
Zásady pro vypracování |
Studentka samostatně, na základě doporučených informačních zdrojů i zdrojů dle vlastního výběru zpracuje rešeršní práci. Při tvorbě se bude řídit metodologickými doporučeními UK FTVS a bude pravidelně konzultovat výsledky své práce s vedoucí Bc. práce. |
Seznam odborné literatury |
1) BRÁZDOVÁ, Z. Preventivní výživová doporučení. [online]. 2004, [cit. 2010-03-03]. Dostupný z WWW: http://www.med.muni.cz/~mpesl/trafficjam/Preventivni/Vyzdop.ppt
2) DLOUHÁ, R. Výživa ? Přehled základní problematiky. 1.vydání. Praha: Karolinum, 1998. 215s. ISBN 80-7184-757-7. 3) DOSTÁLOVÁ, J; HRUBÝ, S; TUREK, B. Konečné znění výživových doporučení. [online]. 2004, [cit. 2010-03-04]. Dostupný z WWW: http://www.vyzivaspol.cz/rubrika-dokumenty/konecne-zneni-vyzivovych-doporuceni.html 4) FIALA, J. Projekt zlepšení výživových zvyklostí a profilu rizik nepřenosných onemocnění u seniorské populace města Brna. [online]. 2005, [cit. 2010-04-03]. Dostupný z WWW: http://www.tigis.cz/cshygiena/hygiena_4_05/WEB/.../03_fiala_web.pdf 5) FOŘT, P. Co jíme a pijeme. Výživa pro 3.tisíciletí. 1.vydání. Praha: Olympia, 2003. 252s. ISBN 80-7033-814-8. 6) FOŘT, P. Výživa pro dokonalou kondici a zdraví. 1.vydání. Praha: Grada Publishing, 2005. 184s. ISBN 80-247-1057-9. 7) FRAŇKOVÁ, S; DVOŘÁKOVÁ-JANŮ, V. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. 1.vydání. Praha: Karolinum, 2003, 256s. ISBN 80-246-0548-1. 8) HAINER, V. Tajemství ideální váhy. 1.vydání. Praha: Grada Publishing, 1996. 232s. ISBN 80-7169-128-3. 9) JABOR, A. a kol. Vnitřní prostředí. 1.vydání. Praha: Grada publishing, 2008. 560s. ISBN 978-80-247-1221-5. 10) JANATOVÁ, H. Healthy Ageing ? Zdravé stárnutí. [online]. 2007, [cit. 2010-04-08]. Dostupný z WWW:http://www.szu.cz/tema/podpora-zdravi/healthy-ageing-zdrave-starnuti 11) JAROŠOVÁ, D. Péče o seniory. 1.vydání. Ostrava: Repronis, 2006. 96s. ISBN 80-7368-110-2. 12) KLEVETOVÁ, D; DLÁBOVÁ, I. Motivační prvky při práci se seniory. 1.vydání. Praha: Grada Publishing, 2008. 208s. ISBN 978-80-247-2169-9. 13) KLÉZL, T. Problematika výživy seniorů. [online]. 2007, [cit. 2010-03-11]. Dostupný z WWW: http://www.nutris.net/_.../seminarni_prace_problematika_vyzivy_senioru.doc 14) KOLÍNKOVÁ, D. Aspekty výživy ve stáří. [online]. [cit. 2010-03-14]. Dostupný z WWW: http://www.zdrav-ova.cz/doc/clanek02_kolinkova.pdf 15) KOMÁREK, L; KERNOVÁ, V. Lékárna na talíři. [online]. 2008, [cit. 2010-03-14]. Dostupný z WWW: http://www.szu.cz/czzp/lekarna/ 16) KYRALOVÁ, M; MATOUŠOVÁ, M. Zdravotní tělesná výchova II.část. 1.vydání. Praha: Onyx, 1996, 175s. ISBN 80-85 228-39-4. 17) MOUREK, J. Fyziologie ? učebnice pro studenty zdravotnických oborů. 1.vydání. Praha: Grada publishing, 2005, 204s. ISBN 80-247-1190-7. 18) MÜHLPACHR, P. Gerentopedagogika. 1.vydání. Brno: Masarykova univerzita, 2004. 203s. ISBN 80-210-3345-2. 19) MÜLLEROVÁ, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. 1.vydání. Triton: 2003. 230s. ISBN 80-7254-421-7. 20) PÁNEK, J; POKORNÝ, J; DOSTÁLOVÁ, J; KOHOUT, P. Základy výživy. 1.vydání. Svoboda servis, 2002. 208s. ISBN 80-86320-23-5. 21) PÁNEK, J; POKORNÝ, J; DOSTÁLOVÁ, J. Základy výživy a výživová politika. 1. vydání. Praha: VŠCHT, 2002. 219s. ISBN 80-7080-468-8. 22) ROKYTA, R. a kol. Fyziologie. 1.vydání. Praha: ISV nakladatelství, 2000. 359s. ISBN 80-85866-45-5. 23) ROSCHINSKY, J. Hubneme cvičením a správnou výživou. Praha: Grada Publishing, 2006. 140s. ISBN 80-247-1747-6. 24) SKOPOVÁ, M; ZÍTKO, M. Základní gymnastika. 1.vydání. Praha: Karolinum, 2006. 178s. ISBN 80-246-0973-8. 25) SKÝVOVÁ, M; JANATOVÁ, H. Projekt aktivní stárnutí. [online]. 2008, [cit. 2010-04-06]. Dostupný z WWW:http://www.szu.cz/tema/podpora-zdravi/projekt-aktivni-starnuti 26) SOVINOVÁ, H. Projekt Vintage ? V dobrém zdraví do zralého věku. [online]. 2010, [cit. 2010-04-07]. Dostupný z WWW:http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/zavislosti/alkohol/VINTAGE_leafletCZ.pdf 27) STARNOVSKÁ, T. Specifika výživy seniorů. Sestra. 2005, roč.15, č. 7-8, s.19. ISSN 1210-0404. 28) STRÁNSKÝ, M. Výživa ve stáří [online]. 2005, [cit. 2010-03-03]. Dostupný z WWW:http://www.lf3.cuni.cz/miranda2/export/sites/www.lf3.cuni.cz/cs/pracoviste/vyziva/vyuka/studijni-materialy/CPRVVY26/prednasky/Vyziva_ve_stari.doc 29) ŠTILEC, M. Pohybově-relaxační programy pro starší občany. 1.vydání. Praha: Karolinum, 2004. 94s. ISBN 80-246-0788-3. 30) VÁGNEROVÁ, M. Vývojová psychologie II.: dospělost a stáří. 1.vydání. Praha: Karolinum, 2007. 463s. ISBN 978-80-246-1318-5. 31) VÍTEK, L. Jak ovlivnit nadváhu a obezitu. 1.vydání. Praha: Grada Publishing, 2008, 160s. ISBN 978-80-247-2247-4. 32) ZAPLETALOVÁ, M. Pohyb a výživa seniorů. [online]. 2009, [cit. 2010-03-06]. Dostupný z WWW: http://theses.cz/id/yptpdw |
Předběžná náplň práce |
Cíl práce:
Cílem práce je vytvoření uceleného přehledu odborných názorů na význam kvalitativního a kvantitativního složení výživy pro zdravý život starších osob s přihlédnutím k možné prevenci rizikových zdravotních faktorů. Metodika práce: Jedná se o rešeršní práci, ve které, na základě analýzy dokumentů a následné syntézy poznatků, vytváříme přehled současných výživových doporučení pro zdravý život seniorů s přihlédnutím k prevenci nejčastějších nemocí ve stáří. |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
The aim of the work:
The aim of the work is creating of the self-contained expert survey of opionions on the significance of qualitative and quantitative composition of nutrition for healthy life style of elderly people taking possible prevention of danger health factors into account Methodology: The search work is concerned in which on the basis of documents analysis and following synthesis of acquired pieces of information is created the survey of current nutrition recommendations for healthy life style of seniors taking preventions of the most frequent diseases in old age into consideration. |